Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Ε. Αχτσιόγλου: Η χώρα βγήκε χωρίς αστερίσκους από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε. Αχτσιόγλου: Η χώρα βγήκε χωρίς αστερίσκους από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια

«Την 21η Αυγούστου, η χώρα μας βγήκε οριστικά και χωρίς αστερίσκους από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και, με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση υλοποίησε την κορυφαία δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία το 2015, όταν ανέλαβε το έργο της, να μπορέσει να βάλει ένα τέλος στα προγράμματα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής με μία βασική προϋπόθεση που ήταν η έξοδος από τα προγράμματα με την κοινωνία όρθια».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα την «Παρουσίαση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας», την οποία διοργάνωσαν το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

«Μετά την 21η Αυγούστου, δύο δεδομένα είναι ξεκάθαρα ακόμη και για τους πλέον δύσπιστους» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από την κρίση, προστατεύοντας τους πλέον αδύναμους. «Έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα και πλέον ξεκινάμε μία νέα περίοδο που μπορούμε συνολικά ως κοινωνία να δρέψουμε τους καρπούς της μεγάλης προσπάθειας που κάναμε. Η ελληνική οικονομία, τα τελευταία έξι συνεχόμενα τρίμηνα, καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανεργία έχει μειωθεί περίπου κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από όταν αναλάβαμε, στο 19%, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας και, την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για την ελληνική κοινωνία, οι οποίες εξέλιπαν παραδοσιακά από αυτόν τον τόπο» τόνισε η υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ως παραδείγματα «τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που ενοποίησε όλα τα Ταμεία σε ένα και έθεσε ενιαίους κανόνες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που δίνει υλική υποστήριξη με αξιοπρεπή τρόπο σε περισσότερες από 650.000 συμπολίτες μας και τις παρεμβάσεις στην υγεία, με τις οποίες διασφαλίστηκε η πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και, πρωτίστως, των ανασφάλιστων».

Ειδικά, στο θέμα των εργασιακών, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι έγιναν παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρωτίστως αντιστρατεύονται τη λογική η οποία υιοθετήθηκε την περίοδο 2010-2014, «κατά τη διάρκεια της οποίας συνέβησαν μία σειρά από αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας, μία αντιμεταρρύθμιση, η οποία ξήλωσε βασικές προδιαγραφές προστασίας της εργασίας, υπό την αντίληψη που επικράτησε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τους δανειστές ότι μία περισσότερο ευέλικτη και λιγότερο προστατευτική αγορά εργασίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανεργία. Αυτό το είδαμε να υλοποιείται με παρεμβάσεις, όπως η επ' αόριστον αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών και κατά 22% για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας, το 2012. Την επόμενη χρονιά, που έγιναν οι μειώσεις των μισθών, η ανεργία εκτινάχθηκε στο δυσθεώρητο 27,9%» διαπίστωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αντίληψη αυτής της κυβέρνησης εξαρχής ήταν ξεκάθαρη ότι θα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη αυτού του σχεδίου, της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης. «Το δικό μας σχέδιο υποστηρίζει ότι η ενίσχυση της εργασίας και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, καθώς και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, συνιστούν παράγοντες ανάπτυξης και όχι εμπόδια στην ανάπτυξη» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, λέγοντας: «ήδη, έχουμε επαναφέρει τις δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και έχουμε επεκτείνει περισσότερες από έξι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν περίπου 190.000 εργαζόμενους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν ήδη αυξήσεις στους μισθούς που λαμβάνουν και βελτίωση των όρων εργασίας τους. Η δεύτερη προτεραιότητα που έχουμε θέσει, αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, επιταχύναμε με μία τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή τη διαδικασία, ώστε, τον Ιανουάριο του 2019, να προχωρήσουμε σε μία αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι παγωμένος από το 2012 και να καταργήσουμε το λεγόμενο υποκατώτατο μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών, ο οποίος συνιστά μία αδικαιολόγητη και ρατσιστική διάκριση. Στόχος είναι να έχουμε έναν ενιαίο αυξημένο μισθό για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, προχωρήσαμε σε θεσμικές παρεμβάσεις προστασίας της εργασίας που ήταν αναγκαίες και εξέλιπαν από αυτόν τον τόπο ακόμα και την περίοδο, πριν από τα μνημόνια».

«Την περίοδο πριν από τα μνημόνια, υπήρχαν πάρα πολλά τυφλά σημεία στο σύστημα προστασίας της εργασίας που επέτρεπαν χιλιάδες εργαζόμενοι να μένουν απροστάτευτοι, όπως οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας. «Για πρώτη φορά, φέτος, θέσαμε κανόνες για την προστασία τους και τη θωράκιση των δικαιωμάτων τους, την τήρηση ωραρίων, τη δήλωση και την πληρωμή των υπερωριών, θεσπίσαμε το προνόμιο των εργαζομένων στην ικανοποίηση των απαιτήσεών τους σε περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης και δώσαμε μία μεγάλη μάχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Ενισχύσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με ανθρώπινο δυναμικό και πληροφοριακά συστήματα ακριβώς την περίοδο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Δείξαμε ότι γι' αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχουν ασυλίες και άβατα και καταφέραμε να μειώσουμε το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας από το 19% στο 12%» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

«Η μεγαλύτερη μάχη που καλούμαστε να δίνουμε καθημερινά είναι η μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια του υπουργείου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), είναι «να ενισχύσουμε κατά το δυνατόν τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην αγορά εργασίας, προκειμένου τα προγράμματα που εκπονούμε να είναι περισσότερο στοχευμένα, να έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα και αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα στη μείωση της ανεργίας». Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, σημαντικό εργαλείο είναι ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, ο οποίος στηρίζεται σε ένα πολυεργαλείο ανάλυσης και συσχέτισης δεδομένων και, κυρίως, πρόβλεψης των μεγεθών της αγοράς εργασίας. «Μέσω αυτού του μηχανισμού, μπορούμε να δούμε άμεσα, σε πραγματικό χρόνο, πρώτον τους κλάδους που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τα επαγγέλματα, δεύτερον τις Περιφέρειες, τις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους, όπου η αγορά μπορεί να απορροφήσει το ανενεργό εργατικό δυναμικό και τρίτον τις επαγγελματικές δεξιότητες που ζητά και προβλέπεται ότι θα ζητά για τα επόμενα πέντε χρόνια η οικονομία από το εργατικό δυναμικό.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι, στην αντίληψη αυτής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, η καταπολέμηση της ανεργίας είναι οργανικά δεμένη με την προστασία της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα στοιχείο από την ετήσια έκθεση 2018. Όπως είπε, από τα ευρήματα της έκθεσης, αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις, οι τομείς και οι κλάδοι που επενδύουν στην καινοτομία και στην υψηλή εξειδίκευση, έχουν την τάση να δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας πιο σταθερές, πιο μακροχρόνιες και καλύτερα αμειβόμενες. «Αυτό είναι σημαντικό, καθώς, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώσαμε το σύνολο του προγραμματισμού του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2019. Επιλέξαμε σε αυτήν την ανακοίνωση να εστιάσουμε στα προγράμματα που στοχεύουν κυρίαρχα σε νέους επιστήμονες και σε ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση, γιατί θεωρούμε ότι μακροπρόθεσμα το να καταφέρεις να οικοδομήσεις τη σύζευξη ανάμεσα στους νέους επιστήμονες στο κομμάτι της υψηλής εξειδίκευσης με την παραγωγή, αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας. Αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή, καθώς ένας από τους κυρίαρχους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε μέσα στην κρίση ήταν και η μακροχρόνια παγίδευση του παραγωγικού μοντέλου σε ένα μοντέλο χαμηλής εξειδίκευσης» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας θέτει σε δημόσια συζήτηση την αναγκαιότητα επέκτασης αυτής της φιλοσοφίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση και σε όλα τα αναπτυξιακά θέματα» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού Θανάσης Ζαχαρόπουλος.

Ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας έχει συσταθεί από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 2016, ακολουθώντας ένα σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL