Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
"Πράσινο φως" από το EWG / Δεν κόβονται οι συντάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" από το EWG / Δεν κόβονται οι συντάξεις

Χωρίς «ενστάσεις» ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα και το θέμα των συντάξεων στη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, κάτι το οποίο ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων με παράλληλη εφαρμογή μόνιμων θετικών μέτρων τα οποία θα ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ.

«Το EuroWorking Group, αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019», ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εισήγηση της ελληνικής πλευράς για τον νέο προϋπολογισμό αφορούσε τόσο στην ακύρωση του νομοθετημένου μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 όσο και στην εφαρμογή ενός πακέτου θετικών μέτρων, το οποίο, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ.

Έφη Αχτσιόγλου: Πείσαμε

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας πως «είναι μια θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση έπεισε πως δεν είναι ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά αναγκαίο να γίνει, καθώς πετυχαίνει τους στόχους της», για να προσθέσει με νόημα: «Είναι μια θετική εξέλιξη αυτό και σημαίνει ότι τέλειωσε οριστικά ο κύκλος των Μνημονίων. Είναι σημαντικό να προχωρά κανείς στην ακύρωση μέτρων που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές, πείθοντας τους εταίρους».

Τα επόμενα βήματα

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος ώστε να υπάρξει τυπική έγκριση για το θέμα στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, καθότι μέχρι τότε θα έχει δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό εξάμηνο (21 Νοεμβρίου). Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στην «Α» πως το ελληνικό ζήτημα δεν θα τεθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 19 Νοεμβρίου, αφού θα πρέπει πρώτα να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν. Την ίδια ημέρα, ήτοι στις 21 Νοεμβρίου, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2019 στη Βουλή, με δεδομένη τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά την εφαρμογή θετικών μέτρων που θα ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο των παρεμβάσεων

Τα θετικά μέτρα που θα ξεπερνούν τα 900 εκατ. είναι τα εξής:

* Η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου και στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. (επιδότηση από 70 ευρώ έως 210 ευρώ).

* Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

* Η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων. Το μέτρο θα καλύπτει τους νέους έως 24 ετών και αποτελείται από την επιδότηση κατά 100% των εισφορών των εργαζομένων και την κατά 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.

* Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά το 2019 και κατά 20% το 2020

* Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μια μονάδα ανά έτος) και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.

* Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων. Το μέτρο αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.

* Το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

* Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ΔΝΤ: Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στην Ελλάδα

Την... αδυναμία του να επιβάλει την πολιτική που επιθυμεί στην Ελλάδα εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Τζέρι Ράις. «Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικό διακανονισμό (πρόγραμμα) με την Ελλάδα, οπότε δεν συμμετέχουμε στις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Ράις χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο που διαδραματίζει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο περιορίζεται πλέον σε συμβουλευτικό έργο.

«Εμείς (ΔΝΤ), όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν επιβάλλουμε πολιτικές στα μέλη μας. Είναι οι δικές τους πολιτικές και προσπαθούμε να τις υποστηρίξουμε. Και αυτό είναι ξεκάθαρα μια υπόθεση που αφορά και την Ελλάδα. Αλλά, όπως είπα, τώρα δεν έχουμε κανένα οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα. Έχουμε αυτό που ονομάζουμε διευθέτηση μετα-προγραμματικής εποπτείας, όπου επισκεπτόμαστε την Ελλάδα από καιρού εις καιρόν και εξετάζουμε την οικονομία σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρουμε την ανάλυση της αξιολόγησής μας με σκοπό να είμαστε χρήσιμοι στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν επιβάλλουμε πολιτικές στις χώρες - μέλη. Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στην Ελλάδα. Δεν είμαστε σε θέση να το πράξουμε» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Ράις υποστήριξε πως η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας όμως πως το συγκεκριμένο ζήτημα «είναι πραγματικά μια απόφαση που πρέπει να συζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους». Σχετικά με τον επόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, είπε πως τα κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL