Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Προοδευτική ατζέντα από τον Αλ. Τσίπρα σε Βερολίνο - Παρίσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προοδευτική ατζέντα από τον Αλ. Τσίπρα σε Βερολίνο - Παρίσι

Έχοντας ήδη αρχίσει να υλοποιεί τα πρώτα θετικά δημοσιονομικά μέτρα στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Παρίσι και το Βερολίνο για να σημειώσει τι σημαίνει έμπρακτα για τους Ευρωπαίους πολίτες μια «αριστερή επιτυχία» και να προειδοποιήσει ότι η συλλογική προοδευτική στροφή στην ΕΕ είναι η μόνη έμπρακτη απάντηση στην επέλαση των εθνικιστικών ιδεών.

Μερίδα αυτών των ιδεών που θέλει να εκφράζει στην Ελλάδα και η αντιπολίτευση της Ν.Δ. ήθελε τις προηγούμενες μέρες «ανεπιθύμητο» και «άστεγο» τον Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Οι επαφές όμως του Έλληνα πρωθυπουργού με όλους τους ηγέτες παγκόσμιου βεληνεκούς και η θερμότατη ανταπόκριση της οποίας έτυχε στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο διέψευσαν εκκωφαντικά μέσα σε λίγες ώρες, για ακόμη μια φορά, την εγχώρια μίζερη συντηρητική θεώρηση, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, στην πλήρη έκτασή της, μια σύγκρουση ιδεών.

Σε Μόσχα και Κωνσταντινούπολη

Στα δύο επίσημα γεύματα που παρέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος στο Παρίσι στους περίπου ογδόντα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και αξιωματούχων διεθνών οργανισμών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, και στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ για την Ειρήνη όπου προσεκλήθη για να απευθύνει ομιλία, ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε με όλους. Εκτός από τον Εμ. Μακρόν, συνομίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, καθώς και σειρά άλλων ηγετών. Το «επεισόδιο» Τραμπ - Μακρόν το πρωί του Σαββάτου και οι διαφορές μεταξύ αυτών των ηγετών στην παγκόσμια σκακιέρα υπογραμμίζουν έτι περαιτέρω τη σημασία που αποκτά για την Ελλάδα και τον ρόλο της στην περιοχή, η δυνατότητα που έχει κατακτήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός να είναι τακτικός πλέον συνομιλητής τους. Ο Πρόεδρος Τραμπ τον συνεχάρη για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου και ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη. Ακόμη μια μικρή ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας και η συμμετοχή -για πρώτη φορά- της Ελλάδας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο, όπου βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός.

Ραντεβού Αριστεράς - Σοσιαλδημοκρατίας

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον σοσιαλιστή Ισπανό πρωθυπουργό στο περιθώριο των εκδηλώσεων στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε στην Ελλάδα τον Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Επιβεβλημένη η συνεργασία

«Η συνεργασία προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων είναι σήμερα επιβεβλημένη στην Ευρώπη» σημείωνε ο Αλ. Τσίπρας μια ημέρα νωρίτερα από το συνέδριο του SPD στη γερμανική πρωτεύουσα. Εκεί συνάντησε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντ. Κόστα και τη συμπρόεδρο του κόμματος Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ.

Μιλώντας στο Βερολίνο, όρισε ως επιτυχία για μια αριστερή διακυβέρνηση όχι μόνο την έξοδο από την κρίση, αλλά την έξοδο με την κοινωνία όρθια, την αναδιανομή του πλούτου και τη στήριξη των αδυνάτων, την επένδυση σε πολιτικές για την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία.

Απέναντι στο παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ως την έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά «μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», έβαλε το «παράδειγμα προς αποφυγή» της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, που «διεξάγει έναν σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά".

«Η Ιστορία δεν μπορεί να περιμένει»

Τόσο από το συνέδριο του SPD και από το Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, ο Αλ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος: «Η Ιστορία δεν μπορεί να περιμένει και όταν επαναλαμβάνεται είναι πολύ σκληρή απέναντί μας». Κάλεσε όλους, παρά τις διαφορές, να αγωνιστούν για μια Ευρώπη που θα γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπρος. Για την υλοποίηση του οράματος μιας Ευρώπης δημοκρατικής, κοινωνικής, ανοιχτής, σύγχρονης, προοδευτικής, των λαών, της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, που θα οριοθετεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ως τη μόνη έμπρακτη απάντηση στην άνοδο των εθνικιστικών απόψεων στην Ευρώπη. Στον αντίποδα, είναι μια Ευρώπη καταδικασμένη να αποτύχει: «Μια Ευρώπη στην οποία βαθαίνουν οι ανισότητες, το χάσμα πλουσίων και φτωχών, που υψώνονται τείχη και φράχτες στους κυνηγημένους, που οι τεχνοκράτες παίρνουν την πολιτική από τους πολιτικούς και που αδιαφορεί για το μέλλον της νέας γενιάς». Εντοπίζοντας αναλογίες με τις περιόδους των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και του Μεσοπολέμου με το σήμερα, προειδοποίησε για το αύριο, σημειώνοντας ότι «είμαστε ενώπιον ενός ενδεχόμενου ιστορικού déjà vu" και «οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις».

Στο Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL