Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Η Novartis... φαρμακώνει τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Novartis... φαρμακώνει τη Ν.Δ.

Σύγχυση και ενδοκομματικές αναταράξεις προκαλούν στη Ν.Δ. οι ισχυρισμοί του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Novartis και νυν διωκόμενου Νίκου Μανιαδάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση του στο Τwitter στην αγγλική γλώσσα, επιχείρησε να... διεθνοποιήσει ότι «το κράτος δικαίου στην Ελλάδα απειλείται”. Ήδη από προχθές αργά το βράδυ η Πειραιώς επιχείρησε να αξιοποιήσει τα λεγόμενα του πρώην συμβούλου υπουργών Υγείας ακολουθώντας τους Αντ. Σαμαρά και Άδ. Γεωργιάδη, που είχαν σπεύσει να υιοθετήσουν την υπερασπιστική γραμμή του πρώην... κουκουλοφόρου μάρτυρα! Σε αυτό το φόντο, "γαλάζιοι" βουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους που “ακολουθούμε με θέρμη τους ισχυρισμούς ενός κατηγορούμενου, ενώ μέχρι πρόσφατα στελέχη μας απειλούσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες”...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., επιχειρώντας να αξιοποιήσει τις τοποθετήσεις του Π. Πολάκη, ισχυρίστηκε αρχικά στα αγγλικά πως “οι εισαγγελείς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis απειλούνται δημόσια από τον ανώτατο υπουργό”. Ωστόσο, στο ίδιο tweet μεταπήδησε στο γεγονός ότι “ο καταδικασμένος τρομοκράτης Κουφοντίνας, στην έκτη άδειά του, κάνει μια βόλτα στην Αθήνα”. Κατέληξε δε πως “οι επόμενες εκλογές θα αφορούν την οικονομία αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας μας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από 50 λεπτά, επανήλθε με νέο tweet στην ελληνική γλώσσα και, οχυρωμένος πίσω από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κάλεσε “τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αποφεύγοντας να εισχωρήσει στον πυρήνα της υπόθεσης, επισήμανε πως “δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από τη Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει”. Υιοθετώντας ωστόσο εμμέσως τα λεγόμενα Μανιαδάκη, κάλεσε “όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ακολουθώντας Σαμαρά - Γεωργιάδη

Τα tweets του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε να αναπαράγει (retweet) o Άδωνις Γεωργιάδης. Άλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι προχθές το βράδυ η Πειραιώς -στον απόηχο των... πανηγυρικών δηλώσεων του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά μετά τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Νίκου Μανιαδάκη- έθεσε μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα: “Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξαρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους; Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;”.

Αποστάσεις μετριοπαθών στελεχών

Σε αυτό το φόντο, "γαλάζια" στελέχη που διατηρούν αποστάσεις από την εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ. επισημαίνουν στην “Α” ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη ώστε να συνεχίσει και να ολοκληρώνει την έρευνα για την υπόθεση Novartis. Μέχρι τότε ισχύει -χωρίς συζήτηση- το τεκμήριο της αθωότητας”. Σημειώνουν ωστόσο πως “διαπράχθηκε εκ μέρους μας η εξής πολιτική αστοχία. Μετατρέψαμε σε σημαία τα λεγόμενα ενός ανθρώπου που διώκεται για παθητική δωροδοκία και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα αφότου επιχείρησε να διαφύγει”. Εκφράζουν δε τη σιγουριά ότι «η ηγεσία θα στηρίξει τα στελέχη που αναγράφονται στη δικογραφία στον δρόμο για τις εκλογές».

Γεωργιάδης κατά εισαγγελέα Διαφθοράς

Χθες, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε διαδοχικές παρεμβάσεις του, κατηγόρησε ανοιχτά την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη ότι “παραβίασε εν γνώσει της τον ποινικό κώδικα" και ότι πρέπει να απολογηθεί στη Δικαιοσύνη διότι αποφάσισε να παίξει πολιτικά παιχνίδια καθώς έδωσε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες σε βάρος του για την υπόθεση - κάτι που απαγορεύεται διά νόμου”. Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια αντιπερισπασμού του αντιπροέδρου της Ν.Δ. μέσω του προσφιλούς Τwitter, καθώς ισχυρίστηκε ότι “την ίδια ώρα που ο Πολάκης ξημεροβραδιάζεται στο Facebook, για 7η φορά αρνείται να προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει σε ερώτησή μου για ένα σκάνδαλο εκατομμυρίων από ένα ραδιοφάρμακο που αγοράζει +70%... Για να μη σας παραμυθιάζει ότι ενδιαφέρεται για το δημόσιο χρήμα”.

Σπυράκη: "Παρακράτος"!

Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη (Οpen) επιβεβαίωσε την πρόθεση της Πειραιώς να ευθυγραμμιστεί με την εκδοχή Μανιαδάκη, σημειώνοντας πως “από την αρχή είχαμε μιλήσει για σκευωρία. Τώρα οι αποκαλύψεις που γίνονται μας κάνουν να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη υπόθεση παρακράτους”. Υπερασπιζόμενη τους Άδ. Γεωργιάδη και Αντ. Σαμαρά συμπλήρωσε πως “οι άνθρωποι που μπήκαν στο στόχαστρο έχουν κάθε λόγο να ανεβάσουν τους τόνους. Σκεφτείτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Και κυρίως σκεφτείτε τον εαυτό σας στη θέση τους μετά τις αποκαλύψεις”.

Σε ανάλογο ύφος, ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης (Αlpha 9.89) δήλωσε πως “βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο χυδαίας και απροκάλυπτης κυβερνητικής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL