Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Η αποτροπή νέας "υπόθεσης Χριστοφοράκου" και οι απειλές Γεωργιάδη - Σαμαρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αποτροπή νέας "υπόθεσης Χριστοφοράκου" και οι απειλές Γεωργιάδη - Σαμαρά

Στην υιοθέτηση των ισχυρισμών του πρώην συμβούλου υπουργών Υγείας Νίκου Μανιαδάκη, του οποίου απετράπη τελευταία στιγμή η έξοδος από τη χώρα, προχώρησε αργά χθες βράδυ η Ν.Δ. με τη μορφή ερωτημάτων μετά τις παρεμβάσεις Γεωργιάδη - Σαμαρά...

Δικαστικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νωρίτερα είχαν δώσει αναλυτικές διευκρινίσεις για την απόφαση της άρσης του καθεστώτος προστασίας του και την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του για σοβαρότατο, κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αποφεύχθηκε η επανάληψη μιας περίπτωσης - φιάσκου, όπως είχε συμβεί επί Ν.Δ. για το σκάνδαλο Siemens, με τη διαφυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό. Αυτό διότι, κατά πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, το επικείμενο ταξίδι ή μετακόμισή του, της οικογένειάς του και της οικοσκευής τους, όχι μόνο γνωστό δεν ήταν, αλλά αντιθέτως προκάλεσε πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων εισαγγελέων και της αστυνομίας σχεδόν όλη τη ημέρα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα να υπάρξει επιτάχυνση: με εισαγγελική διάταξη έκλεισαν τα σύνορα και έως το μεσημέρι της παραμονής ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία υπό τις περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στη θέση του “Γιάννη Αναστασίου” στη δικογραφία προστέθηκε το πραγματικό όνομά του, υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου, με τον φάκελο να έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή Διαφθοράς.

“Θα ήταν πλήγμα για το κράτος και την έρευνα”

“Αν δεν υπήρχαν τα αντανακλαστικά των αρχών και δεν τον προλάβαιναν στην πύλη πριν ανέβει στο αεροπλάνο, θα ήταν πλήγμα για το ελληνικό κράτος!”. “Θα ήταν πλήγμα για το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και για το κύρος του κράτους και φυσικά θα ήταν ένα πλήγμα για την έρευνα” δήλωσε (ΕΡΤ1) ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis στις αμερικανικές αρχές Παύλος Σαράκης.

Σε συνεντεύξεις του στον ρ/σ του Πρώτου Θέματος και στον ΣΚΑΪ, ο Ν. Μανιαδάκης μίλησε για “πολιτική δίωξή” του γιατί, όπως ισχυρίστηκε, δεν ενέδωσε σε πιέσεις των εισαγγελέων Διαφθοράς να παραδεχτεί ενοχές πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των Άδ. Γεωργιάδη, Αντ. Σαμαρά και Γ. Στουρνάρα. Πρόσωπα “τα οποία εγώ ουδέποτε γνωρίζω αν έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει ή οτιδήποτε έχουν κάνει” είπε. Ανέφερε ότι έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά οι λογαριασμοί του και πως δεν βρέθηκε τίποτα. Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του περί “ακυρότητας” της διαδικασίας με το επιχείρημα ότι ένας προστατευόμενος μάρτυρας μετατράπηκε σε κατηγορούμενο.

O Άδ. Γεωργιάδης σχολίασε (ΣΚΑΪ) ότι “εάν ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι εμπλεκόμενος, τότε είναι εμπλεκόμενοι και οι άλλοι δύο και οι καταθέσεις τους είναι για τα σκουπίδια”. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Π. Σαράκης, “ο κ. Μανιαδάκης δεν ήταν προστατευόμενος μάρτυρας από τις αμερικανικές αρχές”, δηλαδή δεν είναι εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που αποτέλεσαν την αφορμή για την έρευνα των αμερικανικών αρχών. “Είναι εντελώς διαφορετικά πρόσωπα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην ελληνική έρευνα”. Σημείωσε δε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι “οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει όλα εκείνα τα στοιχεία από την αμερικανική έρευνα που δίνουν τη βάση για την άσκηση των ποινικών διώξεων -γιατί απαιτούνται ενδείξεις- σε πληθώρα προσώπων”.

Σαμαράς - Γεωργιάδης απειλούν...

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς και ο Άδ. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Ν.Δ., που από την αρχή της υπόθεσης μιλούσε για “κουκουλοφόρους μάρτυρες”, προειδοποιώντας με μηνύσεις εναντίον τους και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση περί “σκευωρίας” με “στημένες καταθέσεις”, έσπευσαν χθες ακαριαία να “υιοθετήσουν” όλη την υπερασπιστική γραμμή τού... πρώην κουκουλοφόρου μάρτυρα. Επιτέθηκαν μάλιστα στους εισαγγελείς. Μοιάζουν να γατζώνονται τώρα από την εκδοχή του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, την αξιοπιστία του οποίου αμφισβητούσαν όσο συγκαταλεγόταν μεταξύ των ανώνυμων μαρτύρων, προκειμένου να αξιοποιήσουν τους τυχόν ελιγμούς της υπερασπιστικής γραμμής του απέναντι στις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν.

Παρόμοια επιχειρηματολογία από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που σχολίασε ότι "η όλη εικόνα που διαμορφώνεται γύρω από τη δικαστική έρευνα για τη Novartis παραπέμπει σε παρακράτος..." και πως "ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από άλλα πρόσωπα".

...και επιτίθενται στους εισαγγελείς

“Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως... Είχα πει ότι 'θα τους πάω ώς το τέλος'. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί...” ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς μέσω Twitter.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Άδ. Γεωργιάδη (liberal.gr) ότι η συνέντευξη του Ν. Μανιαδάκη, όπου κατηγορεί ευθέως τους εισαγγελείς Διαφθοράς για εκβιασμό του, με στόχο την ενοχοποίηση πολιτικών, των Α. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα και του ίδιου, “δημιουργεί ζητήματα πλήρους ακυρότητας της όλης διαδικασίας, πλήττει απολύτως την αξιοπιστία των εισαγγελέων Διαφθοράς και αφήνει βαριά σκιά ότι δυστυχώς και αυτοί ενέχονται σε σκευωρία κατά του πολιτεύματος”. Πρόσθεσε ότι με τους νομικούς συμβούλους του θα εξετάσει όλα τα επόμενα νομικά του βήματα, για να ισχυριστεί ότι “η υπόθεση Novartis εξελίσσεται ήδη στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, αλλά όχι για τους λόγους που έλεγε η κυβέρνηση στην αρχή”.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι “ο κ. Πολάκης πρέπει να τεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας” και ότι από την κατηγορία της έσχατης προδοσίας δεν εξαιρείται ούτε η εισαγγελική αρχή. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του απάντησε, με μακροσκελή ανάρητησή του, ότι “ο πρώτος που αποκάλυψε την ταυτότητα Μανιαδάκη ως προστατευόμενος ήταν ο δικηγόρος του”. Έκανε λόγο για “αδικαιολόγητη” καθυστέρηση υποθέσεων όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Novartis από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, παρότι ο ίδιος έχει “προσωπικά συνεισφέρει στην αποκάλυψη αρκετών από αυτές τις δυσώδεις υποθέσεις εδώ και 2,5 χρόνια με διαβίβαση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές πληθώρας αποδεικτικών στοιχείων”.

“Λειτούργησε ως φραγμός στην έρευνα”

Ο Π. Σαράκης σχολίασε ότι “πίσω και δίπλα στον συγκεκριμένο έλαβαν ασυλία και εκείνοι που συμμετείχαν στις αθέμιτες πρακτικές και βολεύονταν με την ασυλία του”. Εξήγησε ότι οι εισαγγελείς δεν θα τον είχαν εισάγει στις διατάξεις του προστατευόμενου μάρτυρα χωρίς να έχουν πειστεί ότι διαθέτει επαρκή στοιχεία και ότι “γνώριζε ουσιώδη πράγματα για την αποκάλυψη του σκανδάλου της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας, γνώριζε πάρα πολύ καλά ποιοι συμμετείχαν στο συγκεκριμένο έγκλημα”. “Γιατί άφησαν έναν βασικό μάρτυρα τόσο χρονικό διάστημα χωρίς να του ζητήσουν να προσδιορίσει τα προφορικά στοιχεία που είχε δώσει;” είπε. Σχολίασε δε ότι “ξαφνικά, κάποιοι έλεγαν ότι ανυπομονούν να έρθουν στα πράγματα για να βγάλουν τις κουκούλες από τους μάρτυρες και να τους ξεγυμνώσουν στην κοινή γνώμη. Και τα τελευταία 24ωρα αυτοί που τα έλεγαν αυτά έχουν μετατραπεί σε συνηγόρους υπερασπίσεως του συγκεκριμένου προσώπου”. “Εγώ δεν βλέπω (εισαγγελικό) αυταρχισμό. Βλέπω ότι βολεύτηκαν με την αδράνεια των εισαγγελικών αρχών” πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι “ο συγκεκριμένος λειτούργησε ως φραγμός στην έρευνα”. Επιχειρηματολόγησε ότι “από τη στιγμή που δεν τήρησε τη δέσμευσή του απέναντι στην έννομη τάξη, δηλαδή με την πλευρά που ήρθε σε συμφωνία με δική του πρωτοβουλία για να λάβει το ευεργετικό καθεστώς και δεν έδωσε τα στοιχεία, αυτός βολεύτηκε, οι φίλοι του και συνένοχοί του βολεύτηκαν”.

Εν τω μεταξύ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευ. Αντώναρος άφηνε σαφείς υπόνοιες προς τη Ν.Δ., σχολίαζοντας χαρακτηριστικά: “Γιατί όλοι κάνουν ξαφνικά ότι δεν τον ξέρουν; Μήπως επειδή συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο - δηλαδή μπαινόβγαινε εντελώς ανενόχλητος σε πολλά υπουργικά γραφεία και όχι μόνο...”. Εξέφρασε “απορία” μεταξύ άλλων για την αλλαγή στάσης τους απέναντι στον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, θέτοντας το ερώτημα: "Ποιους είχε συναντήσει πρόσφατα;”.

ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

Δρομολογημένη η ανάκληση της προστασίας και η άσκηση ποινικής δίωξης

Σε αντίθεση με τις πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, που δήλωναν άγνοια, ο Ν. Μανιαδάκης είπε ότι είχε ενημερώσει τις αρχές για το ταξίδι του και είχε τεθεί στη διάθεσή τους να επιστρέψει όποτε του το ζητούσαν, ενώ ασαφείς ήταν οι απαντήσεις του (ΣΚΑΪ) στο γιατί αποδέχτηκε να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας -κάτι που όμως έκανε οικειοθελώς, όπως είπε- και γιατί δέχτηκε να καταθέσει στις ελληνικές αρχές, αλλά όχι στις αμερικανικές. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές, ο Ν. Μανιαδάκης φέρεται να ήταν από τους πρώτους ή και ο πρώτος που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κλήθηκε από τους εισαγγελείς που διευρευνούν την υπόθεση, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, για να απαντήσει αν πήρε το ποσό των 120.000 ευρώ, όπως φέρεται να τον κατηγόρησε άλλος μάρτυρας κατά τον ίδιο. Αρνήθηκε την κατηγορία.

Σύμφωνα με τις πηγές του Εφετείου που επικαλέστηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του φαίνεται να ήταν δρομολογημένη από τους εισαγγελείς Διαφθοράς και ήταν θέμα ημερών για την εισαγγελία Διαφθοράς η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα. Ο “Γιάννης Αναστασίου” φέρεται να είχε προσδιορίσει στους εισαγγελείς το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έκανε γενικόλογες αναφορές όσον αφορά τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τα χρήματα αυτά, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, παρέλειψε να αναφερθεί στον δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση. Έτσι, κατά δικαστικές πηγές, όταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν απόφαση να στερήσουν αμέσως μετά τις γιορτές από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Ο σχεδιασμός τους ακυρώθηκε και οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν όταν ο Ν. Μανιαδάκης θέλησε να φύγει με την οικογένειά του στο εξωτερικό.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να δουλέψει απερίσπαστη

Η κυβέρνηση, διά του Δ. Τζανακόπουλου, ήταν σαφής. Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη με τον Ν. Μανιαδάκη, χαρακτήρισε αναμενόμενα τα περί “σκευωρίας” από την αντιπολίτευση και τόνισε ότι “πρέπει να αφήσουμε την Εισαγγελία απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της”. “Για να μπορέσουμε”, σημείωσε, “να διαλευκάνουμε ένα σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων, που δεν μπορεί παρά να έχει και πολιτικές απολήξεις, καθώς είναι δεδομένο ότι η εταιρεία λειτουργούσε με τρόπους οι οποίοι κινούνταν πέραν των ορίων του νόμου για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL