Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Σαφές μήνυμα του Ούντο Μπούλμαν από την Αθήνα: / Σαφές μήνυμα του Ούντο Μπούλμαν από την Αθήνα: "Οικοδόμηση προοδευτικών συμμαχιών για καλύτερη Ευρώπη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα του Ούντο Μπούλμαν από την Αθήνα: / Σαφές μήνυμα του Ούντο Μπούλμαν από την Αθήνα: "Οικοδόμηση προοδευτικών συμμαχιών για καλύτερη Ευρώπη"

Το μήνυμα που κόμιζε ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Αθήνα και στην κατάμεστη αίθουσα στην Αίγλη του Ζαππείου ήταν σαφές: Η οικοδόμηση προοδευτικών συμμαχιών για μια καλύτερη Ευρώπη. “Χρειαζόμαστε ένα κίνημα προοδευτικών”.

Ο Ούντο Μπούλμαν, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, κάλεσε ανοικτά όλους, φιλελεύθερους και αριστερούς, σε ένα προοδευτικό μέτωπο που θα δώσει τον αγώνα “για να μη γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία η επέλαση της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς”. “Ή μέλλον θα υπάρξει ή καταστροφή”. Το πόσο έγινε αντιληπτό από την ελληνική Κεντροαριστερά είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Αυτό το μήνυμα και οι προεκτάσεις του στην εγχώρια πολιτική σκηνή, με αποδέκτη την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, την οποία εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποδείχτηκε ότι συνεχίζει να ενοχλεί ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Η απουσία της Φ. Γεννηματά -παρ' ότι είχε προσκληθεί- επιβεβαίωσε την έντονη δυσφορία που της είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Ού. Μπούλμαν τασσόμενος κατά της επιστροφής της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση. Δηλώσεις που είχαν ερμηνευθεί ως μήνυμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μη συμβάλει στην παλινόρθωση της Δεξιάς στην Ελλάδα.

Οι έπαινοι προς τον Αλ. Τσίπρα για την επίλυση του “Μακεδονικού” ήταν ακόμα ένα ισχυρό “χτύπημα” για τις στρατηγικές αποφάσεις που έχει λάβει η Φ. Γεννηματά.

Ο Ού. Μπούλμαν είπε ότι χρειάζεται ριζοσπαστική αλλαγή στην Ευρώπη, νέα προγράμματα και στρατηγικές και τάχθηκε υπέρ των λύσεων από κοινού με τους ανθρώπους προσθέτοντας ότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ πρέπει να είναι ο οδηγός μας. Συνεχάρη την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και εξέφρασε τη στήριξη της Σοσιαλδημοκρατίας στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Ελλάδας από τους πολίτες της.

Για κοινή δράση ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., Οικολόγων μίλησε η Λ. Κατσέλη. “Να παραγκωνίσουμε τις διαφορές, να φτιάξουμε γέφυρες” είπε προσθέτοντας ότι “μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που αντιτίθενται στον κοινωνικό αποκλεισμό μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το όραμα για την Ευρώπη απέναντι στους εθνικισμούς και την Ακροδεξιά”.

"Χρειάζεται μια προοδευτική συμμαχία" είπε. Άσκησε κριτική στους Σοσιαλδημοκράτες, που φέρουν μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις, ενώ άσκησε και αυτοκριτική: το 2010 δεν πιέσαμε για αναδιάρθρωση του χρέους, το 2011 δεχτήκαμε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και το 2016 αλλάξαμε το σύστημα διάρθρωσης των τραπεζών.

Η “αποστολή” Κεγκέρογλου

Την απουσία της Φ. Γεννηματά κλήθηκε να “καλύψει” με την παρουσία του ο Β. Κεγκέρογλου (μαζί με τους Π. Χρηστίδη, Μ. Χριστοδουλάκη, Γ. Μανιάτη), ο οποίος φάνηκε να παρευρίσκεται με “αποστολή” να εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια της προέδρου του. Αφού έκανε μια σύντομη, τάχα απαξιωτική αναφορά για τα αγγλικά του πρωθυπουργού, “επιτέθηκε” στον Ού. Μπούλμαν και τη Λ. Κατσέλη σε μια προσπάθεια να τους φέρει σε δύσκολη θέση.

Απέδωσε ουσιαστικά ευθύνη στη Λ. Κατσέλη ότι πριν από εννέα χρόνια δεν είχαν αντιληφθεί ότι η χώρα βγαίνει εκτός αγορών. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Κομισιόν είχαν προβλέψει την κερδοσκοπική επίθεση των αγορών τον Δεκέμβριο του 2009, του απάντησε εκείνη. Απευθύνθηκε και στον Ού. Μπούλμαν για να τον “στριμώξει” για τη συνεργασία του SPD με τη Μέρκελ. Επισημαίνεται ότι προ μηνών, αυτό το επιχείρημα περιλαμβανόταν σε άτυπη κομματική “τεκμηρίωση” κατά των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωσοσιαλδημοκρατία και τις προαναφερθείσες δηλώσεις Μπούλμαν.

Πιέσεις για να... καταδικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως "λαϊκιστή"

Ομοίως ο Γ. Καμίνης ήρθε να ενώσει τη φωνή του και με τον Ξ. Κοντιάδη (αμφότεροι ομιλητές της εκδήλωσης, όπως και η Λ. Κατσέλη) και άλλους από το ακροατήριο, που κατέβαλαν εργώδη προσπάθεια να πιέσουν τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον εντάξει στις “λαϊκιστικές δυνάμεις”.

Ενδεικτικό του “εκσυγχρονιστικού” τόνου που κυριάρχησε στο ακροατήριο ήταν το γεγονός ότι το θερμότερο χειροκρότημα δέχτηκε ο καθηγητής Ξ. Κοντιάδης. Μίλησε για έξι βήματα αναγνώρισης του λαϊκισμού, προκειμένου να καταλήξει στη συμβουλή προς τους Σοσιαλδημοκράτες, προτού συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξετάσουν πόσα από αυτά τα βήματα έχει κάνει. Άσκησε ιδιαίτερη πίεση προς τον Μπούλμαν να καταδικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως “λαϊκιστή”.

“Πληρωμένες” απαντήσεις Μπούλμαν

Εκείνος, με τη σειρά του, του απάντησε με εμφανή ενόχληση ότι σοσιαλισμός σημαίνει βεβαίως σεβασμό στο κράτος δικαίου, αλλά σημαίνει και δουλειά για την ευημερία των πολλών. Παρά τις διαδοχικές προκλήσεις, απέφυγε σε όλες τις περιπτώσεις να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πληρωμένη απάντηση όμως επιφύλασσε και σε όσους του απηύθυναν προβοκατόρικα ερωτήματα για το εάν επιθυμεί να εντάξει τους “λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ” στην ευρωομάδα του και όσους επιτέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ διά της οδού των ΑΝ.ΕΛΛ.

Οι λαϊκιστές δεν συγκρίνονται μεταξύ τους, οι πόρτες μας είναι ανοικτές για όσους θέλουν να έρθουν μαζί μας, είπε. Σημείωσε ότι δεν του αρέσουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., για να προσθέσει σχολιαστικά: “Αλλά έρχομαι από μια χώρα όπου τους κανόνες έβαζε ο Σόιμπλε, που θεωρούσε καλή τη Ν.Δ. Γιατί τώρα να πω ότι ήταν καλή η Ν.Δ., που ήταν μέρος του προβλήματος;”. Επανέλαβε ότι θα ήθελε να δει μια προοδευτική κυβερνητική συμμαχία στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα “ποιος είναι προοδευτικός”, ρώτησε αν είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, αποκαλύπτοντας πως του έχει ζητήσει να αποφασίσει αν θέλει να παλέψει μαζί τους για ζητήματα όπως η φορολογική δικαιοσύνη. “Προοδευτικό δεν είναι μια θεωρητική άσκηση. Είναι πράξη. Δεν θέλουμε συμμάχους που δεν ψηφίζουν μαζί μας στα προοδευτικά νομοσχέδια” είπε. Σχολίασε ότι γνωρίζει τη συζήτηση στην Ελλάδα, “αλλά σας λέω ότι τεστάρουμε στην πράξη”.

Καμίνης ως... συνήγορος του Μητσοτάκη

Ο δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίστηκε λίγο - πολύ σε “γραμμή” Μητσοτάκη μιλώντας για τα ζητήματα του πανεπιστημίου, των καναλιών, της Δικαιοσύνης, ενώ χαρακτήρισε εχθρικό τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή “επιτίθεται” στη σύζυγο του προέδρου της Ν.Δ. λαμβάνοντας θερμό χειροκρότημα από την αίθουσα.

Είπε ότι ένα προοδευτικό μέτωπο πρέπει πρώτα να σφυρηλατηθεί μέσα στη χώρα και πως υπάρχει ακόμα ένα “ψυχικό χάσμα” μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Η παρέμβαση Δανέλλη

Ευγενικά “απάντησε” στην επίθεση του Γ. Καμίνη ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, ο οποίος, με ερωτήματα για το “Μακεδονικό” και τα δικαιώματα, επιχείρησε να καταδείξει τις αντιφάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε αντίθεση με τη Φ. Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Ού. Μπούλμαν στο Ζάππειο, παρουσία και του Μ. Κύρκου, συμφωνώντας πως “ο συντηρητισμός, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός απειλούν τους λαούς της Ευρώπης”. Παρόντες στην εκδήλωση από το Ποτάμι και οι Γ. Γραμματικάκης και Γ. Μαυρωτάς.

Μεταξύ των παρουσιών η υπουργός Μ. Ξενογιαννακοπούλου, εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ. οι Θ. Θεοχαρόπουλος και Δ. Χατζησωκράτης, οι πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά, Ά. Ποδηματά, καθώς και οι Ν. Αλιβιζάτος, Π. Ιωακειμίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL