Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Αποδίδει στην κυβέρνηση ικανοποίηση των επιδιώξεων της ΠΓΔΜ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποδίδει στην κυβέρνηση ικανοποίηση των επιδιώξεων της ΠΓΔΜ!

Θεσσαλονίκη. Με υπερπατριωτικές «κορώνες» για τη συμφωνία των Πρεσπών και με έναν εντελώς απαξιωτικό και καταστροφολογικό λόγο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Θεσσαλονίκη, προβάλλοντας επί της ουσίας το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη μοίρα τώρα που βρίσκεται έξω από Μνημόνια.

Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων (σ.σ.: στην πλειονότητά τους στελέχη της Ν.Δ.), ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η συμφωνία (σ.σ.: των Πρεσπών) προσβάλλει όλους τους Έλληνες, όχι μόνο τους Μακεδόνες, καθώς ικανοποιεί τις πάγιες επιδιώξεις της σκοπιανής πλευράς, δηλαδή την παραχώρηση της μακεδονικής γλώσσας, της μακεδονικής εθνότητας».

Μάλιστα τη χαρακτήρισε και «οικονομικό πλήγμα» για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις υποστηρίζοντας ότι «ήδη αντιμετωπίζετε ζητήματα ανταγωνισμού, ζητήματα πιστοποίησης», παρά το γεγονός ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «προσβάλλοντας την εθνική συνείδηση ενίσχυσε τις εθνικιστικές φωνές» (!) και ότι «χλευάζοντας τον αγνό πατριωτισμό τροφοδότησαν την ακροδεξιά πατριδοκαπηλία». Την ώρα δε που ο ίδιος κινήθηκε στα όρια του εθνικιστικού λόγου, σχολίασε πως «οι πραγματικοί πατριώτες δεν είναι εθνικιστές και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες».

Προεξόφλησε, επίσης, ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές. "Η χώρα είναι εκτός αγορών, με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν ξεπεράσει το 4,6%. Η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Ταυτόχρονα δεν έχει και πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση των προγραμμάτων» είπε, για να προσθέσει:

«Τι έμεινε; Οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η αυστηρή λιτότητα, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και ένα πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο εκτείνεται μέχρι το 2060. Και αυτά εσείς, οι άνθρωποι της αγοράς, τα γνωρίζετε πολύ καλά».

Τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη έσπευσαν να καταγγείλουν για «παροχολογία» τον πρωθυπουργό, και μάλιστα η δεύτερη υποστήριξε ότι με τις εξαγγελίες που θα κάνει στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αυτόματα «θα αποσταθεροποιηθεί η εικόνα της χώρας στις αγορές κεφαλαίου» και δεν θα μπορεί να δανειστεί λόγω των υψηλών επιτοκίων...

Απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης άνοιγε το δικό του «καλάθι» παροχών προς τους επιχειρηματίες, Έταξε, μεταξύ άλλων, άμεσα μείωση φορολογίας στο 20%, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, χωρίς να πει και πάλι από πού θα χρηματοδοτήσει αυτό το "πακέτο".

"Αυτό το οποίο θέλω να συγκρατήσετε είναι η απόλυτη δέσμευσή μας και η δική μου προσωπική δέσμευση να απελευθερώσω τον ιδιωτικό τομέα από αυτή τη θηλιά που έχει περάσει στον λαιμό σας ο κ. Τσίπρας» τόνισε σε άλλο σημείο και αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις είπε ότι κατά την άποψή του χρειάζεται ένα πλαίσιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα που θα προστατεύει ταυτόχρονα την εργασία, «αλλά με έναν τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό και μακριά από τις παλιές, κατά την άποψή μου ξεπερασμένες, αντιλήψεις ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι στην αντίθετη πλευρά του φράχτη από τα συμφέροντα των εργοδοτών».

Μαξίμου: "Αγχώνεται χωρίς το 'άλλοθι' των Μνημονίων"

"Εύλογα αγχώνεται ο κ. Μητσοτάκης χωρίς το 'άλλοθι' των Μνημονίων. Γιατί οι πολίτες θα βλέπουν κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρα ποιος θέλει να ρημάξει το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια ασφάλιση και ποιος να ενισχύσει τους πολλούς και τον κόσμο της εργασίας" απάντησε το Μαξίμου επισημαίνοντας σκωπτικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ. που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης: "Ας αρκεστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση και σε ένα σχέδιο μήπως και ξεπληρώσει τα 200 εκατ. ευρώ φέσια του κόμματός του, αντί να ψάχνει τρόπο να τα διαγράψει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL