Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Ιδιωτικά ΑΕΙ και συνταγματοποίηση του "κόφτη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικά ΑΕΙ και συνταγματοποίηση του "κόφτη"

Με επίθεση κατά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας και δεσμεύσεις ότι "δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς"... διανθίστηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στη συνταγματοποίηση του κόφτη με γνώμονα την "καθιέρωση μηχανισμών που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και διασφαλίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς".

Παράλληλα κατέστησε σαφές πως "θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην αλλαγή του άρθρου 16". Σε αυτό το φόντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στην "καραμέλα" ότι "η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε τη συνταγματική διαδικασία".

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αφήσει αιχμές και κατά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την πρόσφατη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας, επισημαίνοντας ότι "ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο".

Επιχειρώντας να κερδοσκοπήσει στις αντιδράσεις των κληρικών έθεσε το ερώτημα: "Βαφτίζετε τους ιερείς ως τι τώρα; Ως 'ιδιωτικούς υπαλλήλους'". Κλιμακώνοντας τη ρητορική του επεσήμανε πως "η ρύθμιση των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό, δεν μπορεί να γίνει χωρίς το λαό και, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να γίνει με τον λαό απέναντι".

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. άδειασε τον εαυτό του και το κόμμα του λέγοντας από τα "γαλάζια" έδρανα πως ήταν "ειρωνική" η αρχική ανακοίνωση της Ν.Δ. βάσει της οποίας εκφραζόταν "ικανοποίηση" για τη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας! Αργότερα, παίρνοντας τον λόγο επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα τονίζοντας πως "στα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προφανώς και είμαστε σύμφωνοι"!

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι "το άρθρο 3 που αφορά τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση", με βασικό επιχείρημα ότι "το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού"!

Σημαία το άρθρο 16

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύψωσε εκ νέου τη σημαία της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ ισχυριζόμενος ότι "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διατηρεί το κρατικό μονοπώλιο στη δημόσια εκπαίδευση, όταν αυτό έχει καταργηθεί ακόμα και στη Βόρεια Κορέα". Παράλληλα τάχθηκε εκ νέου υπέρ της κατάργησης του ασύλου..

Σύγχυση για την εκλογή Προέδρου

Συν τοις άλλοις σύγχυση προκάλεσε το περιεχόμενο της πρότασής του για την εκλογή Προέδρου. Είπε πως "καταλήγουμε ότι δεν είναι ενδεδειγμένη λύση η εκλογή Προέδρου από τον λαό αν δεν μπορεί να πετύχει την ευρεία συνταγματικά, προβλεπόμενη συναίνεση των τριών πέμπτων". Επεσήμανε πως "σε αυτήν την περίπτωση ο εκλεγμένος από τον λαό Πρόεδρος όχι απλά θα έχει αυξημένη νομιμοποίηση, αλλά, σε περίπτωση που φτάσουμε σε εκλογή Προέδρου από τον λαό, αυτό θα έχει συμβεί διότι δεν θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε συναινετικά εκλεγμένο Πρόεδρο. Άρα ο συναινετικά εκλεγμένος Πρόεδρος, ο οποίος μπορεί να έχει εκλεγεί από τη Βουλή και να έχει επιτελέσει τον σκοπό του συνταγματικού νομοθέτη θα έχει τελικά λιγότερη νομιμοποίηση από κάποιον άλλον Πρόεδρο ο οποίος θα έχει εκλεγεί με απευθείας εκλογή από τον λαό"...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ "για μόνιμο δημόσιο έλεγχο της ενέργειας" με το ψευδές επιχείρημα ότι "εσείς αυτή τη στιγμή δεν συζητάτε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;".

Αιχμές για το άρθρο 86

Δεν πέρασαν απαρατήρητα τα υπονοούμενα του προέδρου της Ν.Δ. κατά της ηγεσίας του Κώστα Καραμανλή. Ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε για πολλοστή φορά πως "σαν νέος βουλευτής το 2006 μαζί με 7 συναδέλφους μου είχαμε αναλάβει μια πρωτοβουλία να συλλέξουμε 50 υπογραφές για να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 86 που δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στις προτάσεις της Ν.Δ. ούτε του ΠΑΣΟΚ". Ισχυρίστηκε δε πως "ο τότε Συνασπισμός σφύριζε αδιάφορα".

57 άρθρα...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σε... τζογαδόρικη λογική, είπε προς τον πρωθυπουργό: "Ψηφίστε, κ. Τσίπρα, τις δικές μας προτάσεις, θα ψηφίσουμε και εμείς τις δικές σας και να αποφασίσει ο λαός με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές τι πρέπει να αλλάξει στο σύνταγμα".

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας λογιστικούς όρους, επεσήμανε ότι "καταθέτει την πρόταση της Ν.Δ. για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL