Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εφη Αχτσιόγλου: / Εφη Αχτσιόγλου: Μέτρα στήριξης για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφη Αχτσιόγλου: / Εφη Αχτσιόγλου: Μέτρα στήριξης για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα

Η κυβέρνηση κάνει πράξη με γοργό ρυθμό το σχέδιό της για τη βελτίωση του εισοδήματος της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας έπειτα από μια μακρά περίοδο δημοσιονομικών προσαρμογών, τόνισε στην ομιλία της κατά την κύρωση του προϋπολογισμού η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες προτάσεις του για το κοινωνικό κράτος, "ανερμάτιστες, αντιφατικές και μειωμένης αξιοπιστίας".

"Οι μέρες είναι πολύτιμες, τις αξιοποιούμε στον απόλυτο βαθμό για να μετουσιωθεί η έξοδος από τα Μνημόνια σε μια περίοδο ανακούφισης, στήριξης και προοπτικής για τους πολλούς. Γιατί αυτή είναι η μόνη μας πυξίδα για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας" σημείωσε, προσθέτοντας ότι μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες "έχουμε κάνει πράξη όχι απλώς την οριστική και αμετάκλητη ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αλλά και τη διασφάλιση ότι 620.000 συνταξιούχοι θα ξεκινήσουν να βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από το 2019. Αυξήσεις οι οποίες θα επαναλαμβάνονται για την επόμενη πενταετία».

Σημείωσε, επίσης, ότι «ολοκληρώνουμε τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα αυξηθεί με απόφαση της κυβέρνησης τον Ιανουάριο, με την ταυτόχρονη κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».

Η Έ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι έχουν νομοθετηθεί ήδη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ότι χορηγείται για τρίτη φορά κοινωνικό μέρισμα σε πάνω από 1.600.000 νοικοκυριά, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει για πρώτη φορά τη χορήγηση επιδόματος στέγασης, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει όχι μόνο τα χαμηλών αλλά και τα μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριά.

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κατώτατο μισθό, τα ζητήματα των επιδομάτων και της πρόνοιας, τόνισε ότι η πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης τον οδήγησαν «να συρθεί σε ορισμένες εξαγγελίες επί της κοινωνικής ατζέντας, έρχεται όμως καθυστερημένα με προτάσεις οι οποίες είναι ανερμάτιστες και πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους και με μειωμένη αξιοπιστία, δεδομένου ότι η Ν.Δ. δεν εμφανίστηκε τώρα στην πολιτική σκηνή».

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, υπενθύμισε πως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τον μείωσαν και θέσπισαν τον υποκατώτατο το 2012 και υπογράμμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει ως «μετά Χριστόν προφήτης», ενώ «δεν λέει ανοιχτά και καθαρά πόση θεωρεί ότι πρέπει να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο του 2019».

Έρχονται οι 120 δόσεις

Να σημειώσουμε ότι η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην ΕΡΤ1, προανήγγειλε ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως σημείωσε "θα υπάρξει ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σίγουρα διακριτό, και ένα αντίστοιχο για την εφορία», κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς. «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να τη ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL