Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Με δαπάνες "ειδικού σκοπού" προσπαθούν να καλύψουν τρύπα 87,1 εκατ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με δαπάνες "ειδικού σκοπού" προσπαθούν να καλύψουν τρύπα 87,1 εκατ.

Με το πρόσχημα των δαπανών "ειδικού σκοπού" την περίοδο 2010 - 2014 "εξαφανίστηκαν" από το ΚΕΕΛΠΝΟ 87,1 εκατ. ευρώ! Αυτό κατέθεσαν χθες οι ορκωτοί ελεγκτές στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Οι ορκωτοί ελεγκτές Νίκος Σύκας, Δημήτρης Γιώγος και Νίκος Χούντας ανέδειξαν με γλαφυρότητα το χάος στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο 2007 - 2014 που έλεγξαν.

Κατά τα επίμαχα έτη, η λογιστική διαφορά ήταν συνολικά 87,1 εκατ. ευρώ. Ο Ν. Χούντας ανέφερε τα συγκεκριμένα ποσά:

2010: 37,5 εκατ. ευρώ. 2011: 17 εκατ. ευρώ. 2012: 15,3 εκατ. ευρώ. 2013: 17,3 εκατ. ευρώ.

Οι ορκωτοί λογιστές επισήμαναν ότι έως το 2009 τουλάχιστον υπήρχαν ελεγμένοι ταμειακοί απολογισμοί, αλλά από εκεί και μετά κυριάρχησε το οικονομικό και λογιστικό χάος. "Από το 2012 και μετά δεν υπήρχε τίποτα. Δεν υπήρχαν λογιστικά βιβλία με βάση τις διατάξεις νόμου. Το μόνο στο οποίο στηριχθήκαμε είναι τα εξτρέ των τραπεζών" είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Συκάς και πρόσθεσε: "Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι οικονομικοί απολογισμοί δεν είναι πλήρεις και δεν είχαν καταγράψει όλα τα έσοδα και τα έξοδα".

"Δεν μας δόθηκαν καταστάσεις"

"Δεν είχαμε πρόσβαση σε βιβλία και στοιχεία. Ζητήσαμε να έχουμε και άλλες καταστάσεις" υπογράμμισε ο Δ. Γώγος, συμπληρώνοντας ότι "οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις που ζητήσαμε δεν μας δόθηκαν ίσως επειδή έχουν κατασχεθεί". "Οι απολογισμοί έως και το 2009 είχαν ελεγχθεί και στηριζόντουσαν σε οικονομικές καταστάσεις και μπορούσες να πεις ότι μπορεί να γίνει έλεγχος. Κατόπιν όμως υπάρχουν απολογισμοί που δεν ήταν καν ταμειακοί υπολογισμοί. Μάλλον είναι λογιστικοί. Ζητήσαμε λεπτομέρειες πώς συντάσσονται, τι δείχνουν και πώς διασταυρώνονται με τις τράπεζες. Δεν μας δόθηκαν καταστάσεις" τόνισε ο Ν. Χούντας.

Ο ρόλος της Κ. Πολύζου

Και οι τρεις πραγματογνώμονες "έδειξαν" την αποπεμφθείσα (και ελεγχόμενη από τη Δικαιοσύνη) πρώην προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών Κατερίνα Πολύζου ως το πρόσωπο το οποίο δεν προσκόμιζε τα στοιχεία. "Ζητήσαμε έστω και Εxcel από μία βοηθό λογιστή. Μας είπαν ότι έχουν κατασχεθεί τα πάντα και δεν υπάρχει τίποτα" ανέφερε ο Ν. Συκάς.

Λίγες μέρες πριν καταθέσουν οι πραγματογνώμονες το πόρισμά τους, και ενώ έως τότε ζητούσαν στοιχεία και δεν τους δίνονταν με το επιχείρημα ότι είχαν κατασχεθεί από τη Δικαιοσύνη και δεν υπήρχαν αντίγραφα, η Κ. Πολύζου τους έδωσε ένα πόρισμά της για την οικονομική διαχείριση στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκεί για πρώτη φορά είδαν τις "δαπάνες ειδικού σκοπού".

"Από πού και πώς πληρώνονταν;"

"Εμείς τις δαπάνες ειδικού σκοπού τις μάθαμε δύο ημέρες πριν πάρουμε την έκθεση της Κ. Πολύζου. Και γι’ αυτό θέσαμε πολλά ερωτήματα για το πώς χρηματοδοτούνταν. Δεν τις γνωρίζαμε" κατέθεσε ο Ν. Χούντας δηλώνοντας ότι από τους απολογισμούς "έλειπαν και ποσά". "Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν απεικονίζονται στους απολογισμούς. Οι δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται στους απολογισμούς και τις εντοπίσαμε από την έκθεση της Πολύζου. Το ερώτημα είναι από πού χρηματοδοτούνται αυτές οι δαπάνες. Πώς πληρώνονται; Με ποιες διαδικασίες;" τόνισε ο Δ. Γιώγος, επισημαίνοντας ότι "δεν γίνεται αναφορά σε σχέση με τα έσοδα και αναφέρεται μόνο στα έξοδα. Από το 2010 ώς το 2014 ίσως είναι μέσα και δαπάνες προηγούμενων ετών ασχέτως αν έχουν πληρωθεί ή όχι, όπως οι ίδιοι αναφέρουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL