Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ανδρέας Ξανθός στην επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές στην τιμολόγηση: / Ανδρέας Ξανθός στην επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές στην τιμολόγηση: Να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις των Μνημονίων στις τιμές των φαρμάκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός στην επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές στην τιμολόγηση: / Ανδρέας Ξανθός στην επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές στην τιμολόγηση: Να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις των Μνημονίων στις τιμές των φαρμάκων

«Στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο μπορούμε να διορθώνουμε στρεβλώσεις της μνημονιακής περιόδου» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων στη σχετική διακομματική επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η αύξηση του κόστους των φαρμάκων μετακυλίστηκε στην «τσέπη» του πολίτη τονίζοντας ότι «στη νέα πραγματικότητα» πρέπει αυτό σιγά - σιγά να αρχίσει να αντιμετωπίζεται. Προανήγγειλε ότι μέχρι τις γιορτές θα κατατεθεί τροπολογία για ανατιμολόγηση των φαρμάκων μόνο μία φορά τον χρόνο.

Το συνολικό «πακέτο» των αλλαγών θα κατατεθεί από τη νέα χρονιά, με τον Αν. Ξανθό να σημειώνει ότι η ανατιμολόγηση για νέα φάρμακα θα γίνεται τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ βάση αναφοράς δεν θα είναι πλέον ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών σε χώρες της Ε.Ε. Νέα βάση αναφοράς θα είναι ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο υπολογισμός με βάση μόνο τις 19 χώρες της Ευρωζώνης «ομογενοποιεί περισσότερο», καθώς οι χώρες αυτές έχουν παρόμοιο οικονομικό επίπεδο.

Ακόμη προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση των τιμών των φαρμάκων που θα βρεθούν πάνω από τις νέες τιμές, ενώ σταδιακή θα είναι και η αύξηση των τιμών για τα φάρμακα που θα βρεθούν κάτω από τις νέες τιμές, με στόχο να μην αναστατωθεί η αγορά. Εκτίμησε δε ότι στο σύνολό της η συγκεκριμένη παρέμβαση στις τιμές των φαρμάκων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει κι αρχίζουν να αποδίδουν

Ο Αν. Ξανθός θύμισε επίσης τις παρεμβάσεις για την μείωση των τιμών των φαρμάκων που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Παράλληλα σημείωσε ότι τα νέα φάρμακα θα αξιολογούνται από επιτροπή που θα κάνει εξωτερική αξιολόγηση και θα διασυνδέεται με την επιτροπή διαπραγμάτευσης που λειτουργεί πλέον στο υπουργείο. Έκανε λόγο για έναν «πολύ σημαντικό μηχανισμό που έλειπε στην χώρα» κι ο οποίος «σιγά - σιγά θα αρχίσει να αποδίδει».

Όσον αφορά την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα συνταγογράφησης, ενημέρωσε ότι τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2018 δείχνουν μέχρι στιγμής μία «μικρή αλλά σημαντική υποχώρηση της αυξητικής τάσης» στη φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον σημείωσε ότι από τον Σεπτέμβριο λειτουργεί και το μέτρο μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων αν προτιμήσουν γενόσημα, μέτρο που αναμένεται να έχει μια «πολύ αισθητή ανακούφιση της τάξης των 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL