Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πόσος φασισμός κρύβεται στο "καλά του έκαναν";

Η θανάσιμη βία που υπέστη ο Ζακ Κωστόπουλος στην Ομόνοια συγκλόνισε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά εμφανίστηκαν εκείνοι που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος αυτός έπαθε ό,τι του άξιζε.

 Είναι αυτοί που πιστεύουν στον παραδειγματικό χαρακτήρα της αυτοδικίας και στο δικαίωμα της αστυνομίας να εκτονώνεται πάνω σε ακινητοποιημένους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία το ότι ο Κωστόπουλος ήταν ανίκανος να απειλήσει οποιονδήποτε. Ούτε το ότι η εξουδετέρωσή του μπορούσε να γίνει πολύ πιο εύκολα. Η βίαιη και παράνομη επιβολή της νομιμότητας, όταν γίνεται από θέση απόλυτης ισχύος και χωρίς ρίσκα, προκαλεί πάντοτε ευχαρίστηση σε κάποιο είδος ανθρώπων. Γι' αυτό ήταν τόσο δημοφιλή τα λιντσαρίσματα στον αμερικανικό Νότο.

Αυτή η αντίληψη κρύβει μέσα της το σπέρμα του φασισμού. Δεν είναι τυχαίο το ότι την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Κωστόπουλου μια φασιστική ομάδα επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αυτή την υπόθεση υπερασπιζόμενη τους “νοικοκυραίους” που κλώτσαγαν τον άνθρωπο με τόσο πάθος ώστε να μην τους κάνει καρδιά να σταματήσουν. Αυτό όμως ήταν μια περιθωριακή κίνηση. Τη σοβαρή δουλειά την ανέλαβαν τα πάντοτε πρόθυμα ΜΜΕ.

Έτσι λοιπόν, από το “τραυματίστηκε θανάσιμα από τα τζάμια σε απόπειρα ληστείας” -που θα ήταν η μόνη γνωστή εκδοχή αν δεν υπήρχε το οπτικό ντοκουμέντο- φτάσαμε στα κατάπτυστα γκάλοπ του ΣΚΑΪ (“Πήγαν να τον ληστέψουν με μαχαίρι, συμφωνείτε με την αντίδρασή του;”...) και στα ακόμα πιο κατάπτυστα του Καρατζαφέρη, για να περάσουμε την επόμενη ημέρα σε άλλου είδους μετρήσεις για το πόσοι από μας δεν θα θέλαμε γείτονά μας έναν τύπο σαν τον Ζακ Κωστόπουλο.

Με το σημερινό αφιέρωμα της "Αυγής" προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε πώς τα ΜΜΕ, με τον τρόπο που διαχειρίζονται γεγονότα σαν αυτό της Ομόνοιας, μπολιάζουν με ισχυρές δόσεις φασισμού το πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας. Η περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου δεν ήταν η πρώτη. Και δεν θα είναι η τελευταία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πού αλλού γίνονται αυτά;

Μετά από δύο εβδομάδες καραντίνας, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι η εξής: Πρώτον, η δημόσια Υγεία δοκιμάζεται από ελλείψεις προσωπικού, υλικού και εξοπλισμού ασφάλειας. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μόνο τον εφοδιασμό της σε χειροκροτήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις