Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ενεργειακά και επενδύσεις στη συνάντηση Τσίπρα - Κόντε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενεργειακά και επενδύσεις στη συνάντηση Τσίπρα - Κόντε

Τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου αποτύπωσε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Παλέρμο. Στην πόλη του Ιταλικού Νότου έλαβε χώρα η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη, όπου για πρώτη φορά προσκλήθηκε και συμμετείχε η Ελλάδα.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, όπου συμμετείχαν σημαντικοί ηγέτες από την Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε το βράδυ της Δευτέρας. Οι δυο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν για πρώτη φορά και όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές τη συζήτησή τους απασχόλησε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς TAP, East Med και Turkish / South Stream, σε μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία η κοινοπραξία IGI Poseidon αρχίζει νέα φάση μελετών για τον αγωγό EastMed.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τζουζέπε Κόντε συζήτησαν για την προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στην ιταλική επένδυση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ειδικότερα στο Ιόνιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τις ελληνικές θέσεις για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ, όπως αναμενόταν, αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Συνομιλίες με Σίσι και Μετβέντεφ

Οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παλέρμο συνεχίστηκαν και χθες, καθώς είχε εκτενή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης και για την ενεργή ανάμειξη τρίτων χωρών στη χώρα. Επιπλέον, συζήτησαν τον ρόλο της Ελλάδας και της Ε.Ε. κατά την επόμενη περίοδο σε σχέση με τη Λιβύη. Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ήταν στο Παλέρμο για συνομιλίες, αλλά δεν συμμετείχε στην επίσημη σύνοδο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα, με τους δύο πρωθυπουργούς να συζητούν για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε ολιγόλεπτο τετ-α-τετ και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Κυριακή στο Παρίσι, όπου επιβεβαιώθηκε το ταξίδι του στη Μόσχα για τις 7 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL