Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Δύο γραμμές στην Κεντροαριστερά για τη συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο γραμμές στην Κεντροαριστερά για τη συμφωνία των Πρεσπών

Η συμφωνία των Πρεσπών επανέρχεται στο προσκήνιο εν μέσω διεθνούς κινητικότητας ενόψει και του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Το ζήτημα υπογραμμίζει εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο δίπολο πρόοδος - συντήρηση και υπενθυμίζει το μικροπολιτικό παιχνίδι ορισμένων δυνάμεων που, αν και αυτοπροσδιορίζονται στο προοδευτικό στρατόπεδο, τοποθετούν πιο πάνω το κομματικό όφελος με "πατριωτικό" άλλοθι.

Η Φ. Γεννηματά επανέλαβε χθες (Alpha) την αρνητική στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη συμφωνία που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με τη γείτονα χώρα. “Η συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει παλιούς λογαριασμούς, αλλά κινδυνεύει να ανοίξει καινούργιους. Πρόκειται για πολύ μεγάλη παραχώρηση εκ μέρους του Τσίπρα. Δεν ξέρω για ποιους λόγους την έκανε, πάντως δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας” δήλωσε. Επανέλαβε μάλιστα το "εκλογές τώρα". Παρ' όλα αυτά, η στάση των Ευ. Βενιζέλου, Θ. Θεοχαρόπουλου ή και του Δ. Κρεμαστινού δεν μοιάζει να είναι δεδομένη. Μάλιστα ο τελευταίος δήλωσε προχθές (στον ρ/σ Στο Κόκκινο) πως “όλα θα κριθούν από το τι θα γράφουν στο σύνταγμά τους”.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το ζήτημα επέφερε τη διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την αποδυνάμωση του ούτως ή άλλως αμφίβολου εγχειρήματος διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς εν τη γενέσει του με την αποχώρηση του Ποταμιού. Παρ' ότι η αρνητική στάση της Φ. Γεννηματά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών είχε μειοψηφήσει απόλυτα στο Πολιτικό Συμβούλιο του φορέα με 1-5, η επικεφαλής του φορέα την επέβαλε μονομερώς ως επίσημη θέση του κόμματος δίνοντας και το σχετικό τελεσίγραφο στον Στ. Θεοδωράκη, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να της το επιστρέφει.

Με το Ποτάμι να περιμένει το συνέδριο του Νοεμβρίου να αποφασίσει τις μετεκλογικές συνεργασίες ή και τη διάσπασή του, η Ν.Δ. εντείνει τις πιέσεις της προς τον χώρο γνωρίζοντας και τον διακαή πόθο Ψαριανού και Αμυρά να βρεθούν στις τάξεις του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Άδ. Γεωργιάδης έσπευσε να προειδοποιήσει τον Στ. Θεοδωράκη πως “αν το Ποτάμι ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας”. Η απάντηση της Σεβαστουπόλεως ήταν άμεση και κατηγορηματική προς τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ.: “Δεν θυμόμαστε, κανείς στο Ποτάμι δεν θυμάται, να έχει κάνει οποιαδήποτε συμφωνία με τον κ. Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι καλό ο κ. Γεωργιάδης να αρκείται σε συστάσεις και υποδείξεις προς το κόμμα όπου είναι αντιπρόεδρος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL