Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η θρυλική ζωή του Αντώνη Συγγελάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η θρυλική ζωή του Αντώνη Συγγελάκη

Φυλακές Αίγινας 1966. Διακρίνονται από αριστερά, οι Φώκος Βέττας, Λευτέρης Βουτσάς, Αντώνης Καρκαγιάννης και Αντώνης Συγγελάκης, ΕΜΙΑΝ, φωτογραφική συλλογή Φώκου Βέττα

Χθες αποχαιρετήσαμε τον δημοσιογράφο Αντώνη Συγγελάκη. Ο Αντώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση. Αν και μόλις 15 ετών, φυλακίστηκε από τους Γερμανούς για τρία χρόνια στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Μετά την απελευθέρωση, από την ΕΠΟΝ γίνεται, κατά παρέκκλιση του καταστατικού του ΚΚΕ, μέλος του κόμματος χωρίς να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, όπως προβλεπόταν.

Στα Δεκεμβριανά συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και εξορίζεται σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στην Ελ Τάμπα στην Αίγυπτο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παραλαμβάνεται από τις αρχές και φυλακίζεται στη Μακρόνησο, στο σκληρό ΑΕΤΟ, ενώ στη συνέχεια εξορίζεται στον Άι Στράτη. Μετά την επιστροφή του περνάει στην παρανομία και στις αρχές της δεκαετίας του '50 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στην Αίγινα, όπου παραμένει 16 χρόνια. Μετά την αποφυλάκισή του ξεκινάει και η δημοσιογραφική του καριέρα από την "Αυγή". Λίγο μετά όμως, έχουμε νέα σύλληψη από τη δικτατορία το 1967 και εξορία στη Λέρο. Από εκεί αποφυλακίζεται το 1971.

Πληγωμένος από την επέμβαση των Σοβιετικών στην Πράγα και τη διάσπαση του ΚΚΕ το '68, αφήνει πίσω του την πολιτική δράση.

Στη συνέχεια, επιστρέφει στη δημοσιογραφία και ξεκινάει δουλειά στη "Ναυτεμπορική" και λίγο μετά συνεχίζει στην οικονομική εφημερίδα "Εξπρές", όπου ήταν προϊστάμενος του διεθνούς οικονομικού τμήματος για 20 σχεδόν χρόνια και δάσκαλος για δεκάδες νέους δημοσιογράφους. Παράλληλα, υπήρξε για πολλά χρόνια διευθυντής του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων.

Ο Αντώνης Συγγελάκης, μέσα στις φυλακές και τις εξορίες, έμαθε άπταιστα τρεις γλώσσες. αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Στη διάρκεια της φυλάκισής του στη Αίγινα γράφτηκε σε βρετανικό πανεπιστήμιο και με μαθήματα δι' αλληλογραφίας πήρε πτυχίο στην Πολιτική Οικονομία. Ο Αντώνης ποτέ δεν ζήτησε εύσημα για ό,τι έκανε για τη ζωή του, την οποία έπαιζε κορώνα γράμματα. Απέφευγε να μιλήσει για τα παλιά που τον πλήγωναν. Παρέμεινε σεμνός και ταπεινός και έφυγε ήσυχα και ειρηνικά ως ένας ευτυχής παππούς με δύο εγγόνια που του χάρισε η αγαπημένη κόρη του, Μάγδα.

Διετέλεσα σχεδόν 15 χρόνια διευθυντής στην "Εξπρές". Έγινα σοφότερος από τη γνωριμία μου και τη συνεργασία με τον Αντώνη. Ευφυής, με πολιτική μόρφωση και οικονομικές γνώσεις, ήταν για χρόνια το βαρόμετρο στον ελληνικό Τύπο σε ό,τι αφορά τα διεθνή οικονομικά θέματα. Ήταν ένας σπουδαίος και γενναίος Έλληνας. Όταν είπα, πάνω από τη γη που θα τον σκέπαζε, "αιωνία σου η μνήμη, Αντώνη Συγγελάκη" ρίγησα. Ένιωσα ότι δεν ήταν μια φράση - κλισέ, αλλά το ελάχιστο για να τον αποχαιρετήσω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL