Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Απάντηση Βίτσα στα περί κακοδιαχείρισης πόρων του προσφυγικού: / Απάντηση Βίτσα στα περί κακοδιαχείρισης πόρων του προσφυγικού: Κάθε έλεγχος είναι πλήρως αποδεκτός, αλλά δεν έχετε φέρει ένα στοιχείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Βίτσα στα περί κακοδιαχείρισης πόρων του προσφυγικού: / Απάντηση Βίτσα στα περί κακοδιαχείρισης πόρων του προσφυγικού: Κάθε έλεγχος είναι πλήρως αποδεκτός, αλλά δεν έχετε φέρει ένα στοιχείο

Την πρόταση του εισηγητή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να επεκταθεί η κοινή δήλωση της Ε.Ε.-Τουρκίας και στον Έβρο επέκρινε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο με έκτακτες ρυθμίσεις για το προσφυγικό. «Αυτό που προτείνετε είναι να φτιαχτούν hot spot στον Έβρο κι αυτό εγώ το θεωρώ τελείως λάθος» τόνισε ο Δ. Βίτσας επισημαίνοντας ότι «αυτό στο οποίο σπρώχνουμε αυτή τη στιγμή, σε αυτό το επίπεδο, είναι να ενεργοποιηθεί ξανά η συμφωνία επανεισδοχής ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και η οποία έχει σταματήσει με ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας».

Αντιδρώντας στην ερμηνεία του Δ. Βίτσα, ο Μ. Βαρβιτσιώτης επέμεινε ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας προβλέπει δυνατότητα για hot spot στην ενδοχώρα. Ο Δ. Βίτσας επισήμανε στον Μ. Βαρβιτσιώτη ότι Κομισιόν και Τουρκία απέρριψαν πρότασή του για μεταφορά 2.000 ατόμων στην ενδοχώρα και εξέταση των αιτήσεών τους υπό ταχείες και κλειστές διαδικασίες.

«Κάθε έλεγχος είναι πλήρως αποδεκτός»

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για κακοδιαχείριση των πόρων για το προσφυγικό, ο Δ. Βίτσας επανέλαβε ότι «κάθε έλεγχος είναι πλήρως αποδεκτός», ενώ επισήμανε στην αντιπολίτευση ότι, παρά τις συνεχείς καταγγελίες, «ένα στοιχείο δεν έχετε φέρει, έστω ένα». Ο Δ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποια σύμβαση η οποία δεν έχει 'ανεβεί' στη Διαύγεια από τα υπουργεία Μετανάστευσης, Εθν. Άμυνας, Υγείας και Παιδείας".

Σε σχέση με την επιστολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που αξιοποίησε για την κριτική της η αντιπολίτευση, ο Δ. Βίτσας παρατήρησε δηκτικά πως «έχω την αίσθηση ότι τη διαβάσατε από πίσω προς τα εμπρός». Ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή παραδέχεται αναρμοδιότητα, υπογράμμισε όμως ότι το υπουργείο συζήτησε μαζί της και θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης, αλλά και ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου, υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο περιέχει «σκανδαλώδεις» και «φωτογραφικές» ρυθμίσεις, καθώς και «ρουσφέτια» ισχυριζόμενοι ότι επιχειρείται αναδρομική κάλυψη ατασθαλιών στη διαχείριση των πόρων του προσφυγικού.

Λιγότεροι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

Παράλληλα, ο Δ. Βίτσας ενημέρωσε ότι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών χθες το πρωί βρίσκονταν 11.544 άτομα από 18.000 που βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο κι υπογράμμισε ότι «αυτό δεν μπορούσε να γίνει τυχαία και δεν έγινε από μόνο του». Ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι χθες το πρωί βρίσκονταν στη Μόρια 4.714 άτομα, σε σχέση με τις 8.500-9.000 που βρίσκονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Πυλί της Κω 927 άτομα, στη ΒΙΑΛ της Χίου 1.262 άτομα, στη Λέρο 779 άτομα.

Ο Δ. Βίτσας πρόσθεσε ότι χθες το πρωί καταγράφηκαν 3.862 άτομα στο Βαθύ της Σάμου και απολογήθηκε στους κατοίκους της Σάμου γιατί «το πρόγραμμά μας ακόμα δεν έχει γίνει ικανό να μπορέσει να απαλύνει την κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL