Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Το πρόγραμμα της Ν.Δ. βασίζεται σε περικοπή συντάξεων και μισθών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. βασίζεται σε περικοπή συντάξεων και μισθών

"Τράβηξε την κουρτίνα" του προγράμματος της Ν.Δ. ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδεικνύοντας ότι είναι "στον αέρα" και δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, παρά μόνο αν καταφύγει σε περικοπές συντάξεων και μισθών.

"Δεν θα έρθουν έτσι, με ένα κλικ, οι επενδύσεις. Θα είναι, όταν ξέρουμε και εμείς και οι επενδυτές και οι θεσμοί ποιες είναι οι δικές σας δεσμεύσεις. Αυτή τη στιγμή οι δεσμεύσεις σας είναι στον αέρα, διότι βασίζονται σε μειώσεις συντάξεων και μισθών ή με κάτι άλλο. Διαφάνεια δεν υπάρχει στην οικονομική πολιτική της Ν.Δ." τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι επενδυτές ξέρουν το κυβερνητικό σχέδιο

Αντίθετα η κυβέρνηση έκανε δύο παρεμβάσεις που, σύμφωνα με τον υπουργό, διασφαλίζουν τους επενδυτές:

* Το Αναπτυξιακό Σχέδιο, που στο προτελευταίο παράρτημα έχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει κάθε μεταρρύθμιση. "Δέσαμε τα χέρια μας" είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος.

* Την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές συμβάσεις.

"Ο επενδυτής μπορεί να δει αν του αρέσει ή δεν του αρέσει. Όμως, το ξέρει. Αυτό είναι το πακέτο, το ξέρει, ενώ με εσάς δεν ισχύει" επεσήμανε απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και συμπλήρωσε ότι και με τον προϋπολογισμό του 2019 "οι επενδυτές ξέρουν και ότι θα είμαστε εντός του δημοσιονομικού στόχου και τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε. Για εσάς δεν το ξέρουν αυτό".

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2019 ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι "έχει αλλάξει το μοντέλο" και πλέον δεν δημιουργείται υπερπλεόνασμα και έτσι περίπου 800 εκατ. ευρώ θα ενταχθούν ως δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2019.

Και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε ότι "πάμε σε μια περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης" διαμορφώνοντας δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 2% του ΑΕΠ έως το 2022. "Δεν είναι τεράστιος, αλλά είναι πολύ σημαντικός για μια χώρα που βγαίνει από μια πολύ μεγάλη, βαθιά κρίση" σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Οδηγείτε σε νέα περιπέτεια

Τόσο ο Ευ. Τσακαλώτος όσο και ο Γ. Χουλιαράκης τόνισαν ότι για να γίνουν οι επενδύσεις που λέει η Ν.Δ. ή θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις ή δεν θα τηρηθούν οι στόχοι.

"Οι λύσεις είναι δύο. Ή θα μειώσετε δραστικά το μισθολόγιο και τις συντάξεις, γιατί εκεί μπορεί μόνο να προκύψει τέτοιας έκτασης περικοπή, ή θα ρίξετε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια μη τηρώντας τους στόχους που έχουμε αναλάβει" είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χουλιαράκης.

"Μπορείτε να πάτε στην Ευρώπη, στο κλίμα που υπάρχει τώρα, και να τους πείτε 'δώστε μας 2% πρωτογενή πλεονάσματα'. Θα πρέπει να εξηγήσετε στον σύντροφο Σολτς ότι 'κοιτάχτε, εμείς θεωρούμε πολύ σωστό και να μειωθούν στο 2% -για να σας δώσει αυτόν το χώρο- και δώστε μας λίγο παραπάνω για το χρέος'", είπε ο Ευ. Τσακαλώτος αναδεικνύοντας το ανέφικτο του προγράμματος της Ν.Δ. "Εάν δεν βγαίνουν οι αριθμοί σας, δεν πρόκειται να έρθουν αυτές οι φοβερές επενδύσεις" προειδοποίησε τη Ν.Δ.

Κ. Χατζηδάκης: Ιδιωτικοποιήσεις, απλούστευση αδειοδοτήσεων

Την απάντηση προσπάθησε να δώσει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο που προτείνει για μείωση φορολογίας θα χρηματοδοτηθεί από τη μείωση δαπανών, από το ότι δεν θα υπάρχουν υπερπλεονάσματα -κάτι που ήδη προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- και από φιλοεπενδυτική πολιτική...

"Τρία βασικά πράγματα θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε θετικά τη μείωση της φορολογίας. Το έναν είναι η μείωση δαπανών και έχουμε παρουσιάσει ένα πίνακα από το 2016. Το δεύτερο είναι ότι δεν θα πάμε σε υπερπλεονάσματα. Μια μονάδα μόνο στα υπερπλεονάσματα είναι 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Τρίτον, η ανάπτυξη θα κινητροδοτηθεί από μια κυβέρνηση που θα είναι πραγματικά ευρωπαϊκή κυβέρνηση, που δεν θα δυσφημεί τις μεταρρυθμίσεις που κάνει, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση, και που θα προχωρήσει θαρραλέα ιδιωτικοποιήσεις, θα απλουστεύσει τις αδειοδοτήσεις και θα δημιουργήσει ένα άλλο επενδυτικό περιβάλλον", ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. άνοιξε την πόρτα για επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους υποστηρίζοντας πως "το γεγονός ότι θα έχουμε για τις συντάξεις την εξέλιξη που φαίνεται να έχουμε δείχνει ότι τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για εμάς, σε σχέση με τους στόχους που έχουμε". Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον Ευ. Τσακαλώτο, που προειδοποίησε ότι το κλίμα στην Ευρώπη δεν θα είναι ευχάριστο για μία κυβέρνηση που θα θέλει να αλλάξει τους συμφωνημένους στόχους…

Φρ. Κουτεντάκης: Δεν είναι αρνητικό το ότι υπάρχουν δύο σενάρια

Από την πλευρά του ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης έκλεισε το θέμα με τα "δύο σενάρια" προϋπολογισμού επισημαίνοντας ότι "το ένα είναι ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής και το άλλο ότι θα υπάρξει ανακατανομή".

Αν και διαφώνησε με τον Γ. Χουλιαράκη, που είχε πει την Τετάρτη ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού "κάνει λάθος" ("άλλο πράγμα η διαφωνία και άλλο πράγμα ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο κάνει λάθος. Αυτό θέλει μία τεκμηρίωση που δεν ακούσαμε" είπε), ο Φρ. Κουτεντάκης τόνισε ότι "δεν θεωρούμε αρνητικό ότι έχει δύο σενάρια το προσχέδιο. Και τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα έχουν δύο σενάρια. Αυτή είναι η μεθοδολογία και η δομή τους. Δεν έχει κάτι κακό αυτό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL