Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης / Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: Αντίθετη η Ν.Δ. με την ενίσχυση των θεσμών λαϊκής κυριαρχίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης / Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: Αντίθετη η Ν.Δ. με την ενίσχυση των θεσμών λαϊκής κυριαρχίας

Σημαντικές διαφορές κατεγράφησαν μεταξύ των κομμάτων σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Όλα τα κόμματα συμφώνησαν με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, όμως η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την προσφυγή στην άμεση εκλογή του Προέδρου από τον λαό υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η Ν.Δ. όμως δύσκολα έκρυψε τη συνολική της αντίθεση στην ενίσχυση θεσμών λαϊκής κυριαρχίας.

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ανέλυσε την πρόταση του κόμματος σημειώνοντας ότι «προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ των δύο άκρων που διαμορφώθηκαν και από τις υποβληθείσες προτάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και από την κουλτούρα που διαμορφώθηκε στη μεταπολιτευτική Προεδρευομένη Δημοκρατία» προτείνοντας επιπλέον ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία πριν υπάρξει καθολική ψηφοφορία.

Επιπλέον παρατήρησε ότι στις προτάσεις της αντιπολίτευσης «υπάρχει μία αντίφαση», καθώς προτείνουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με ισχνή πλειοψηφία, την ίδια στιγμή που προτείνουν αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε «απειλητική για τη δημοκρατία» την αποχή σημειώνοντας ότι «η πρόταση για τα δημοψηφίσματα είναι μια πρόκληση και μια πρόσκληση να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον αυτού του πολίτη».

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης τόνισε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της αποκέντρωσης των εξουσιών και όχι υπέρ της συγκέντρωσής τους», ενώ ο Αντώνης Συρίγος υπογράμμισε ότι «ο θεσμός της λαϊκής πρωτοβουλίας καλώς εισάγεται, είναι ένας τρόπος για να μετέχει σε κεφαλαιώδη ζητήματα ο λαός, θεσμοθετημένα». Η Θεοδώρα Τζάκρη υπογράμμισε την ανάγκη «να πάψουν τα θεσμικά αδιέξοδα».

Παραλληλισμός με τη... Βαϊμάρη

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας διαφώνησε με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την απλή αναλογική και τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία κατηγορώντας τον ότι «συνταγματοποιείτε μία διαρκή εκκρεμότητα και μία διαρκή ρευστότητα».

Υποστήριξε ότι «υποθάλπουμε την παράδοση διχασμού και αστάθειας με δυνατότητες ποικίλων δημοψηφισμάτων» κάνοντας μάλιστα ανιστόρητο παραλληλισμό με το σύνταγμα της Βαϊμάρης, που υποτίθεται ότι λόγω της απλής αναλογικής απέτυχε να αποτρέψει τον ναζισμό, σε αντίθεση με το σύνταγμα των ΗΠΑ και την ισχυρή θέση του Προέδρου.

«Το ζήτημα της πολιτικής διαρχίας που ανακύπτει από την άμεση εκλογή δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να χωρέσει στο σύνταγμα» σχολίασε ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου από τη ΔΗ.ΣΥ. Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ της σταθερότητας του εκλογικού κύκλου.

«Η λαϊκή κυριαρχία να εκφράζεται όχι μόνο μέσα από τις εθνικές εκλογές, αλλά και άμεσα» ζήτησε ο Κώστας Κατσίκης από τους ΑΝ.ΕΛΛ. «Η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής δεν πρέπει να διαταράσσεται, γι’ αυτό και όλοι σας ομονοείτε στην κυβερνητική πολιτική σταθερότητα» υποστήριξε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL