Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Στο κενό προσπάθεια της Ν.Δ. για επικοινωνιακό σόου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο κενό προσπάθεια της Ν.Δ. για επικοινωνιακό σόου

“Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση, υπουργούς, αλλά και από μια αντιπολίτευση που να βοηθάνε στη λύση προβλημάτων και όχι να δημιουργούν προβλήματα ενάντια στις λύσεις” υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Η Ν.Δ. προσπάθησε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου με τον εκπρόσωπό της Γιώργο Κουμουτσάκο να αποχωρεί με θεατρικό τρόπο από τη συνεδρίαση, τακτική από την οποία πήραν αποστάσεις τα άλλα κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υιοθετώντας σχετική πρόταση του Ποταμιού και του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη, με τον οποίο είχε και εκτενή συνάντηση τον περασμένο Μάρτιο.

Η Ν.Δ. ζήτησε να αλλάξει η ατζέντα της συνεδρίασης και να συζητηθούν όλα τα βασικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έχει να συνεδριάσει 18 μήνες, αν και η πρόσκληση της 16ης Αυγούστου προς τα κόμματα είχε ως μόνο θέμα συζήτησης τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Εκπρόσωποι των κομμάτων αντέδρασαν, καθώς δεν είχαν προετοιμαστεί για διευρυμένη συζήτηση. Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. αποχώρησαν υποστηρίζοντας ότι το κόμμα τους “δεν νομιμοποιεί την κυβερνητική πρακτική άρνησης για ουσιαστική ενημέρωση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”.

Από τις 17 Αυγούστου ήξερε ο κ. Κουμουτσάκος

Ο Ν. Κοτζιάς απέρριψε τον ισχυρισμό του Γ. Κουμουτσάκου ότι ενημερώθηκε για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής μόλις δύο μέρες πριν. Δημοσιοποίησε τα σχετικά έγγραφα που φανερώνουν ότι η πρόσκληση για τη συνεδρίαση στάλθηκε στις 16 Αυγούστου κι ότι ο ίδιος ο Γ. Κουμουτσάκος υπέγραψε τη λήψη της πρόσκλησης στις 17 Αυγούστου.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ν.Δ. είχε χρόνο να ζητήσει αλλαγή της ατζέντας, αλλά δεν το έκανε, ενώ σημείωσε ότι στη Βουλή υπήρξαν αναλυτικές συζητήσεις για το "Μακεδονικό", τις ελληνοτουρκικές και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Υπογράμμισε δε ότι “δεν έχουμε απλώς μια μικροκομματική πολιτική, αλλά μια πολιτική που περιορίζεται στον καυγά στο εσωτερικό της Ν.Δ. και στο πώς θα αποδείξουν ότι μπορούν να τσακώνονται χωρίς επιχειρήματα και χωρίς περιεχόμενο”.

Ποτάμι: Αλαζονική η αποχώρηση της Ν.Δ.

“Η αλαζονική, για επικοινωνιακούς λόγους, αποχώρηση της Ν.Δ. από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, κατά τη συζήτηση σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετά την πρόταση του Ποταμιού, προκαλεί θλίψη και ανησυχία” τόνισε ο Σπύρος Δανέλλης παρατηρώντας ότι η στάση αυτή “επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα καλλιέργειας κουλτούρας συνεννόησης και συναίνεσης στα μείζονα εθνικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας”.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος παρέμεινε στη συνεδρίαση, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του κόμματός του με τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υποστηρίζοντας ότι “όταν έχεις το ΚΥΣΕΑ, δεν μπορεί να σκέφτεσαι τη δημιουργία οργάνων που οδηγούν απλά και μόνο στην αύξηση των κρατικών δαπανών, στο πελατειακό κράτος”.

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. θέλει κλίμα έντασης

“Η Ν.Δ. θέλει να προκαλέσει κλίμα έντασης χωρίς να προβάλλει τις θέσεις της” υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Η Ν.Δ. είχε το δικαίωμα προφανώς να ζητήσει άλλη ατζέντα και δεν τη ζήτησε. Αν βάλεις στους φοιτητές σου ένα θέμα και σου απαντήσουν κάτι άλλο, τους βάζεις μηδέν στις εξετάσεις” παρατήρησε δηκτικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας.

“Ουδέποτε κομματική αντιπροσωπεία αποχώρησε από συνεδρίαση” επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης, που συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής από το 2005.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Περιγράφοντας τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη δομή και τη λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι θα αποτελείται από υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με σχετικό αντικείμενο, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα ενημερώνει μαζί με τον πρωθυπουργό τους πολιτικούς αρχηγούς και θα μπορεί να συντονίζει τα άλλα υπουργεία. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα διορίζεται από τον πρωθυπουργό, αλλά ο διορισμός του θα εγκρίνεται από τη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL