Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Σύνταγμα προοδευτικό ή νεοφιλελεύθερο και νεοσυντηρητικό;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνταγμα προοδευτικό ή νεοφιλελεύθερο και νεοσυντηρητικό;

Αριστερή και προοδευτική αναθεώρηση του συντάγματος ή νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική; Αυτό είναι το ερώτημα που προέκυψε από τη χθεσινή 10ωρη συζήτηση στη Βουλή και που αφορά το πώς θα λειτουργεί η Ελλάδα μετά τα Μνημόνια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ακούγοντας και τις ασαφείς προτάσεις της Ν.Δ., επεσήμανε ότι πρόκειται για "το πάντρεμα του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού", με τη Ν.Δ. να έλκεται προς τα ακροδεξιά από τα στελέχη του ΛΑΟΣ, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις την συνταγματοποίηση του δημοσιονομικού "κόφτη" χάριν των πλεονασμάτων και τη διατήρηση των σχέσεων με την Εκκλησία στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε το 1975.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τη συγκρότηση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να εκλέξει προεδρείο. Σημειώνεται ότι δόθηκε χρόνος δύο μηνών (έως τα μέσα Ιανουαρίου) στην Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στις εισηγήσεις της.

"Ζητήστε μια συγγνώμη"

Η συνεδρίαση πάντως πραγματοποιήθηκε με φόντο τον Κώστα Σημίτη και το άνοιγμα των λογαριασμών του από την Αρχή κατά του "μαύρου χρήματος". Αρχικά ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να θίξει το θέμα, όμως, αφού το ΠΑΣΟΚ επέμενε, ο πρωθυπουργός καυτηρίασε την αναφορά Σημίτη σε "προσωρινούς ενοίκους" της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ιδιοκτησιακή αντίληψη που διατρέχει τον πρώην πρωθυπουργό. Επίσης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον να ζητήσει μια συγγνώμη για όσα συνέβαιναν επί διακυβέρνησής του: "Αυτό το οποίο δεν μπορώ να δεχθώ είναι πως δεν αισθάνεστε στοιχειωδώς την ανάγκη, μετά από τόσα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα, να ζητήσετε μια συγγνώμη".

Ο εκνευρισμός των "ιδιοκτητών" της χώρας

Παρά την πολιτική στήριξη από τους εκσυγχρονιστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύφτηκε, λέγοντας απλώς ότι ο πρωθυπουργός έχει ασπαστεί το "δόγμα Πολάκη". Αντίθετα, η Φώφη Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίσθηκαν τον φυσικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για "τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας" και ο Ευ. Βενιζέλος για "το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας"...

Για "στοχοποίηση του Κ. Σημίτη" έκανε λόγο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας πως "η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς". Υπενθυμίζεται πως όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο προφυλάκισης του Γ. Παπαντωνίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζητούσε από τον πρ. πρωθυπουργό να τοποθετηθεί.

Πάλι "άδειασε" τον Κ. Καραμανλή ο Κ. Μητσοτάκης...

Όσον αφορά το σύνταγμα, η αντίθεση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. άγγιξε τα ιδεολογικά όρια κάθε κόμματος, αλλά ανέδειξε και την απομόνωση των Καραμανλικών από την ηγεσία της Ν.Δ.. Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πολλές φορές ότι κατά την αναθεώρηση που έγινε επί κυβέρνησης Καραμανλή ο ίδιος είχε ζητήσει την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. "Αυτό είναι προφανώς μομφή για τον τότε πρωθυπουργό, τον Κ. Καραμανλή", του επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. να μην αναφερθεί ξανά στο ζήτημα...

Ο Μητσοτάκης θέλει να γράψει το σύνταγμα

Η Ν.Δ. ξεκάθαρα έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται να υπάρξει η πολιτική συναίνεση που επιβάλλει ο συνταγματικός νομοθέτης για αλλαγές στον καταστατικό χάρτη, αλλάζοντας θέσεις σαν πουκάμισα. "Οι θέσεις σας είναι αλλοπρόσαλλες και είναι γέννημα της πολιτικής συγκυρίας και της απίστευτης προσπάθειάς σας να κάνετε μικροπολιτικού χαρακτήρα αντιπολίτευση σε καθετί", τους είπε ο πρωθυπουργός.

Ενώ ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα κόμματα να αφήσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν χωρίς κομματική πειθαρχία, ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην πρότασή του, που αφαιρεί τον συναινετικό και συνθετικό χαρακτήρα της αναθεώρησης, λέγοντας ότι στην πρώτη Βουλή πρέπει να ψηφιστούν όλα τα προς αναθεώρηση άρθρα με 180 ψήφους, ώστε η επόμενη Βουλή να αναθεωρεί με 151 ψήφους. Ουσιαστικά ζήτησε η επόμενη κυβέρνηση να μπορεί να συγγράψει μόνη της (με απλή πλειοψηφία) το σύνταγμα!

Ο Ευ. Βενιζέλος άλλα είχε εισηγηθεί...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αποκάλυψη του Αλ. Τσίπρα πως ο Ευ. Βενιζέλος έχει την άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή είναι ταυτόχρονα και η Βουλή η οποία ορίζει το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων. Την θέση αυτή είχε υποστηρίξει το 2001, στην αναθεώρηση που έκανε η κυβέρνηση Σημίτη! Ο Ευ. Βενιζέλος απουσίαζε από την αίθουσα...

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει να αναθεωρηθούν 53 από τα 120 άρθρα του συντάγματος και ο ΣΥΡΙΖΑ 23 άρθρα, που σημαίνει ότι θα μπορούν να αλλάξουν περισσότερα από τα μισά άρθρα του καταστατικού χάρτη (σ.σ. για 13 άρθρα ζητούν αλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.).

Ν.Δ.: Η λιτότητα να μπει στο σύνταγμα!

Εντύπωση προκάλεσε η εμμονή της Ν.Δ. να συνταγματοποιήσει τη λιτότητα. Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε στο άρθρο 79 του Συντάγματος να υπάρξει δέσμευση για τα πλεονάσματα, που σήμερα τα χαρακτηρίζει "υπερβολικά" και "ματωμένα". "Οι προϋπολογισμοί του κράτους οφείλουν να είναι ισοσκελισμένοι ή να είναι έως το ανώτατο επιτρεπόμενο έλλειμμα", ισχυρίστηκε.

"Προτείνετε τον λεγόμενο 'κόφτη', να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα ενός δημοσιονομικού ζουρλομανδύα, ώστε να μην προκύπτουν δημοσιονομικά ελλείμματα", επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας θυμίζοντας την επίθεση που έκανε η Ν.Δ. όταν προ δύο ετών θεσπίσθηκε ο "κόφτης", που τελικά ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Η Αγία Γραφή στη δημοτική

Ακόμη πιο έντονη και με ιδεολογικά χαρακτηριστικά ήταν η αντιπαράθεση για τα θέματα της Εκκλησίας. "Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς", επεσήμανε την αντίφαση ο Αλ. Τσίπρας συμπεραίνοντας ότι "η Ν.Δ. έγινε το άθροισμα της Δράσης, ενός νεοφιλελεύθερου κόμματος, που υπήρχε παλιότερα και τώρα είναι σε εσάς, και του ΛΑΟΣ".

Ακολούθησε το αποκαλυπτικό παράδειγμα με την Αγία Γραφή, που εκνεύρισε τους βουλευτές της Ν.Δ. Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε την αναθεώρηση του άρθρου 3, που βρίσκεται στο σύνταγμα από το 1911 και απαγορεύει τη μετάφραση της Αγίας Γραφής στη δημοτική χωρίς άδεια! "Αναρωτιέμαι πώς πρέπει να νιώσει ένας φιλελεύθερος πολίτης", σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε στους φωνασκούντες βουλευτές της Ν.Δ.: "Δεν θέλετε να υπόκεινται σε άδεια ούτε οι καναλάρχες για να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, θέλετε να χρειάζεται άδεια όποιος θέλει να μεταφράσει στη δημοτική την Αγία Γραφή". "Το άρθρο 3 δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση, διότι θα θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία των σχέσεων της Ελλάδας με το Πατριαρχείο", υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

"Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα ΛΑΟΣ της Ν.Δ.;"

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίστηκε ούτε καν τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καθώς νωρίτερα είχε συναντήσει κληρικούς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν εξήγησε γιατί άλλαξε θέση ως προς τη συμφωνία κράτους - Εκκλησίας, υπαινισσόμενος ότι η πρώτη ανακοίνωση της Ν.Δ. ήταν ειρωνική και δεν αποδεχόταν τη συμφωνία! "Μήπως σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ στη Ν.Δ.;" ρώτησε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Αλλοπρόσαλλες προτάσεις Ν.Δ.

Το αλλοπρόσαλλο της πρότασης της Ν.Δ. προκύπτει και από όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας, η Ν.Δ. πρότεινε "οι πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που η Βουλή επιλέξει να τις κάνει, να αφορούν τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία του τετραετούς κύκλου". Όμως αυτό σημαίνει αλλεπάλληλες εκλογές και όχι σταθερότητα (π.χ. αν γίνουν τώρα, θα γίνουν και τον Σεπτέμβριο)!

Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε άποψη. Χθες τάχθηκε κατά της απευθείας εκλογής και δήλωσε ότι συζητά εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή από απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Σαν πρόεδρος του Εδεσσαϊκού

Ο Αλ. Τσίπρας του υπενθύμισε ότι αλλάζει θέση ανάλογα με το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε δηλητηριωδώς: "Αυτό δεν είναι θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεχομένως, είναι στάση και θέση του πρώην προέδρου του Εδεσσαϊκού, αλλά δεν είναι του αρχηγού της Ν.Δ."!

ΣΥΡΙΖΟποίηση του συντάγματος η πρόταση Ν.Δ. του 2014!

Άλλο παράδειγμα ανακολουθίας της Ν.Δ.: χθες τάχθηκε κατά της νομοθέτηση διά της οδού της λαϊκής πρωτοβουλίας και της διενέργειας δημοψηφισμάτων με υπογραφές πολιτών. Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι "ΣΥΡΙΖΟποίηση του συντάγματος". Και ο Αλ. Τσίπρας του διάβασε την πρόταση που έκανε το 2014 η Ν.Δ., και την είχε υπογράψει ο Κ. Μητσοτάκης, όπου περιελάμβανε αυτές τις δύο ρυθμίσεις!!!

Διαφωνία υπήρξε και για το άρθρο 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια. "Όσο θα είμαστε εμείς εδώ, παιδεία άλλη για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιού του λαού δεν θα επιτρέψουμε. Όλοι θα είναι ίσοι", ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης μιλούσε ευθέως για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όταν το ΠΑΣΟΚ είναι με τη Ν.Δ....

Ο πρωθυπουργός είχε αντιπαράθεση και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την προσχώρηση Γεννηματά στην τακτική Βενιζέλου για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. "Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της Ν.Δ.", είπε ο Αλ. Τσίπρας και έβαλε εντέχνως στο παιχνίδι τον πρόεδρο της Ν.Δ. ρωτώντας: "Καλά δεν τα λέω, κύριε Μητσοτάκη; Δεν έχω δίκιο;". "Μια χαρά τα λέτε!", επιβεβαίωσε ο Κ. Μητσοτάκης τον Αλ. Τσίπρα, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δυσανασχετούν. "Παρακαλώ, υπάρχει συνεννόηση. Όλοι καταλαβαίνουν όλα. Παρακαλώ!" σχολίασε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Τελεσίγραφο Καμμένου στη Ν.Δ.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δημοσιοποιήσει "την απόφαση 2674 του 2018 του Πρωτοδικείου Αθηνών με εναγόμενη τη Ν.Δ και ενάγουσα τράπεζα. Και να πει τι κυκλώματα έχει κινητοποιήσει για να μην γίνει η κατάσχεση που προβλέπει αυτή η απόφαση. Αν δεν το κάνει μέχρι τις 12 το μεσημέρι, θα το κάνουμε εμείς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL