Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
"Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν έχει ιδιοκτήτες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν έχει ιδιοκτήτες"

Στο Πολυτεχνείο βρέθηκε χθες το πρωί πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας αλλά και της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι στον χώρο. Ωστόσο, ομάδα από... αυτόκλητους "ιδιοκτήτες" σχημάτισε αλυσίδα στην πύλη επί της Πατησίων και διά της βίας αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την είσοδο.

Απαράδεκτες ενέργειες

"Παρεμποδίστηκαν στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα και αγωνιστές της Αριστεράς από μια ακραία μειοψηφία που προσπάθησε να καπηλευτεί τον εορτασμό" υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η εξέγερση του Νοέμβρη "δεν έχει ιδιοκτήτες". "Ανήκει στον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, εμπνέει και ζει στους αγώνες του σήμερα ενάντια στον φασισμό, στους αγώνες για τη διαρκή διεύρυνση της δημοκρατίας" τονίζει η Κουμουνδούρου.

Για "απαράδεκτες" ενέργειες μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιόφωνο Παρατηρητής. "Φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν πως είναι ένοικοι και ιδιοκτήτες της εξουσίας και κάποιοι άλλοι που θεωρούν πως είναι ένοικοι και ιδιοκτήτες των αγώνων του ελληνικού λαού" είπε χαρακτηριστικά.

"Οι τραμπουκισμοί λεκιάζουν το Πολυτεχνείο"

"Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο αγώνα για δημοκρατία. Δεν έχει 'ιδιοκτήτες'. Και οι τραμπουκισμοί το λεκιάζουν" έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης.

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούταν από τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και αρκετούς βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Σταύρος Αραχωβίτης, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Αννέτα Καββαδία, η Χαρά Καφαντάρη, ο Νίκος Μανιός, ο Χρήστος Μαντάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, Αριστείδης Μπαλτάς, ο Δημήτρης Ρίζος η Ελένη Σταματάκη, ο Νίκος Συρμαλένιος, ο Νίκος Τόσκας, ο Νίκος Φίλης, ο Γ. Ψυχογιός και πολλά στελέχη και μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρό συμβολικό μήνυμα η παρουσία του αν. υπουργού Άμυνας

Συμβολικό μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τηρούν το σύνταγμα, τις αρχές της δημοκρατίας τις υπερασπίζονται και είναι δίπλα στον πολίτη με το κοινωνικό έργο που προσφέρουν επεδίωξε να στείλει με την παρουσία του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Ρήγας, τονίζοντας ότι "εκείνη η μελανή στιγμή δεν καθορίζει την πορεία τους". Αναφερόμενος στο επεισόδιο μίλησε για 50-60 νέους άνθρωποι που ήθελαν να απαγορεύσουν την είσοδο της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ. "Όσοι πολιτικά τους καθοδηγούν προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία σε μια εποχή όπου μέσα στη Βουλή το φάσμα της Ακροδεξιάς, των νοσταλγών του Παπαδόπουλου και της χούντας έχει σηκώσει κεφάλι" επισήμανε.

Ν. Μανιός: "Θράσος, γιατί δεν κατάλαβαν τι είναι το Πολυτεχνείο"

Στον Alpha μίλησε ο Νίκος Μανιός, ιστορικός αγωνιστής κατά της δικτατορίας και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και σήμερα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του κόμματος που της... απαγορεύτηκε η είσοδος στον χώρο του Πολυτεχνείου.

"Η ένσταση είναι από αυτούς που έχουν μία αντίληψη 'ιδιοκτησίας' μνήμης, της Ιστορίας και της αλήθειας. Για μένα αυτό είναι υπέρτατο στοιχείο του φασισμού" είπε χαρακτηριστικά. "Το πρώτο στοιχείο, κι ας ακούγεται ακραίο, είναι το 'εγώ κατέχω την απόλυτη αλήθεια και όποιος δεν κάνει αυτό που εγώ λέω ότι είναι η απόλυτη αλήθεια, τότε αυτός είναι καταδικασμένος να υποστεί τη δική μου βία'. Η δική τους 'αλήθεια' είναι ότι εμείς είμαστε προδότες, έχουμε προδώσει τον λαό. Έχουν το θράσος να προσδιορίσουν αυτοί ποιο ήταν το νόημα του Πολυτεχνείου. Θράσος γιατί δεν κατάλαβαν τι είναι το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο είχε μέσα ενότητα στη δράση απέναντι σε έναν κοινό σκοπό" τόνισε.

Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταδίκασαν με "ναι μεν...αλλά"

Την καταδίκη των κομμάτων προκάλεσαν τα χθεσινά περιστατικά, με τη Ν.Δ. να ζητά "να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα πανεπιστήμια ώστε να γίνουν πραγματικά ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης για όλους", ενώ η Ένωση Κεντρώων καταδίκασε αναφέροντας ότι "η κυβέρνηση 'χαϊδεύει' αυτιά αναρχικών ομάδων και ταραξιών, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και ανομίας στην κοινωνία".

"Απολύτως καταδικαστέες" χαρακτήρισε τις ενέργειες προπηλακισμών ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ν. Χριστοδουλάκης με ανάρτηση στο Facebook. "Δυστυχώς, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγγέλλουν 'φασιστικές' πρακτικές πριν λίγα χρόνια ήταν από την άλλη μεριά της Πατησίων, υπερασπιζόμενοι το 'δικαίωμά' τους να απαγορέψουν τη δική μας είσοδο στον χώρο" συμπλήρωσε.

"Όσοι τραμπουκίζουν και εμποδίζουν εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων να καταθέσουν στεφάνια στο όνομα της υπεράσπισης κάποιων δικών τους ιδεών αρνούνται το ίδιο το νόημα της εξέγερσης" σχολίασε το Ποτάμι. "Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καπηλεύεται την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες" σχολίασε ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ.

Π. Σκουρλέτης: Διαχρονικά τα μηνύματα της εξέγερσης

"Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα του οποίου τα μηνύματα είναι διαχρονικά. Πολύ περισσότερο που στην εποχή μας κάποιοι εμφανίζονται νοσταλγοί της δικτατορίας και έχουν το θράσος ακόμα και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο να μιλάνε με κολακευτικά λόγια για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο" τόνισε ο Π. Σκουρλέτης μεταφέροντας το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος σημείωσε ότι "η δημοκρατία πρέπει να διευρύνεται καθημερινά με μικρούς και μεγάλους αγώνες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL