Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
"Γαλάζια"... ευλογία στον κανόνα "5 προς 1"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια"... ευλογία στον κανόνα "5 προς 1"

Στην κυνική παραδοχή ότι “με κυβέρνηση Ν.Δ. θα ισχύσει ο κανόνας 5 προς 1. Δεν μας δεσμεύει η εξαγγελία των 10.000 προσλήψεων” προχώρησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κυρανάκης! Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση - αφού αρχικά είχε εκφράσει την “ικανοποίησή” της για το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας - Πολιτείας - οχυρώνεται πίσω από τις αντιδράσεις του κλήρου διαμηνύοντας ότι η “πρόσφατη συμφωνία ήταν πρόχειρη και έγινε για προεκλογικούς λόγους”. Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών.

“Δεν υπάρχει χώρος για προσλήψεις”

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης, κινούμενος σε... ρυθμούς ΔΝΤ, έσπευσε να εκτιμήσει (News 247) πως “δεν προκύπτει από πουθενά δημοσιονομικός χώρος για 10.000 προσλήψεις. Ο κ. Τσίπρας μιλά για διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, που όμως δεν υπάρχει, αφού ο μισθός των κληρικών θα δίνεται από το Δημόσιο. Ο Κ. Κυρανάκης επισήμανε ότι “εμείς θέλουμε να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν εν κρυπτώ, ερήμην του κλήρου”.

Σε ανάλογο... νεοφιλελεύθερο πνεύμα, ο έτερος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός κατηγόρησε την κυβέρνηση (Real FM) ότι “εργαλειοποίησε ακόμα και αυτό το πράγμα που είχαν κάνει σημαία, τη σχέση Εκκλησίας - κράτους, για λίγες ψήφους και για πολλές προσλήψεις στο Δημόσιο. Παρακάμπτοντας δε το ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, ισχυρίστηκε πως “αν έχουμε κάτι κερδίσει από τα Μνημόνια, ήταν ότι τα νέα παιδιά κατάφεραν να μην έχουν όνειρο ένα ρουσφέτι, να μην έχουν όνειρο την πρόσληψη στο Δημόσιο, που θα συμφωνήσουμε ότι ήταν παθογένεια. Αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας κάνει τα πάντα προκειμένου να γυρίσουμε ξανά σε αυτό που μας οδήγησε στην κρίση”.

Υποθάλπουν τις αντιδράσεις του κλήρου

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμαναν με νόημα -ενόψει της έκτακτης συνεδρίασής τη Ιεραρχίας την Παρασκευή - πως «ο Νόμος 4111/2013 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά θέσπισε ακριβώς το αντίθετο από το σαθρό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ν.Δ. δήθεν αφαίρεσε από τους κληρικούς την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου”. Υποστήριζαν δε πως ο “εν λόγω νόμος όχι μόνο κατοχύρωσε ότι οι κληρικοί υπάγονται στο Δημόσιο, αλλά για πρώτη φορά προέβλεψε ρητά τη μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του υπ. Παιδείας και κυρίως την υποχρέωση ένταξής τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Οι ίδιες πηγές, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν για μικροκομματικούς λόγους τις ενστάσεις του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κρήτης, υποστήριζαν πως “η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είχε την πλήρη συμφωνία όχι μόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και του Πατριαρχείου, όπως βέβαια και της Εκκλησίας της Κρήτης. Και τούτο διότι ρύθμισε επιπλέον και τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν στις σχέσεις των κληρικών με την ελληνική Πολιτεία, εξασφαλίζοντας πλήρως τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα”.

Στο ίδιο πνεύμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζεται πως «το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας μας είναι κατοχυρωμένο στον Καταστατικό της Χάρτη και αφορά αποκλειστικά την οργάνωση και διοίκησή της, χωρίς να μεταβάλλει το πραγματικό καθεστώς του εφημέριου κλήρου. Συνεπώς, η εξαίρεση της Εκκλησίας από τον δημόσιο τομέα αφορά αποκλειστικά την οργάνωση και διοίκησή της, αφού αυτή ανταποκρίνεται και στον Καταστατικό της Χάρτη και έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL