Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
"Ώρα να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ώρα να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας"

“Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας. Να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να χτίσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα” τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της 83η ΔΕΘ, σε άρθρο του στο ειδικό τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι στην ιστορική αφετηρία της νέας εποχής πρέπει “να χτίσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα”, κάτι που μπορεί να γίνει με το νέο παραγωγικό μοντέλο και πρωταγωνιστές τους νέους.

Ειδικότερα, το άρθρο του στο freepress “Πρακτορείο”, που είναι αφιερωμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι “η 83η ΔΕΘ είναι η ιστορική αφετηρία της νέας εποχής για την Ελλάδα”, ότι “η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς για τον κόσμο του επιχειρείν στη χώρα”, και πως όμως η 83η ΔΕΘ είναι κάτι περισσότερο. “Είναι μια διοργάνωση ιστορικής σημασίας. Ακριβώς διότι, τέτοιες είναι οι στιγμές που ζει η χώρα”, τονίζει και εξηγεί: “Οκτώ χρόνια υφεσιακών πολιτικών και λιτότητας έφτασαν πλέον στο τέλος τους. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ανακάμψει. Η δημοσιονομική σταθερότητα επετεύχθη, καταγράφοντας μάλιστα από το 2015 συνεχή υπεραπόδοση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα”.

“Η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι”

Επισημαίνοντας τις επιδόσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι “η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι”. Τονίζει συγκεκριμένα ότι “οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν πέρυσι ήταν μόνο η αρχή, καθώς το 2018 (η ανάπτυξη) αναμένεται να ξεπεράσει το 2%” και πως “τα βασικά μεγέθη της οικονομίας -οι εξαγωγές, η μεταποίηση, η βιομηχανία- εμφανίζουν σημαντική βελτίωση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το περυσινό ρεκόρ δεκαετίας”. Υπογραμμίζει πως “το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ανεργία, η οποία βρέθηκε στο 27% πριν από τριάμισι χρόνια, σήμερα βρίσκεται κάτω του 20%, με σταθερή τάση αποκλιμάκωσης”.

“Κλειδί” το νέο παραγωγικό μοντέλο

Κατόπιν αυτών, σημειώνει ότι “τώρα λοιπόν είναι η ώρα να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας. Να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να χτίσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα”. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι” κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο”, το οποίο αντιδιαστέλλει με το “άναρχο, κοντόφθαλμο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο διαχρονικά εξυπηρέτησε τους σκοπούς μονάχα μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής ελίτ” και το οποίο εγκλώβιζε τις τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας.

“Σήμερα όμως, έχει έρθει η ώρα να απελευθερώσουμε δυνάμεις” σημειώνει ο πρωθυπουργός: “Να οργανώσουμε την παραγωγή, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και φυσικά δίνοντας τις ευκαιρίες σε αυτούς που αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο αυτής της χώρας να γίνουν οι πρωταγωνιστές της νέας εποχής”. Τονίζει πως μιλά για τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας, “μια γενιά ανθρώπων που οι γνώσεις, οι ικανότητες, και η εργατικότητα τους, είναι δομικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε”. Αυτό το παραγωγικό μοντέλο, υπογραμμίζει, “στοχεύει στην εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία. Ενθαρρύνοντας την καινοτομία, την εφευρετικότητα, τις νέες ιδέες”.

“Η φετινή ΔΕΘ συμβολίζει το νέο ξεκίνημα”

“Η 83η ΔΕΘ, ως σημείο συνάντησης τέτοιων καινοτόμων εγχειρημάτων, έρχεται λοιπόν να συμβολίσει αυτό το νέο ξεκίνημα για την οικονομία και τη χώρα συνολικά” καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας, για να τονίζει ότι “σε αυτό το πλαίσιο, είναι στρατηγικής σημασίας η ενίσχυση της συνεργασίας με την παγκόσμια πρωτοπόρο στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών: τις ΗΠΑ, την τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, που, με την παρουσία του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL