Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
"Γαλάζια" στελέχη "σφάζονται στην ποδιά" του Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια" στελέχη "σφάζονται στην ποδιά" του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σε «εμφυλιοπολεμικό» διαμορφώνεται το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τοπικά στελέχη δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, που -όπως υποστηρίζουν- είχαν ως αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια «γαλάζιες» υποψηφιότητες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ουδείς γνωρίζει ακόμη ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των στελεχών της Ν.Δ. που θα θέσουν υποψηφιότητα, ενώ ο «εκλεκτός» της Πειραιώς και νυν δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εξ αρχής άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν συμμαζευτεί κάπως η κατάσταση, θα προτιμήσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον δήμο που σήμερα διοικεί και να μην ρισκάρει το μέλλον του στον κεντρικό δήμο. Ο ίδιος, βέβαια, πριν λίγο καιρό φέρεται να δήλωνε πως δεν τον ενδιαφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Όταν, όμως, τον κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πειραιώς για να ζητήσει να πάρει «μεταγραφή» και το γαλάζιο χρίσμα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, άρχισε να βλέπει θετικά μια υποψηφιότητα στον κεντρικό δήμο, αλλά ζήτησε και «καθαρό γήπεδο», δηλαδή να μαζευτούν οι άλλες υποψηφιότητες. Μόνο που τα όσα ακολούθησαν έδειξαν ότι το καθάρισμα του «γηπέδου» είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση...

Η απάντηση Ορφανού για το "χρίσμα"

Και αυτό διότι με το που υπήρξε η διαρροή για το «χρίσμα» στον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός ανακοίνωσε ότι θα είναι και αυτός υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο πρώην βουλευτής δεν έκρυβε την επιθυμία του να είναι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Όμως του διαμηνύθηκαν οι προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη να μην εντάξει στις "γαλάζιες" λίστες πρώην βουλευτές και πολιτευτές που δεν είχαν καμία τύχη, προκειμένου να «φυτέψει» τα πρόσωπα που ο ίδιος θεωρεί ότι θα δώσουν την εικόνα της ανανέωσης. Έτσι, ο Γ. Ορφανός έστρεψε το ενδιαφέρον του στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλο το προηγούμενο διάστημα, από πληροφορίες που έρχονταν από την Πειραιώς, δημιουργήθηκε σε πολλούς η εντύπωση ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει είτε τον πρώην βουλευτή είτε τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλια για υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Τελικά επέλεξε ένα τρίτο στέλεχος της Ν.Δ. και ο Γ. Ορφανός επέλεξε να μην κάνει πίσω.

Δεύτερος «λαβωμένος» από αυτήν την υπόθεση βγαίνει ο Πάρις Μπίλιας, που άρχισε να φλερτάρει με την ιδέα να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. του το ζήτησε... Έτσι ξεκίνησε να μετρά τις δυνάμεις του, να κάνει επαφές και να προσπαθεί να οργανώσει την υποψηφιότητά του, αλλά πριν λίγες ημέρες πληροφορήθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη τον «αδειάζει». Σε αντίθεση με τον Γ. Ορφανό, φέρεται να αποχωρεί από τη λίστα των "γαλάζιων" υποψηφίων δημάρχων, αλλά δεν κρύβει και την πικρία του από τη συμπεριφορά που του επιφύλαξε η Πειραιώς.

Συνεχίζουν όλοι

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Ορφανού ήρθε να προστεθεί σε άλλες τρεις «γαλάζιες» υποψηφιότητες, αυτές του Μάκη Κυριζίδη, του Κωνσταντίνο Ζέρβα και του Χάρη Αηδονόπουλου. Και τα τρία παραπάνω στελέχη της Ν.Δ. δεν πτοήθηκαν από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει το χρίσμα στο Ιγν. Καϊτεζίδη. Ξεκαθάρισαν αμέσως ότι θα δοκιμάσουν την τύχη τους ως επικεφαλής παρατάξεων, ανεξάρτητα από τις επιλογές της Πειραιώς, και άφηναν και αιχμές για το γεγονός ότι ο αρχηγός τους προσέφυγε στη λύση της «μεταγραφής» εν ενεργεία δημάρχου. «Αν ο Ιγνάτιος δεχτεί να κατέβει στον κεντρικό δήμο, θα έχει πιθανόν την τύχη του Θρασύβουλου Λαζαρίδη... Οι μεταγραφές δεν αρέσουν στους δημότες της Θεσσαλονίκης» (σ.σ.: ο Θρ. Λαζαρίδης ήταν επί πολλά χρόνια δήμαρχος Καλαμαριάς και το 1998 τον κατέβασε το ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά τα ποσοστά που συγκέντρωσε ήταν απογοητευτικά και ο Β. Παπαγεωργόπουλος κατάφερε μια άνετη εκλογή στον δεύτερο γύρο), έλεγε στενός συνεργάτης ενός εξ αυτών.

Στην πλειάδα των δεξιών υποψηφιοτήτων θα πρέπει να προστεθεί και αυτή του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Μπορεί μεν ο έκπτωτος πρώην "γαλάζιος" περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που πάντα εμφορούνταν από ακροδεξιές ιδέες, να μην έχει πια οργανωτική σχέση με τη Ν.Δ., έχει όμως πολλά ερείσματα και ισχυρές φιλίες στο στελεχικό της δυναμικό και βέβαια στη βάση της. Να μην ξεχνάμε ότι όταν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ν.Δ., συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξης του 10% και είχε την ανοιχτή στήριξη συγκεκριμένων «γαλάζιων» παραγόντων. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτοί οι παράγοντες δεν θα τον στηρίξουν και τώρα, όταν μάλιστα ορισμένοι είχαν εξασφαλίσει το «παντεσπάνι» τους επί ημερών Ψωμιάδη στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην Περιφέρεια.

Οι ευθύνες σε δύο

Η διοίκηση της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη πρέπει να είναι με αυτό το σκηνικό. Σε συζητήσεις με τοπικά στελέχη γίνεται εμφανές ότι για το «μπάχαλο» με τις πολλές υποψηφιότητες ρίχνουν τις ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Σταύρο Καλαφάτη. Στον δεύτερο διότι, ως επικεφαλής της "γαλάζιας" παράταξης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, βιάστηκε να ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο, με αποτέλεσμα δημοτικοί του σύμβουλοι να αυτονομούνται και να εκδηλώνουν τις φιλοδοξίες τους. Στον πρόεδρο της Ν.Δ. διότι δεν επέδειξε τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και δεν ανακοίνωσε εγκαίρως τις προθέσεις του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έκδηλη είναι τώρα η ανησυχία τους για αποσυσπείρωση των "γαλάζιων" δυνάμεων και μάλιστα όχι μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL