Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης απορρήτων δαπανών στο ΥΠΕΞ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης απορρήτων δαπανών στο ΥΠΕΞ

Επιβεβαίωσε πλήρως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τους ισχυρισμούς του Νίκου Κοτζιά για διαφανή διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, εξέφρασε την πολιτική του εμπιστοσύνη προς τον τέως υπουργό Εξωτερικών λέγοντας σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα ότι "δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει, είμαι σίγουρος, κανένα ζήτημα, διότι ο Ν. Κοτζιάς δεν είναι απλά προσηλωμένος, είναι πρωταγωνιστής της εξωτερικής μας πολιτικής αυτή την τριετία, πάντοτε υπό τη συγκατάθεση και στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό. Με αυτή την έννοια επ' αυτού του ζητήματος δεν υπάρχει ίχνος διαμφισβήτησης ή αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης".

"Όλες οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει από όλους μας είναι πως η κυβέρνηση έχει όλα τα εκ του συντάγματος προβλεπόμενα για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο, και ταυτόχρονα να έχουν ψηφιστεί όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ισχύουν στο ακέραιο, για να μη σας πω ότι έχουν περισσότερο ενισχυθεί" πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής.

Έξι ενημερώσεις

Ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι από τον Φεβρουάριο του 2017 που νομοθετήθηκε η διαφανής διαχείριση με εμπλοκή της Βουλής έχουν γίνει έξι ενημερώσεις και εκκρεμεί άλλη μία ενημέρωση από τις 15 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε αν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς Καμμένου. "Δεν έχω καμία τέτοια εκτίμηση" απάντησε εμφατικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για τις απόρρητες δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ στέλνονται από τον υπουργό Εξωτερικών σε κλειστό φάκελο με διπλωματικό υπάλληλο στον πρόεδρο της Βουλής. Εκεί αναγράφονται οι εγκεκριμένες από τριμελή επιτροπή του ΥΠΕΞ δαπάνες, οι σκοποί των δαπανών και η διεύθυνση που πληρώνει. Ο πρόεδρος της Βουλής καλεί αυθημερόν τους αντιπροέδρους και τους αναγιγνώσκει το κείμενο. Οι αντιπρόεδροι μπορούν να κρατούν σημειώσεις και να ενημερώνουν τους προέδρους των κομμάτων τους. Μετά την ενημέρωση των αντιπροέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει σφραγισμένο τον φάκελο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι το ποσό των 25.000 ευρώ "είναι αρκετά μικρό για να υποθέσει κανείς ότι έγινε διασπάθιση ή κατατμήσεις, όπως γίνονται στους δήμους. Δεν μιλάμε για τέτοια πράγματα". Ακόμη ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει αν υπάρχουν απόρρητες δαπάνες σε άλλα υπουργεία, παραπέμποντας στους Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο που έκαναν σχετικές αναφορές στο υπουργικό συμβούλιο. "Να ερωτηθούν. Η Βουλή δεν εμπλέκεται σ’ αυτό" είπε χαρακτηριστικά.

"Είμαστε ευτυχείς που για πρώτη φορά διαλαμβάνεται η Βουλή, στην Ιστορία του ελληνικού κράτους, για το σύνολο των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών" υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και τόνισε ότι "όσο εγώ γνωρίζω από τη Βουλή, είναι απολύτως διευκρινισμένο αυτό το ζήτημα σε σχέση με τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα θα ερωτηθεί ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, τι εννοεί επιπλέον ή τι εννοεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL