Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σιωπή Ν.Δ. στη "Βόρεια Μακεδονία" της Ντ. Μπακογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιωπή Ν.Δ. στη "Βόρεια Μακεδονία" της Ντ. Μπακογιάννη

Νέο βραχυκύκλωμα προκαλεί στη Ν.Δ. το "μακεδονικό” ζήτημα. Οι διαφοροποιήσεις εντός του κόμματος για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τη "γραμμή του Βουκουρεστίου” εκδηλώνονται πλέον σε δημόσιο επίπεδο προκαλώντας αμηχανία στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς. Η θετική στάση της Ντόρας Μπακογιάνννη απέναντι στην ονομασία "Βόρεια Μακεδονία” έμεινε ασχολίαστη από την ηγεσία της Ν.Δ., η οποία δεν ύψωσε ομπρέλα προστασίας στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, όπως είχε κάνει, έστω καθυστερημένα, μετά την πρωτοβουλία της να παραστεί στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν, ξεσηκώνοντας πληθώρα αντιδράσεων.

Το "ναι" της Ντόρας Μπακογιάννη στη "Βόρεια Μακεδονία" πυροδότησε τις αιχμηρές απαντήσεις γαλάζιων στελεχών σε μια περίοδο που η ηγεσία της Ν.Δ. φιλοδοξεί -με διχαστικό τρόπο- να κεφαλαιοποιήσει τις αντιδράσεις από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ετεροχρονισμένες αποστάσεις

Η Ντόρα Μπακογιάννη, αρκετό καιρό μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, φρόντισε να πάρει αποστάσεις από το "σαμαρικό” στρατόπεδο που δίνει τον τόνο απέναντι στο εθνικό θέμα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε, πριν τέσσερις ημέρες, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (news247), "Δεν έχω αλλάξει θέση στο 'Μακεδονικό', από το 2008. Ναι στο 'Βόρεια Μακεδονία'". Ακόμη πρόσθεσε "πως αν η Ν.Δ. κληθεί να χειριστεί τη συμφωνία, θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση στη βάση της σύνθετης ονομασίας και με επίκεντρο τον αλυτρωτισμό”.

Η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να σφυρίξει αδιάφορα απέναντι στην τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., οχυρώθηκε εκ νέου πίσω από τα ζητήματα της "γλώσσας” και της "ταυτότητας” και περιορίστηκε στην επισήμανση πως "μια εθνική γραμμή είκοσι επτά χρόνων, η οποία βρήκε το επιστέγασμά της με τον Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι, εγκαταλείφθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες”...

Αδειάζουν Τσιάρας - Καλαφάτης

Το άδειασμα της Ντόρας Μπακογιάννη ανέλαβαν λιγότερα προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας δήλωσε προχθές με αιχμηρό τρόπο ("Πρακτορείο FΜ") "εγώ βλέπω την πλευρά του εθνικού μας συμφέροντος. Το ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις φαντάζομαι είναι θεμιτό και λογικό, ο καθένας έχει το δικαίωμα να το βλέπει από τη δική του πλευρά”. Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την Ντόρα Μπακογιάννη συμπλήρωσε ότι "η Ν.Δ. λέει 'όχι' στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία”.

Την άποψη ότι "η στάση της Νέας Δημοκρατίας, που εκφράζεται από τον πρόεδρο και αυριανό πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, είναι ενιαία και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση" παρέθεσε χθες ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης. Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης παρέκαμψε τη δημόσια δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη και σημείωσε: "Καμιά διαφοροποίηση δεν έχει υπάρξει από κανέναν βουλευτή και βεβαίως και από την κ. Μπακογιάννη στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και βέβαια στην εθνική αντιπροσωπεία στη Βουλή"... Το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Καλαφάτης ισχυρίστηκε πως "παραβιάζεται και ναρκοθετείται το κεκτημένο του Βουκουρεστίου με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρας - Καμμένου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL