Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή για να στηριχθεί η πλειοψηφία στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή για να στηριχθεί η πλειοψηφία στην κοινωνία

Για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να προχωρήσει σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου και συμβολισμού με στόχο την επιβεβαίωση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και μιας καθαρής λύσης με την αναζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Η πρώτη ήταν η προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά την απώλεια μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις φωνές για το αντίθετο από την αντιπολίτευση.

Μια κίνηση που επιτρέπει αφενός να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου διασφαλίζει για την κυβέρνηση μια νέα ισχυρή πλειοψηφία, που θα συνεχίσει και θα εντείνει τα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του προοδευτικού θεσμικού εκσυγχρονισμού. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο μέτωπο της συμφωνίας των Πρεσπών η νεα πλέον πλειοψηφία θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα ένα νέο μπαράζ νομοθέτησης θετικών μέτρων και θεσμικών τομών. Αύξηση κατώτατου μισθού, 120 δόσεις, προστασία πρώτης κατοικίας, συνταγματική αναθεώρηση, εξορθολογισμός σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας είναι ορισμένες από τις κομβικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

"Δεν δειλιάζω μπροστά σε αυτό που θεωρώ εθνικά ωφέλιμο"

Η αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση μαζί με την άρση της εμπιστοσύνης του ίδιου αλλά και της Μ. Κόλλια - Τσαρουχά και του Κ. Κατσίκη οδήγησε στην εφαρμογή της προαναγγελθείσας απόφασης από τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι συνταγματικά δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση. "Το σύνταγμα μου δίνει η δυνατότητα να αναζητώ ad hoc πλειοψηφίες σε όλα αυτά τα θέματα και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έβρισκα. Όμως, επαναλαμβάνω, ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρώ εθνικά ωφέλιμο" είπε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Π. Καμμένο την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Η απόφαση του κ. Καμμένου να αποσύρει τη στήριξή του δημιουργεί μια κατάσταση αβεβαιότητας. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επιδιώξει καθαρές λύσεις και να θέσει όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους. Η αβεβαιότητα αυτή πρέπει να αρθεί και γι' αυτό ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης" επισήμανε χθες στον Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Άμεσα ανασχηματισμός και συμφωνία των Πρεσπών

Όπως εκτιμάει το κυβερνητικό επιτελείο, ο Αλ. Τσίπρας θα λάβει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου με τουλάχιστον 151 ψήφους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου με ορίζοντα τη συνταγματική ολοκλήρωση της θητείας το ερχόμενο φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της διαδικασίας αύριο το βράδυ θα ακολουθήσει πιθανότατα αναχηματισμός. Όπως φαίνεται, θα είναι "διορθωτικός" και όχι σαρωτικός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητάται να περιλαμβάνει νέα ηλικιακά στελέχη αλλά και να δίνει "σήμα" προοδευτικού ανοίγματος.

Επόμενο βήμα είναι η δρομολόγηση της διαδικασίας για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Έτσι, άμεσα, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχουμε ξανά σύγκλιση της ολομέλειας για μια δεύτερη κοινοβουλευτική "μάχη" και στόχο άλλη μια πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας που ανοίγει νέα σελίδα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα και ιδίως τη Θεσσαλονίκη σε ρόλο πρωταγωνιστή. "Πρόκειται για δυο διαφορετικές ψηφοφορίες και δεν προεξοφλεί η μία την άλλη" επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη βεβαιότητα ότι, με τις έως τώρα τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων, η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι εξασφαλισμένη από την παρούσα Βουλή.

Έπειτα έρχεται η ώρα της κύρωσης του πρωτοκόλλου εισδοχής της γείτονος με τη νέα συνταγματική της ονομασία, ως "Βόρεια Μακεδονία" δηλαδή, στο ΝΑΤΟ. Μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί μερικές ημέρες μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, όπως έχει προαναγγείλει ο Αλ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου, το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Νέα εποχή, με τον ΣΥΡΙΖΑ καταλύτη προοδευτικών εξελίξεων

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα ωστόσο ξεκλειδώνουν μια σειρά εξελίξεων που αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό στη νέα εποχή μετά το τέλος των Μνημονίων. Το σήμα έδωσε ξεκάθαρα ο ίδιος από την εκδήλωση της Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής, απ' όπου απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση των δυνάμεων που μπορούν να συμβάλουν σε προοδευτικές πολιτικές εξελίξεις. "Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης" είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με επικείμενη κυβερνητική διεύρυνση με στελέχη προερχόμενα από την Κεντροαριστερά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες υπογράμμισε ότι στελέχη αυτού του χώρου αντιλαμβάνονται ότι η μοναδική πολιτική προοδευτική λύση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι σε αυτό λειτούργησε καταλυτικά η συμφωνία των Πρεσπών. "Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λειτουργήσει σαν τον κορμό για τη δημιουργία ενός προοδευτικού ρεύματος στην κοινωνία" είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

Το κλείσιμο του κύκλου της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛΛ. εγκαινιάζει μια νέα εποχή. Μια έντιμη συνεργασία που προχώρησε με αποτέλεσμα, παρά τις δεδομένες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, εκπλήρωσε τον κεντρικό στόχο της για το τέλος των Μνημονίων και τις βάσεις για ανασύνταξη της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας. Στις νέες συνθήκες, η διαιρετική τομή που διαμορφώνεται είναι αυτή μεταξύ της αριστερής- προοδευτικής πορείας και της (ακρο) δεξιάς παλινόρθωσης και επιστροφής στον νεοφιλελευθερισμό α λα ΔΝΤ και στον κοινωνικό μεσαίωνα α λα Όρμπαν και Σαλβίνι, με τους νεοναζί από κοντά. Οι διεργασίες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο θα ενταθούν όλο το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό τις εκλογικές μάχες του Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL