Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει απάντηση στις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει απάντηση στις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας

«Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον δρόμο, να βρει την απάντηση στα αιτήματα, στις προσδοκίες, στα οράματα του κόσμου της εργασίας, στην οικουμενική τάξη. Με δυσκολίες, με λάθη, με ανάγκη βοήθειας από άλλες δυνάμεις, γιατί ποτέ δεν είπαμε εμείς ότι έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατηρώντας ότι «η οικουμενική τάξη είναι ο κόσμος της εργασίας. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι οι συλλογικές συμβάσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το δημόσιο σύστημα ασφάλισης είναι ωφέλιμα για το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και για την οικονομία».

Ο υπουργός επέκρινε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την «αφωνία» του για τις απειλητικές αφίσες εναντίον βουλευτών. «Έδωσε ο πρωθυπουργός την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να καταγγείλει όλες αυτές τις αφίσες που είδαμε και δεν το έκανε» παρατήρησε ο Ευ. Τσακαλώτος αναρωτώμενος «μήπως πρέπει το σύνθημα 'Καταγγέλλουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται' να το αλλάξετε σε 'Καταγγέλλουμε τη βία όταν στοχεύει τους δικούς μας';».

Γ. Σταθάκης: Μεγάλη ιστορική ευκαιρία η συμφωνία των Πρεσπών

«Μεγάλη ιστορική ευκαιρία» και «αναπόσπαστο μέρος» των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης τονίζοντας ότι στην Ελλάδα μετά το τέλος των Μνημονίων διαμορφώνονται τρεις διαχωριστικές γραμμές: Η γραμμή απέναντι στον εθνικισμό, η γραμμή για τα δικαιώματα και την ενίσχυση των θεσμών και της ισότητας των πολιτών, η γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία θα ανακάμψει κι αν «θα συμπεριλαμβάνει, θα ενοποιεί ή θα αποκλείει και θα ενισχύει τις ανισότητες».

Δ. Βίτσας: Διαλύσαμε κάθε σενάριο παρένθεσης

«Τέσσερα χρόνια μετά είμαστε εδώ, διαλύσαμε κάθε σενάριο παρένθεσης, σβήσαμε τα φώτα από το πάρτι της διαπλοκής, πετύχαμε εκεί όπου όλοι οι άλλοι απέτυχαν» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας επισημαίνοντας παράλληλα την έξοδο της χώρας από τη «μαύρη μνημονιακή περίοδο», καθώς και τις σημαντικές επιτυχίες της κυβέρνησης στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα. Επιπλεέον αναρωτήθηκε: «Ποιοι είναι αποστάτες πραγματικά; Όσοι αλλάζουν θέση και στάση γιατί νομίζουν πως θα έχουν μικροκομματικά οφέλη ή αυτοί οι οποίοι μένουν και επιμένουν ότι εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό;».

Χρ. Βερναρδάκης: Μετάλλαξη Ν.Δ. σε "σοβαρή Χ.Α."

Η συμφωνία των Πρεσπών «ιχνογράφησε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εθνική εξωστρέφεια και την ενεργητική πολιτική προσέγγιση από τη μία και την αναδίπλωση, τον απομονωτισμό και την πολιτική αδράνεια σε όλα τα πεδία από την άλλη» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Όσον αφορά την πολιτική της Ν.Δ. σημείωσε ότι «το κόμμα του Καραμανλή μεταλλάσσεται από τον ακροδεξιό Σαμαρά και τον νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη σε ένα είδος 'σοβαρής Χρυσής Αυγής', σε ένα εκκολαπτήριο των διαφόρων επίδοξων Σαλβίνι».

Άδ. Γεωργιάδης: Θα πάρετε ψήφο εμπιστοσύνης

Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί «τα λεφτά είναι πολλά» έκανε με το γνωστό του ύφος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, που ανάλωσε την ομιλία του σε αναφορές για αντιφατικές δηλώσεις και πεπραγμένα στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και των βουλευτών που την στηρίζουν. Δεν απέφυγε μια προσωπική επίθεση στην Έλενα Κουντουρά κατηγορώντας την ότι έχει λάβει 1,5 εκατ. ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία, ενώ είχε έντονη αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Αναφορές Πολάκη σε στενό συνεργάτη Γεωργιάδη

Ο Π. Πολάκης επισήμανε στον Άδ. Γεωργιάδη ότι είναι «ο τελευταίος που πρέπει να μιλάτε για ανταλλάγματα», καθώς «φύγατε από τον ΛΑΟΣ για τη Ν.Δ. έχοντας νωρίτερα βρίσει όποιο στέλεχος της Ν.Δ. υπάρχει». Σημείωσε ότι ο Π. Καμμένος παραμένει φίλος του υπογραμμίζοντας την έντιμη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τόνισε στον Άδ. Γεωργιάδη ότι «έχει κερώσει το χρώμα σου για αυτά που βγήκανε για τον στενό σου συνεργάτη για την εταιρεία στη Βουλγαρία» σημειώνοντας ότι αυτή η εταιρεία χρησιμοποιείται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Κ. Χατζηδάκης: Παραχωρείτε εθνότητα - γλώσσα

Ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών «παραχωρεί με δική σας σφραγίδα, με σφραγίδα της δικής σας κυβέρνησης, τους όρους 'μακεδονική εθνότητα' και 'μακεδονική γλώσσα'» και αναρωτήθηκε: «Ήταν αυτό η εθνική θέση; Να μας πείτε πότε ήταν!».  Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποίησε τη συμφωνία των Πρεσπών για να διχάσει την αντιπολίτευση και ότι «ως Μαρία Αντουανέτα» χαρακτήρισε «εθνικιστή» και «ετερόκλητο όχλο» όσους διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της συμφωνίας.

Ν. Δένδιας: Δεν επιδιώξατε συνεννόηση για το "Μακεδονικό"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιδίωξε συνεννόηση για το "Μακεδονικό" ώστε να υπάρξει «ένα διαφορετικό και καλύτερο αποτέλεσμα» αναρωτώμενος: «Δεν θα ήταν καλύτερα αν είχατε μεριμνήσει ώστε σύμπασα η πολιτική τάξη να ήταν συντεταγμένη υπέρ του εθνικού συμφέροντος, ώστε και το αποτέλεσμα να ήταν το δέον;». Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαπνέεστε από την αντίληψη εργαλειοποίησης των θεσμών της δημοκρατίας προς εξυπηρέτηση του 'λαϊκού' συμφέροντος, το οποίο συναιρείτε στο κομματικό συμφέρον".

Ν. Κοτζιάς: Η συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τη χώρα

Η συμφωνία των Πρεσπών «αναβαθμίζει τη χώρα» και της δίνει έναν «ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προσθέτοντας ότι η συμφωνία «συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής και προωθεί μια θετική ατζέντα για την περιοχή». Επέκρινε την καλλιέργεια φόβου για υποτιθέμενες αλυτρωτικές βλέψεις της Βόρειας Μακεδονίας παρατηρώντας ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών αποδέχτηκαν «να μην βάζουν ζήτημα μειονότητας, να μην διεκδικούν αλλαγές συνόρων, να μην χρησιμοποιούν σύμβολα εις βάρος μας».

«Τη Μακεδονία της αρχαιότητας την πήραμε αποκλειστικά εμείς» υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε αναφορά και στον ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε: «Σας πειράζει να μην αφήσουμε την Τουρκία να επηρεάζει την περιοχή;». Όσον αφορά τις κατηγορίες για προδοσία που προέρχονται από την Άκρα Δεξιά, ο Ν. Κοτζιάς μίλησε σε υψηλούς τόνους και υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν «όπου μπορέσανε, κάνανε προδοσίες πραγματικές κι όχι φανταστικές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL