Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Παρέμβαση του Ν. Κοτζιά στην ημερίδα του ΥΠΕΞ: / Παρέμβαση του Ν. Κοτζιά στην ημερίδα του ΥΠΕΞ: Σπάμε τους γόρδιους δεσμούς που κρατούν την Ελλάδα αιχμάλωτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του Ν. Κοτζιά στην ημερίδα του ΥΠΕΞ: / Παρέμβαση του Ν. Κοτζιά στην ημερίδα του ΥΠΕΞ: Σπάμε τους γόρδιους δεσμούς που κρατούν την Ελλάδα αιχμάλωτη

Την αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο σχολές σκέψης της εξωτερικής πολιτικής, εκείνης της αδράνειας, της παραγωγής, διατήρησης και συνέχισης των προβλημάτων και εκείνη της ενεργητικής πολιτικής, ανέδειξε ο Νίκος Κοτζιάς κλείνοντας την ημερίδα στο υπουργείο Εξωτερικών. "Πρέπει να κόψουμε τους γόρδιους δεσμούς που κρατούν την Ελλάδα αιχμάλωτη" τόνισε και, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: "Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο, και όχι φυλακή. Εγώ στη φυλακή δεν ξαναμπαίνω".

"Δεν κάνω φοβική εξωτερική πολιτική"

Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς εμμέσως σχολίασε και τις ελληνορωσικές σχέσεις θέτοντας το ερώτημα: "Ενεργητική ή παθητική εξωτερική πολιτική; Ειρηνική ή φιλοπολεμική; Να έχει δική της ατζέντα ή να ενδιαφέρεται μόνο για τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες;". "Με εμένα φοβικές εξωτερικές πολιτικές δεν γίνονται και το έδειξα τις τελευταίες μέρες. Δεν φοβάμαι όσο πιστεύω στο μεγαλείο και στις δυνατότητες της δικής μας χώρας" υπογράμμισε.

"Δον Κιχώτες του δήθεν πατριωτισμού"

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι "υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που τρέφονται από τη μη λύση των προβλημάτων. Μου θυμίζει αυτόν που λέει 'αφήστε το σπίτι να καεί, για να μπορώ να κατηγορήσω τους γείτονες'. Σαν εκείνον που κατηγορεί την πυροσβεστική γιατί έσβησε τη φωτιά και γέμισε νερά το σπίτι και τώρα ποιος θα κάνει παρκέ στο σπίτι".

"Ως νέοι Δον Κιχώτες διαγωνίζονται το ποιος θα πει το πιο απόλυτο μοντέλο που θα επιβάλαμε. Η Ιστορία όμως διδάσκει ότι έτσι γεννιέται ο ρεβιζιονισμός. Και αυτό οδηγεί στον πόλεμο. Κάτι που έγινε με τη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο" είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Η Ν.Δ. δεν θέλει να λέμε ελληνική τη μειονότητα στην Αλβανία

Μάλιστα, επισήμανε τις αντιφάσεις των δήθεν πατριωτών που κάνουν κριτική για την ιθαγένεια στα διαβατήρια της ΠΓΔΜ: "Λένε οι κριτικοί της συμφωνίας ότι αν δώσεις ιθαγένεια, αυτό σημαίνει εθνότητα, γιατί αυτά τα δύο ταυτίζονται. Πώς λέμε τη μειονότητα στην Αλβανία; Μήπως ελληνική; Τι διαβατήρια έχουν; Αλβανικά. Αν ακούσω την ελληνική αντιπολίτευση, μου απαγορεύει να πω ότι είναι ελληνική! Στο όνομα του τάχα μεγάλου πατριωτισμού αφοπλίζετε την ελληνική εξωτερική πολιτική από την υπεράσπιση της μειονότητας στην Αλβανία" τόνισε. Σημείωσε δε ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι τουρκικής υπηκοότητας αλλά αυτό δεν τον κάνει Τούρκο.

Τουρκική διείσδυση στην ΠΓΔΜ

Ο Ν. Κοτζιάς έδωσε έμφαση στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια. "Οι αντιπολιτευόμενοι κάνουν ως η χώρα να κινδυνεύει από έναν έντιμο συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος που δεν το εγκαταλείπει στα χέρια της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει όταν περικυκλώνεται από την Τουρκία που εκπαιδεύει τον στρατό τους;" αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: "Ο Αχμέτι, που είναι ο ηγέτης των Αλβανών της ΠΓΔΜ, μου είπε να μην αναβάλλουμε άλλο τη λύση, διότι ο χαμηλής έντασης εθνικισμός γίνεται προσπάθεια, με τζαμιά, ΜΜΕ και άλλους τρόπους, να μετασχηματιστεί σε μουσουλμανικό φονταμεταλισμό. Νομίζετε ότι η Ιστορία κάνει σημειωτόν και περιμένει εμάς;". "Όσο η Ελλάδα δεν λύνει τα προβλήματά της με τους βόρειους γείτονές της, τόσο θα αφήνει άλλους να παρεμβαίνουν και να εφαρμόζουν τα δικά τους σχέδια" επισήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τα συνθήματα "Φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια" και αναρωτήθηκε: "Οι κριτικοί της συμφωνίας θα προτιμούσαν να λέγονται όλοι αυτοί μαζί Αλβανοί; Να επιστρέψουν στη Γιουγκοσλαβία; Να λέγονται όλοι μαζί Βούλγαροι;".

Δεν τους πειράζει το Μακεδονία, αλλά το Βόρεια Μακεδονία

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι "είναι ανήθικο αυτοί που δημιούργησαν τα τετελεσμένα να παριστάνουν μπροστά μας τους Δον Κιχώτες". "Είχαν δεχθεί να υπάρχει στο εσωτερικό αποκλειστικά η ονομασία Μακεδονία. Τώρα μας λένε ότι θα υπάρχει ιθαγένεια με το Μακεδονία / Βόρεια Μακεδονία. Με τι διαβατήρια περνούν στην Ελλάδα 1,5 εκατ. τουρίστες; Γιατί δεν σας πειράζει το Δημοκρατία της Μακεδονίας και σας πειράζει το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας; Παραλογισμός στο τετράγωνο" είπε χαρακτηριστικά.

"Το πρόβλημα του μαξιμαλισμού ανατροφοδοτείται από αυτούς που έκαναν υποχωρήσεις χωρίς αρχές και σήμερα κάνουν τους σκληρούς. Να μας δείξουν πότε ζήτησαν erga omnes με αλλαγή συντάγματος. Αυτά τα ζήτησαν όταν εμείς κάναμε διαπραγμάτευση" υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι "ορισμένοι θεωρούν πως εξ ορισμού ο συμβιβασμός είναι ήττα. Και ψάχνουν να βρουν πού υπήρξε συμβιβασμός για να πουν ηττηθήκαμε. Όμως ο συμβιβασμός δεν είναι αυτό το πράγμα".

Απαντήσεις για γλώσσα, αλυτρωτισμό, εμπορικά προϊόντα

"Γλώσσα σημαίνει έθνος; Γιατί; Είναι το ίδιο Αμερικάνοι, Άγγλοι, Νεοζηλανδοί;"

Είχε προηγηθεί επιστημονική αντιπαράθεση ανάμεσα στους καθηγητές Χάρη Παμπούκη, Αντώνη Μπερεδήμα και Μαριλένα Κοππά με τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, που εξέφρασε επικριτικές απόψεις για τη συμφωνία (όπως έκανε με άλλο σκεπτικό και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου). Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε όλα τα αντεπιχειρήματα.

Για την άποψη ότι γλώσσα σημαίνει έθνος τόνισε: "Αυτά τα έλεγαν οι πιο ακραίοι σταλινικοί. Είναι το ίδιο οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι που μιλούν αγγλικά; Οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί; Στην Κίνα μιλούν όχι κινέζικα, αλλά μανδαρίνικα ή καντονέζικα".

Για την εμπορική ονομασία (όπου υπήρξε ειδική συνεδρία επιστημόνων), ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι "αν ακούσει κανείς τους επικριτές, θα έχει την εντύπωση πως τα προϊόντα της ΠΓΔΜ κυκλοφορούσαν ως τη βόρεια Αλάσκα και τώρα θα είναι Μακεδονία. Ψεύτικες κατασκευές. Τα προϊόντα τους ονομάζονται Made in Macedonia. Αυτό σταματά και θα είναι Made in North Macedonia".

Όσον αφορά το όνομα με το οποίο η ΠΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός επισήμανε ότι έγινε συμβιβασμός, λέγοντας: "Πώς θα κέρδιζε ο Ζάεφ το δημοψήφισμά του; Λέγοντας ότι αγόρασε ένα γουρούνι στο σακί από την Ελλάδα; Αντίθετα, κάναμε μια 'χορογραφία'. Αυτοί λένε ότι σήμερα λέγονται Μακεδονία, αλλά θα κάνουν την αίτηση με το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Ακυρώθηκε η αίτηση του 2008 με το όνομα Μακεδονία".

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα "πήρε αυτό που ήταν κύριο" για εκείνη, όπως η αλλαγή του ονόματος για όλες τις χρήσεις με αλλαγή συντάγματος και ο αλυτρωτισμός. Υπενθύμισε ότι "μόνο η Γερμανοαυστρία άλλαξε, αλλά αφού έχασε παγκόσμιο πόλεμο" και ότι "εξαφανίστηκε η έννοια του αλυτρωτισμού. Η συμφωνία λέει ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων. Γιατί δεν αναγνωρίζουν την παραίτηση από αυτό τον αλυτρωτισμό;". Πρόσθεσε ακόμη ότι "κατήργησαν τις μειονότητες" που έπρεπε να προστατεύονται και το σύνταγμα θα μιλά για αποδήμους.

Μάλιστα, για το ότι η ΠΓΔΜ θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία ενώ θα υπάρχει η Περιφέρεια Μακεδονίας στην Ελλάδα, ο υπουργός ρώτησε: "Στο Βέλγιο υπάρχει η επαρχία του Λουξεμβούργου και το Λουξεμβούργο ως κράτος. Έχουμε δει πολλούς πολέμους εκεί;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL