Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Ενημέρωσε τον Στ. Θεοδωράκη για την τελική του απόφαση - Πιέσεις από τους βουλευτές που θέλουν συνεργασία με τη Ν.Δ. για αλλαγή θέσης στις Πρέσπες. *Ο Γ. Μαυρωτάς δεν απέκλεισε "αναθεώρηση" της στάσης του κόμματος... / Ο Σπ. Δανέλλης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενημέρωσε τον Στ. Θεοδωράκη για την τελική του απόφαση - Πιέσεις από τους βουλευτές που θέλουν συνεργασία με τη Ν.Δ. για αλλαγή θέσης στις Πρέσπες. *Ο Γ. Μαυρωτάς δεν απέκλεισε "αναθεώρηση" της στάσης του κόμματος... / Ο Σπ. Δανέλλης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Η συνοχή της Κ.Ο. αλλά και η ίδια η ύπαρξη του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη κρέμονται από μια κλωστή. Οι αντικρουόμενες θέσεις και επιδιώξεις μεταξύ των βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών αποτυπώνουν και τις διαφορετικές οπτικές τους για το πρόσημο της διακυβέρνησης της επόμενης μέρας.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Σπ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αυτές αναμένονται να ξεδιπλωθούν καθαρά από τις τοποθετήσεις στη διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται με την αυριανή ψηφοφορία. Με την παρουσία του στην εκδήλωση της Κυριακής για τις Πρέσπες έστειλε ξεκάθαρο συμβολισμό τόσο για τη συμφωνία όσο και για την πρόθεσή του να εργαστεί και να είναι μέρος του νέου ευρύτερου προοδευτικού μετώπου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Στ. Θεοδωράκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού του ζήτησε να ξεκαθαρίσει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης κόντρα στην απόφαση του Ποταμιού για καταψήφιση της κυβέρνησης. Επιπλέον, του διαμήνυσε ότι δεν αλλάζει η απόφαση της Κ.Ο. για κατά συνείδηση ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Σπ. Δανέλλης επικοινώνησε αργά χθες το βράδυ με τον επικεφαλής του Ποταμιού και τον ενημέρωσε για την απόφασή του. Η διαγραφή του από την Κ.Ο. θεωρείται πλέον δεδομένη, αφού ο αντιπρόεδρος Γ. Μαυρωτάς είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι αυτή η επιλογή θα είναι “μονόδρομος”.

Οι εξελίξεις στο Ποτάμι είναι ραγδαίες και δεν αποκλείεται να αποβούν μοιραίες τις προσεχείς ημέρες εάν έπειτα και από αυτή την εξέλιξη υπάρξουν ενδεχόμενες αποχωρήσεις είτε του Γρ. Ψαριανού είτε και του Γ. Αμυρά. Αυτό στην περίπτωση που οδηγήσουν στα άκρα την πίεση που ασκούν προς τον Στ. Θεοδωράκη να υπαναχωρήσει από τη θετική ψήφο του στη συμφωνία των Πρεσπών και εκείνος δεν το πράξει. Με διαγραφή Δανέλλη, η Κ.Ο. μένει με πέντε βουλευτές και θα αρκεί μία αποχώρηση για να πάψει να συγκροτείται Κ.Ο. για το Ποτάμι.

Σε δημόσιο επίπεδο -ήτοι στο Twitter- ο Γρ. Ψαριανός χαρακτήρισε τον Σπ. Δανέλλη και τον Θ. Παπαχριστόπουλο “δραπέτες κομμάτων” και έστειλε το εξής μήνυμα στον Στ. Θεοδωράκη: “Αν ο ΣπΔαν ψηφίσει την κυβέρνηση, ο ΣΘ και Το Ποτάμι ΔΕΝ ψηφίζουν τη συμφωνία Πρεσπών και το γκουβέρνο ζορίζεται αγρίως. - Αν ο ΣπΔαν ΔΕΝ ψηφίσει η κυβέρνηση πέφτει. Καλό μου φαίνεται”. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, αφού ζήτησε προεκλογική δήλωση μετεκλογικής στήριξης του Ποταμιού στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Γρ. Ψαριανός άφησε ανοικτό το ενδεχομένο αποχώρησής του ανάλογα με το τι θα πράξει τελικά το Ποτάμι στην ψηφοφορία για τη συμφωνία, δηλώνοντας απογοητευμένος για την επιλογή θετικής στάσης στη συμφωνία. Πιο προσεκτικός ο Γ. Αμυράς, που ωστόσο εδώ και δύο εβδομάδες έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ.

Χθες διαφάνηκε ευκρινώς ότι η ηγεσία του Ποταμιού υφίσταται ισχυρές πιέσεις από τους διαφωνούντες με τη συμφωνία για αλλαγή θέσης. Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορεί να ερμηνευτεί η δήλωση του αντιπροέδρου του κόμματος Γ. Μαυρωτά, που έσπευσε χθες να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιλογή Δανέλλη να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης των υπόλοιπων βουλευτών που τοποθετούνται θετικά έως τώρα υπέρ της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, ο Γ. Μαυρωτάς είπε (Open TV) ότι υπάρχει κομματική πειθαρχία κατά της ψήφου εμπιστοσύνης και πως αν ο Σπ. Δανέλλης την παραβεί, η διαγραφή του “θα είναι μονόδρομος”. Σχολίασε πως αν βρεθεί τρόπος να περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης χωρίς την ψήφο του Σπ. Δανέλλη, θα είναι ευτυχής κι εκείνος. Ωστόσο, έσπευσε να διαμηνύσει ότι “θα πρέπει να σκεφτεί ο Σπύρος ότι πιθανόν αυτό κάπως να επηρεάσει και τους υπόλοιπους στη συμφωνία”.

Στο ερώτημα εάν η στάση του Ποταμιού για τη συμφωνία θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξει ο Σπ. Δανέλλης στην ψήφο εμπιστοσύνης, απάντησε ότι “τα μηνύματα που έχουμε από τη βάση αυτά είναι. Τώρα το τι θα αποφασίσουμε εμείς είναι κάτι άλλο”. Ρωτήθηκε εάν το Ποτάμι θα αναθεωρήσει τη στάση του για τη συμφωνία “αν ο Δανέλλης αποτελέσει σωσίβιο για την κυβέρνηση”, για να απαντήσει: “Αυτό είναι πολύ πιθανό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL