Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Σενάρια συνταγματικής εκτροπής από τον Λ. Αυγενάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σενάρια συνταγματικής εκτροπής από τον Λ. Αυγενάκη

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενέπλεξε στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ. ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας πως “αν ο Αλ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και την πάρει, θα πρόκειται για μια ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον. Αν το εγκρίνει αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια"! Σε καυστικό τόνο απάντησε το Μαξίμου πως “ο κ. Αυγενάκης ξεπέρασε σήμερα τον εαυτό του”, καλώντας “τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει εάν συμμερίζεται ή αποδοκιμάζει αυτές τις απόψεις». Αποδομούν τις επισημάνσεις του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε (News 247) πως “θεωρούμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κατάπτυστη, θα προσπαθούμε να αποτρέψουμε την κύρωσή της, θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό”. Πρόσθεσε δε "πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκρίνει μια “κυβέρνηση - κουρελού”, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε καθαρά και να αποδομήσουμε με επιχειρήματα για ποιο λόγο αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει. Δεν νοείται να κυβερνά ο θίασος αυτός με ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα”.

Μαξίμου: Κάντε πρόταση δυσπιστίας

“Ο κ. Αυγενάκης όχι μόνο ενέπλεξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σενάρια συνταγματικής εκτροπής, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δήλωσε και ότι η Ν.Δ. δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια’” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού θέτοντας το ερώτημα: «Τι ακριβώς εννοεί ο γραμματέας της Ν.Δ. ότι θα κάνει;».

Επιπλέον το Μέγαρο Μαξίμου υπενθύμισε πως, «για κακή τύχη του κ. Αυγενάκη, υπάρχει κάτι που λέγεται σύνταγμα”, υπογραμμίζοντας πως “εάν τον ενοχλεί, μπορεί να μοιραστεί τις ανησυχίες του με τους συνομιλητές και νοσταλγούς του Παττακού που υπάρχουν στο κόμμα του”. Συμπληρώνει δε με νόημα πως, «σε κάθε περίπτωση, επειδή ο πανικός της Ν.Δ. είναι έκδηλος, τη διαβεβαιώνουμε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και εάν έχει αμφιβολίες, δεν έχει παρά να υποβάλει πρότασης δυσπιστίας».

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. επανήλθε μέσω Τwitter επιχειρώντας, σε υβριστικούς τόνους, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. “Επειδή ο κυβερνητικός θίασος είναι πλέον για το Δελφινάριο, επισυνάπτω τη συνέντευξη απόπου προκύπτει η σκόπιμη διαστρέβλωση όσων είπα. Μπορεί η παρέα του Μαξίμου να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά η Ν.Δ. ήταν, είναι και θα παραμείνει πιστή σε κάθε λέξη του συντάγματος” ανάρτησε χαρακτηριστικά...

Σωτηρέλης, Καμτσίδου μαθαίνουν το Σύνταγμα στη Ν.Δ.

Σε αυτό το φόντο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης υπογράμμισε (News 247) πως “η δεδηλωμένη είναι ένα τεκμήριο συνταγματικό για το πώς διορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την κυβέρνηση μετά τις εκλογές και σημαίνει απλώς ότι δεν την διορίζει αυθαίρετα αλλά με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα”. Εξήγησε δε πως "ο πρωθυπουργός, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε 15 ημέρες. Για να λάβει δε ψήφο εμπιστοσύνης δεν χρειάζεται 151 ψήφους. Απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120. Όταν, αντίθετα, θέτει θέμα εμπιστοσύνης η αντιπολίτευση, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών για να πέσει η κυβέρνηση. Μόνο αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής με έναν από τους παραπάνω δύο τρόπους μπορεί να πέσει. Διαφορετικά δεν μπορεί να την ρίξει κανείς". Πρόσθεσε δε πως "το θέμα της νομιμοποίησης, που θέτει η αντιπολίτευση, είναι θέμα πολιτικής κριτικής και όχι συνταγματικής ερμηνείας”.

Επιπλέον η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Ιφιγένεια Καμτσίδου (ΕΡΤ) κατέστησε σαφές πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παρέμβει στα κοινοβουλευτικά πράγματα παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις. Εκεί που χρειάζεται να διοριστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές, διότι είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, και αν διαπιστώσει πως η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL