Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Κλείνουν τα "παράθυρα" για τις αποφυλακίσεις των "Φλώρων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείνουν τα "παράθυρα" για τις αποφυλακίσεις των "Φλώρων"

Την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει τις νομικές "τρύπες" για να μην αποφυλακίζονται οι κάθε λογής "Φλώροι", η Ν.Δ. έχει στον νου της πώς θα βγάλει τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη δύσκολη θέση να καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες. Το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες που συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής προβλέπει μεταξύ άλλων να καταθέσουν αναδρομικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης οι εν διαστάσει σύζυγοι, όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και να υπάρξει αναδρομικός έλεγχός τους.

Πολύ προσεκτικά, και επιλέγοντας να αναφερθεί μόνο σε όσους είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης είπε ότι αυτό το άρθρο είναι αντισυνταγματικό! Μόνο που "ξέχασε" να πει ότι έτσι θα βγει αντισυνταγματική και η διάταξη για τους εν διαστάσει! "Αν σκοπός του άρθρου είναι η αναδρομικότητα, προφανώς τέτοια διάταξη ελέγχεται συνταγματικά διότι πρόκειται για ανεπίτρεπτη αναδρομική ισχύ του νόμου" υποστήριξε. Ουσιαστικά, η Ν.Δ. θεωρεί πως είναι αντισυνταγματικό να καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες και να ελεγχθεί η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη...

Την αντίφαση της Ν.Δ., που συμφωνεί στα λόγια, αλλά υπονομεύει στην πράξη το νομοθέτημα, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, λέγοντας ότι "φαίνεται να ομονοούμε και την ίδια στιγμή να κάνουμε και εικοτολογικές προβλέψεις για την έκβαση του νομοθετήματος. Επειδή ακούστηκε ο προβληματισμός πως αυτός ο νόμος θα πέσει στο ΣτΕ, το σίγουρο είναι ότι θα ελεγχθεί. Εμείς πού το ξέρουμε; Θα το ανακαλύψουμε...".

Δ. Παπαγγελόπουλος: Όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προέτρεψε την αντιπολίτευση να μην καθοδηγείται από μικροκομματικές σκοπιμότητες και κάλεσε όλους να σταματήσουν την αντιπαράθεση για τις παλιότερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σχετικά με την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και από δικαστές και εισαγγελείς.

Αυστηροποίηση των όρων αποφυλάκισης

Ο Μ. Καλογήρου κατέθεσε χθες δύο τροπολογίες. Η σημαντικότερη αυστηροποιεί τους όρους για τις αποφυλακίσεις για λόγους υγείας, ώστε να μη γίνονται αποφυλακίσεις με δόλιους τρόπους και χρήση πλαστών εγγράφων. Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων ορίζεται ότι σε περίπτωση που έχουν παρέλθει οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων όταν παρατηρηθεί φαινόμενο πλαστογραφίας από κρατούμενο, να απαλείφονται τα χρονικά όρια ανάκλησης της υφ' όρον απόλυσης. Έτσι, το δικαστικό συμβούλιο που χορήγησε την υπό όρο απόλυση μπορεί να την ανακαλέσει οποτεδήποτε, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα, αν η απόλυση στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία ή πλαστό έγγραφο.

Ακόμη προβλέπεται ακόμα ότι εάν ένας αποφυλακισθείς, που έχει κάνει χρήση της υπό όρου απόλυσης, τελέσει έγκλημα από δόλο και του επιβληθεί ποινή που ξεπερνά τη στέρηση ελευθερίας για περισσότερα από δύο έτη, τότε θα εκτίσει και το υπόλοιπο της προηγούμενης ποινής που του είχε επιδικασθεί.

Παράταση ενός έτους του Νόμου Παρασκευόπουλου

Με τη δεύτερη τροπολογία παρατείνονται οι αποσυμφορητικές διατάξεις στις φυλακές για λόγους υγείας έως τις 28 Αυγούστου 2019. Η αιτιολογική έκθεση επισημαίνει τον συνωστισμό στα καταστήματα κράτησης, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου υπήρχαν 10.250 κρατούμενοι, ενώ οι θέσεις ήταν για 9.935 κρατούμενους. Αμέσως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν το γαϊτανάκι για τον "Νόμο Παρασκευόπουλου".

"Από το 2008 έως και σήμερα έχουν υπάρξει δέκα αποσυμφορητικές διατάξεις με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου και υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. το 2013 έφερε δύο αποσυμφορητικές διατάξεις και άλλες δύο το 2014.

Ο Μ. Καλογήρου τόνισε ότι όταν η Ν.Δ. λέει ότι θα καταργήσει τον Νόμο Παρασκευόπουλου σημαίνει ότι θα μπαίνουν φυλακή μια σειρά από αδικήματα ανηλίκων, ασθενείς, άτομα με αναπηρίες και υπερήλικες, ενώ θα δυσκολέψει η επιλογή της απεξάρτησης και το δικαίωμα στη θεραπεία των εξαρτημένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL