Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Πρόκα στη συλλογική συνείδηση του λαού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόκα στη συλλογική συνείδηση του λαού

Από τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις ήλπιζαν ότι το Πολυτεχνείο θα υποχωρήσει. Ενδεχομένως πως θα ξεθωριάσει με το πέρασμα των πρώτων χρόνων του ενθουσιασμού της επαναφοράς της δημοκρατίας. Να όμως που πέρασε εύκολα απ' τη μνήμη στην καρδιά και ήδη από την πρώτη επέτειο η 17η Νοεμβρίου έμελλε να καρφθωθεί σαν πρόκα στη συλλογική συνείδηση του λαού. Να γίνει μια γιορτή για τη δημοκρατία και για τον αγώνα ενάντια στον φασισμό.

Το Πολυτεχνείο συνδέει σαν ένα κόκκινο νήμα μέσα από το συλλογικό υποσυνείδητο τους αγώνες του λαού για δημοκρατία, αξιοπρέπεια, ψωμί, παιδεία, ελευθερία σε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Ένας φόρος τιμής και μνήμης για τους ανθρώπους μας που πλήρωσαν με αίμα και πολλές φορές τη ζωή τους στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ και στα ξερονήσια. Αυτά που σήμερα, 45 χρόνια μετά, οι νοσταλγοί της χούντας, οι αρνητές του Πολυτεχνείου νοσταλγούν, βγάζοντας από τις ντουλάπες τους πιο φρικτούς σκελετούς της Ιστορίας μας.

Από τα πρώτα χρόνια, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα επιχείρησε να ενσωματώσει το Πολυτεχνείο, αφού δεν κατάφερε να το θάψει ή τουλάχιστον να το μετατρέψει σε μουσειακό έκθεμα. Από την άλλη, οι αρνητές του, όσο ο χρόνος θόλωνε την εικόνα, όσο απομακρυνόμασταν από εκείνη τη νύχτα του Νοέμβρη του 1973, περνάνε από το περιθώριο στο προσκήνιο. Οι συνωμοσίες πως το Πολυτεχνείο αποτελεί έναν "μύθο της Αριστεράς" και πως "δεν υπήρξαν νεκροί" ακούγονταν μέχρι πρότινος σε ακροδεξιούς και νεοφασιστικούς κύκλους.

Αυτό που έφερε στις τηλεοράσεις μας ο αντιπρόεδρος σήμερα της Ν.Δ., τότε υπαρχηγός του ακροδεξιού Καρατζαφέρη, ως μια γραφική φιγούρα έρχεται σήμερα να γίνει mainstream στους κόλπους της θεσμικής Δεξιάς. Αυτά που θα περίμενε κανείς να ακούγονται μόνο από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής υιοθετούνται και δημοσίως από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συζητούνται ακόμη και σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με την πάροδο των χρόνων, και στο πλαίσιο απαξίωσης της εξέγερσης, έγινε κυρίαρχο στον πολιτικό και δημόσιο λόγο το αυθαίρετο σχήμα της "γενιάς του Πολυτεχνείου". Της γενιάς που οδήγησε στη χρεοκοπία, τη διαπλοκή, που πλούτισε εξαργυρώνοντας τα επαναστατικά της ένσημα. Ένα σχήμα που δημιούργησαν και διέδωσαν όσοι πραγματικά το έπραξαν, επιχειρώντας να βάλουν στο ίδιο καζάνι τους αγωνιστές που ποτέ δεν πρόδωσαν τις αρχές και την πορεία τους, προσδωκώντας να ξεπλύνουν τις δικές τους ενοχές

Σήμερα, 45 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο. Από τους αρνητές του και αυτούς που θέλουν να το μετατρέψουν σε ένα άχρωμο και άοσμο, μα κυρίως ακίνδυνο κειμήλιο, τους φανατικούς υπερασπιστές της κατάργησης του ασύλου μα και τους αυτόκλητους ιδιοκτήτες και φαντασιακούς του κληρονόμους. Αυτούς που με την κοντόφθαλμη πολιτική τους τακτική απομακρύνουν την επέτειο από το νόημά της, οδηγώντας την στο περιθώριο, αποτυπώνοντας και τον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος. Στρώνοντας ταυτόχρονα το χαλί στους αρνητές και σε όσους επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και το άσυλο.

Η κοινωνική κίνηση και η λαϊκή πάλη δεν έχουν ποτέ γραμμική εξέλιξη. Έτσι και το φοιτητικό κίνημα θα μπορέσει ξανά να βγάλει τους τροχούς από τη λάσπη και να πρωταγωνιστήσει. Τα διδάγματα της εξέγερσης του Νοέμβρη οφείλουμε να τα επεξεργαστούμε ξανά καθώς ο αγώνας για τη δημοκρατία, την ελευθερία, η πάλη ενάντια στον φασισμό που έχει σηκώσει κεφάλι αυτό επιτάσσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL