Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Στόχος η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με πάνω από 151 ψήφους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με πάνω από 151 ψήφους

Λιγότερες από δύο εβδομάδες έχουν μείνει ώσπου η συμφωνία των Πρεσπών να πάρει τον δρόμο για την Αθήνα καθώς έως τις 15 Ιανουαρίου, το αργότερο, η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρωθεί. Στην Αθήνα εκτιμούν πως η συμφωνία θα κυρωθεί με περισσότερες από 151 ψήφους. Εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει και στη λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Λίγες ημέρες αργότερα, πρόκειται να κυρωθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας ως "Βόρεια Μακεδονία" στο ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται από τα συμφωνηθέντα, κάτι που ξεκαθάρισε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μιλώντας με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας.

Π. Σκουρλέτης: "Τουλάχιστον 151 ψήφοι και πάνω"

"Ο στόχος της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, δείχνουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με πάνω από 151 ψήφους, όπως και οφείλει", ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο News 247 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Για "τουλάχιστον 151 ψήφους και πάνω" έκανε λόγο Στο Κόκκινο ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Με δεδομένη την αποχώρηση του Π. Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα και την κυβερνητική πλειοψηφία, διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό πεδίο και νέα δεδομένα, τα οποία ωστόσο δεν θέτουν σε διακινδύνευση την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον Αλ. Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ. "Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση" ανέφερε η Μ. Σπυράκη.

Όπως σε Ισπανία - Πορτογαλία

"Δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής" υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι ο Π. Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας. Τουτέστιν, ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση να προχωρήσει έως τις εκλογές με την ανοχή ενός μέρος του Κοινοβουλίου, κατά το πρότυπο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

"Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανήλθε στην κυβερνητική εξουσία με την ανοχή των Podemos και σχεδιάζει να ολοκληρώσει την τετραετία υπό αυτή τη συνθήκη και υπό αυτούς τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, που στηρίζονται ακριβώς στην ανοχή ενός μέρους του ισπανικού Κοινοβουλίου", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτή η συνθήκη έχει προοπτική τριετίας. "Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο, ας πούμε, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία μπορούν κόμματα να διατηρούνται κατ’ αυτό τον τρόπο στην κυβέρνηση για δύο και τρία ή και τέσσερα ακόμα χρόνια και η Ν.Δ. τόσο πολύ θέλει να επιταχύνει εξελίξεις, όταν φαίνεται ότι δεν έχει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς για να κάνει κάτι τέτοιο", συμπλήρωσε.

Ν.Δ.: Κοινοβουλευτικό όπλο η πρόταση μομφής

"Δεν υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά”, απάντησε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι "η ελπίδα πεθαίνει τελευταία". "Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, που χρειάζονται στιβαρές αποφάσεις και αντιμετώπιση πάρα πολλών προκλήσεων εξωτερικών σε όλα τα επίπεδα, η Ελλάδα να κυβερνάται από κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή", τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος κάνοντας λόγο για "σενάριο δραματικής επίσπευσης των εξελίξεων".

Σύμφωνα με τα στελέχη της Πειραιώς, η πρόταση μομφής παραμένει ένα από τα κοινοβουλευτικά όπλα στη φαρέτρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να ξεκαθαρίζεται πότε θα κατατεθεί και εάν θα συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών. "Τον περασμένο Ιούνιο καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας, πιστεύοντας ότι ο κ. Καμμένος θα την υπερψηφίσει. Όμως δεν το έκανε και έτσι έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά να πάνε και να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή" υπογράμμισε ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. "Εμείς λοιπόν λέμε το εξής: Εκλογές τώρα, ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για αυτή τη συμφωνία" τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία, "ούτε σήμερα ως αντιπολίτευση ούτε αύριο ως κυβέρνηση".

"Καλοδεχούμενη" απαντάει η κυβέρνηση

"Είναι καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Αναμένουμε τον κύριο Μητσοτάκη", πρόσθεσε, "να επαναλάβει την κίνηση που έκανε πέρυσι τον Ιούνιο, για να λάβει την ίδια ακριβώς απάντηση". Ταυτόχρονα, λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος ανασχηματισμός λίγους μήνες μετά τον προηγούμενο, όπως εκτίμησε ο Δ. Τζανακόπουλος."Εφόσον υπάρξουν οι αποχωρήσεις, για τις οποίες συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, ενδεχομένως θα υπάρξουν αντικαταστάσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού" είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, εκτός από την αποχώρηση του Π. Καμμένου και όποιων άλλων υπουργών εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ., επίκεινται οι παραιτήσεις του Νάσου Ηλιόπουλου και της Κατερίνας Νοτοπούλου ενόψει των δημοτικών εκλογών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νέα πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό

Για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό το 2019 μίλησε ο Π. Σκουρλέτης. "Κλείνει, εκ των πραγμάτων, ο κύκλος της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τυπικά" ανέφερε Στο Κόκκινο. Όπως επισήμανε, με την ολοκλήρωση του προγράμματος δημιουργούνται νέα δεδομένα. "Αυτή η νέα πραγματικότητα διαμορφώνει καινούργιο έδαφος, πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν και νέες συγκλίσεις. Έδαφος το οποίο θα χαρακτηρίζεται, πια, από την προγραμματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον προοδευτικό, τον αριστερό πόλο και τον νεοφιλελεύθερο πόλο", είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως στη βάση αυτών των νέων διαχωριστικών μεταμνημονιακών πολιτικών γραμμών θα διαμορφωθούν και οι νέες πολιτικές συμμαχίες.

"Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν στάση"

Σχολιάζοντας τη στάση που θα τηρήσουν τουλάχιστον οι τέσσερις από τους βουλευτές του Ποταμιού που έχουν εκφραστεί θετικά ως προς τη συμφωνία, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως, ιδιαίτερα μετά τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξουν την τοποθέτησή τους. "Και νομίζω ότι κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις ίδιες τους τις δηλώσεις το τελευταίο διάστημα" τόνισε.

Μιλώντας στον Alpha ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης επανέλαβε πως η στάση του θα κριθεί από τις τελικές διατυπώσεις και το περιεχόμενο της συμφωνίας καθώς και από το πολιτικό πλαίσιο που αυτή θα κατατεθεί, εξηγώντας ότι εάν η στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα την καταψηφίσει.

Ο πονοκέφαλος του ΝΑΤΟ για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Πονοκέφαλο προκαλεί στον Κ. Μητσοτάκη και στα στελέχη του η συμφωνία των Πρεσπών. Η πρώτη πράξη της κύρωσής της από το ελληνικό κοινοβούλιο θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο, πιθανότερο όμως τον Φεβρουάριο. Το "όχι" της Ν.Δ. μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί σε αυτή την περίπτωση από την Πειραιώς. Η δεύτερη πράξη, λίγες ημέρες μετά, η κύρωση δηλαδή του πρωτοκόλλου εισδοχής της γειτονικής μας χώρας με τη νέα συνταγματική της ονομασία στο ΝΑΤΟ, στη βάση των συμφωνηθέντων, φέρνει μεγάλο προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αποφεύγει επισήμως να τοποθετηθεί.

Καταψήφιση του πρωτοκόλλου θα φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στην ιστορική παράδοση της Ν.Δ. αλλά και στο ίδιο το ΝΑΤΟ. Από την άλλη, το "ναι" θα αποκαλύψει για άλλη μια φορά τον επικοινωνιακό και μικροπολιτικό χαρακτήρα που έχει η ακραία στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο "Μακεδονικό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL