Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Ο Αλ. Τσίπρας δίνει την ώθηση για μια προοδευτική συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας δίνει την ώθηση για μια προοδευτική συμμαχία

Σε κεντρικό πρόσωπο των εργασιών του συνεδρίου του SPD αναδείχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος με την παρέμβασή του για τη στρατηγική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην επέλαση της Ακροδεξιάς, παρά τις επιμέρους πολιτικές διαφορές, όρισε εν πολλοίς την ατζέντα, όπως φαίνεται από τον απόηχο του συνεδρίου.

Την ώρα που οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, επιχειρώντας να αποτρέψουν την "πασοκοποίηση", επιλέγουν να στραφούν στα αριστερά και στην κοινωνία "ξορκίζοντας" τις πολιτικές των περικοπών και της λιτότητας, όπως αυτές συμπυκνώνονται στην "Ατζέντα 2010" του Γκέρχαρντ Σρέντερ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένει... νεοφιλελεύθερα. Στελέχη μάλιστα του κόμματος της Φ. Γεννηματά δεν διστάζουν ακόμη και να επιπλήξουν το SPD γι' αυτή την επιλογή.

Εφικτή μια συμμαχία

"Εάν σημαντικές φωνές στην Ευρώπη, όπως ο Τσίπρας, ο Κόστα, η Νάλες και άλλοι, προσπαθούν από αυτό να σφυρηλατήσουν μια συμμαχία, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σίγουρα γίνεται", δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ η πρόεδρος του SPD Άντρεα Νάλες. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη για "μια κοινή στρατηγική εναντίον εκείνων των δεξιών οι οποίοι πραγματικά λένε πως "αυτή την Ευρώπη την απορρίπτουμε, θέλουμε να επιστρέψουμε στα εθνικά κράτη", μιλώντας για δυνατότητες προεκλογικών αλλά και μετεκλογικών συνεργασιών.

Κρίσιμες οι ευρωεκλογές

"Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα σοβαρό μήνυμα" δήλωσε στην Deutsche Welle ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. "Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι πιο δύσκολες. Λαϊκιστές και προπαγανδιστές του μίσους προσπαθούν να διχάσουν την Ευρώπη. Σε αυτή την κατάσταση οι αριστερές δυνάμεις έρχονται πιο κοντά" είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο Κλίνγκμπαϊλ επισήμανε ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές "θα έχουμε μια απόφαση κατεύθυνσης για την Ευρώπη". Όπως σημείωσε, "το θέμα είναι να υπερασπιστούμε την Ευρώπη απέναντι σε αυτούς που θέλουν να τη διχάσουν, στους δεξιούς λαϊκιστές, σε εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη".

"Σε πολλά θέματα είμαστε μαζί, σε πολλά θέματα υπάρχουν και διαφορές, αλλά συζητάμε γι' αυτό και θέτουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ευρώπη σε λογική πορεία" σημείωσε ο Γερμανός κάνοντας λόγο για την έναρξη μιας συνεργασίας

Συνεργασία ενάντια στις δυνάμεις του εθνικισμού

"Όλοι αυτοί οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης, μιας πιο δίκαιης Ευρώπης, αυτοί πρέπει τώρα να σηκωθούν και πρέπει να τώρα συνεργαστούν καλά και πέρα από κομματικά σύνορα" σημείωσε από την πλευρά του ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας φιλοευρωπαϊκής συνεργασίας "εναντίον των δεξιών δυνάμεων, των δυνάμεων του εθνικισμού που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη", επισήμανε ότι σε αυτήν θα πρέπει να συμμετάσχουν Σοσιαλδημοκράτες "και σίγουρα αριστεροί", αλλά και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, "από τους Πράσινους, αλλά και τους Φιλελεύθερους".

"Όλα τα μέρη της Αριστεράς στην Ευρώπη, αλλά και στη Γερμανία, πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται και να αφήσουν τους 'μικροπρεπείς καβγάδες' που βλέπουν τα προβλήματα μόνο υπό το πρίσμα του πώς να τα αξιοποιήσουμε κομματικά και όχι του πώς να συνεργαστούμε για το καλό του έθνους και των απλών ανθρώπων" σημείωσε η πρώην βουλευτής του SPD και πρόεδρος της Ένωσης Γερμανοελληνικών Εταιρειών Ζίγκριντ Σκαρπέλη - Σπερκ.

Ζ. Γκάμπριελ: Επιστροφή στις ρίζες και αυτοκριτική

Την ανάγκη να επιστρέψει η Σοσιαλδημοκρατία στις ρίζες της υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία. Ασκώντας σκληρή κριτική και αυτοκριτική στις επιλογές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τα προηγούμενα χρόνια, ο Γκάμπριελ σημείωσε ότι η ανάκαμψη του κόμματος δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά νέων πολιτικών επιλογών.

"Πολλές φορές τα τελευταία είκοσι - τριάντα χρόνια η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία προσαρμοζόταν υπερβολικά στις αγορές και σε μία φαινομενικά αναπότρεπτη παγκοσμιοποίηση" είπε χαρακτηριστικά "χρεώνοντας" εν μέρει τις πολιτικές περικοπών και λιτότητας στις πιέσεις... οικονομολόγων και των ΜΜΕ.

"Και το αποτέλεσμα ήταν να μας λέει ο κόσμος 'για μισό λεπτό, εσείς λέγατε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τον μισθό μου ή για τη σύνταξή μου, αλλά ξαφνικά βρήκατε δισεκατομμύρια, εκατοντάδες δισεκατομμύρια, για να σώσετε τις τράπεζες" τόνισε, λέγοντας μάλιστα πως σε αυτή τη διαπίστωση συμπίπτει με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

"Ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή του SPD στις ρίζες του θα είναι η αποκήρυξη της ατζέντας 2010" τόνισε επισημαίνοντας πως δεν αρκεί μόνο η ρεαλιστική διαχείριση, αλλά χρειάζεται και ένα "όραμα για το αύριο".

Απόν το ΚΙΝ.ΑΛΛ., επιπλήττει το... SPD!

Με αμηχανία και φανερό εκνευρισμό υποδέχθηκαν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. τη συμμετοχή Τσίπρα στο συνέδριο του SPD. Στάση που εύκολα αιτιολογείται εάν σκεφτεί κανείς πως στις 90 και πλέον συζητήσεις που διοργανώθηκαν στο Βερολίνο δεν προσκλήθηκε ούτε ένα στέλεχος του κόμματος της Φ. Γεννηματά.

"Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιείται και χρησιμοποιεί τις ταμπέλες για να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα. Είτε αυτό αφορά την Ελλάδα είτε το εξωτερικό" ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Χρηστίδης στο Open. "Ο κ. Τσίπρας κάνει ένα συνεχές πολιτικό πυροτέχνημα, μία με τους σοσιαλιστές, μία με τους πράσινους, μία με την κ. Μέρκελ. Η πολιτική του επιλογή είναι το πρωί με τον κ. Καμμένο και το βράδυ στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες" συμπλήρωσε.

"Εμείς οι Σοσιαλιστές, για να ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία της Ευρώπης που αγωνιά, πρέπει να φύγουμε οριστικά από τη σκιά των συντηρητικών πολιτικών και από τις πολιτικές της λιτότητας" ανέφερε ο γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης. Μάλιστα επέπληξε τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες σημειώνοντας πως δεν πρέπει "να αναζητούν σωσίβια σε δήθεν αριστερούς που συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς και εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL