Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Πανικόβλητη η Ν.Δ. μπροστά στην 21η Αυγούστου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανικόβλητη η Ν.Δ. μπροστά στην 21η Αυγούστου

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, με την 20ή Αυγούστου να μετατρέπεται σε ημερομηνία - ορόσημο για τη χώρα, την κοινωνία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν ισχύει το ίδιο για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τη Ν.Δ. και τους επιχειρηματίες και μιντιάρχες υποστηρικτές της το τέλος των Μνημονίων και "με τη βούλα" των θεσμών ζωντανεύει τον εφιάλτη που από το 2015 ξορκίζανε: Να καταφέρει η Αριστερά να ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνική πλειοψηφία όρθια με αποκατάσταση των αδικιών. Κλείνοντας μάλιστα χρόνια ανοιχτά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Είναι λογικό για τη Ν.Δ., που πόνταρε με επιμονή τα λεφτά της στο "μαύρο" της αποτυχίας, της καταστροφής και της κατάρρευσης -ακόμη και σε βάρος της ίδιας της χώρας-, να οδηγείται σε αναπότρεπτο πολιτικό και στρατηγικό ναυάγιο. Κι αφού η πραγματικότητα, οι θεσμοί, ο Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί, ο Σεντένο, οι οίκοι αξιολόγησης, οι αγορές, ο διεθνής Τύπος, αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα βγαίνει καθαρά από τα Μνημόνια, χωρίς νέο πρόγραμμα και με δυνατότητες αναθεώρησης ψηφισμένων μέτρων, ο Κ. Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό του επιτελείο οδηγούνται σε κινήσεις απόγνωσης, λάσπης και fake news.

Κυριάκος πίνει, Μαρινάκης κερνάει

Όσο η κλεψύδρα για την οριστική κατάρρευση του αφηγήματος της καταστροφής αδειάζει, τόσο ο αντιπολιτευτικός παροξυσμός θα οξύνεται. Ένα πρώτο δείγμα της νέας τακτικής της Ν.Δ. είδαμε το περασμένο σαββατοκύριακο, με το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη να ανακαλύπτει ξαναζεσταμένα "σκάνδαλα".

Η εφημερίδα "Παραπολιτικά" με πρωτοσέλιδό της "αποκάλυψε" πως η τεχνική εταιρεία "Δίοδος", των Δημήτρη και Ζανέτ Τσίπρα, ρύθμισε το 2016 δάνειό της με "ευνοϊκούς όρους", σύμφωνα με το δημοσίευμα. Παράλληλα, επιχειρήθηκε να εννοηθεί πως ο αδελφός του πρωθυπουργού είχε καταδικαστεί για πλαστή φορολογική ενημερότητα αλλά αθωώθηκε με τον "νόμο Παρασκευόπουλου".

Πρόκειται, βέβαια, για ένα κατά παραγγελία πρωτοσέλιδο, αφού ήδη από τις 6 Ιουλίου ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής άφησε αιχμές για "δάνεια της οικογένειας Τσίπρα" που έχουν ρυθμιστεί. Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντούν ο Δ. και η Ζ. Τσίπρα. "Μεγάλο το στρατηγικό αδιέξοδο και δικαιολογημένος ο πανικός", σχολίασε χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

"Ο πρωθυπουργός είναι στη διάθεσή του να μιλήσουν, ανά πάσα στιγμή, ανοιχτά για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των συγγενικών του προσώπων, πρώτου και δεύτερου βαθμού, ζώντων και τεθνεώτων", σχολίαζε το Μαξίμου απαντώντας στη Ν.Δ.

Η συκοφαντία θα αντιμετωπιστεί στα δικαστήρια

"Οι απαντήσεις στην ενορχηστρωμένη επίθεση λάσπης του αρχισυντάκτη των εφημερίδων του κ. Μαρινάκη - και παρεμπιπτόντως αρχηγού της Ν.Δ. -καθώς και της βοηθού του, κας Σπυράκη, θα δοθούν από τους θιγόμενους εκεί που ορίζει ο νόμος, δηλαδή στις αίθουσες των δικαστηρίων", τονίζει το Μαξίμου.

"Επειδή τις τελευταίες ημέρες η Ν.Δ. διοχετεύει σε ΜΜΕ που την στηρίζουν, αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες σε βάρος μας προς εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων επισημαίνεται ότι η συκοφαντία είναι αστικό και ποινικό αδίκημα, δεν δικαιολογείται από κανένα αντιπολιτευτικό μένος και θα αντιμετωπιστεί στα αρμόδια δικαστήρια, όπου κάθε νομοταγής πολίτης μπορεί να προσφύγει", τονίζουν τα αδέρφια του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου καλούσε τη Ν.Δ. να παρουσιάσει άμεσα τα στοιχεία που αποδεικνύουν καταδίκη και μη έκτιση ποινής του αδερφού του πρωθυπουργού. "Η Ν.Δ., σε αντίθεση με τις εφημερίδες του συνεταίρου τού αρχηγού της, είναι αξιωματική αντιπολίτευση και όχι ρυπαρό έντυπο, που το εκδίδουν άνθρωποι του υποκόσμου" , υπογράμμιζε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ουδέποτε επεβλήθη ποινή

Σημειώνεται ότι με δήλωσή του ο συνήγορος του Δ. Τσίπρα Ιωάννης Μαντζουράνης κατέρριψε τα περί καταδίκης και χρήσης του νόμου Παρασκευόπουλου. "Το δικαστήριο δεν ερεύνησε την ουσία της υπόθεσης, δεν έλαβε απόφαση επί της ενοχής και συνεπώς δεν επιβλήθηκε καμία ποινή, αφού εδέχθη ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο και δεν προχώρησε σε κρίση ούτε για την ενοχή ούτε για την ποινή", τόνισε ο δικηγόρος του αδερφού του πρωθυπουργού. "Άρα", πρόσθεσε, "ουδέποτε επεβλήθη ποινή η οποία δεν εκτίθηκε χάρη στον νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος ισχύει από το 2016 και αφορά ανεξαιρέτως όλους τους Έλληνες πολίτες και συνεπώς δεν πρόκειται για φωτογραφική διάταξη όπως αναληθώς ισχυρίζεται το γραφείο Τύπου της Ν.Δ.".

Διαψεύδει η Τράπεζα Πειραιώς

"Η Τράπεζα δεν υιοθετεί ούτε εφαρμόζει ρυθμίσεις που είναι ή θα μπορούσαν να θεωρηθούν προνομιακές", τονίζει με ανακοίνωση της η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προχώρησε στη ρύθμιση του δανείου. Υπογραμμίζει παράλληλα πως ρυθμίζει ετησίως πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικές και προσωπικές οφειλές χρησιμοποιώντας μια πλειάδα λύσεων, εγκεκριμένων σύμφωνα με την τυπολογία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις εσωτερικές διαδικασίες της, "με όρους υποστηρίξιμους από τους δανειολήπτες, οι οποίες αποσκοπούν στην προσωρινή ή μακροπρόθεσμη βιώσιμη εξυπηρέτηση της οφειλής και την παράλληλη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας". Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία εσωτερικής επιθεώρησης προκειμένου να διερευνήσει την πιθανή προέλευση των στοιχείων που επικαλείται το δημοσίευμα.

Novartis, off shore, "Κύρηκας Χανίων"

Την ίδια στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης και οι εφημερίδες που στηρίζουν τη Ν.Δ. κουνούν το δάχτυλο της ηθικής για μια υπόθεση που είχαν επιχειρήσει να παρουσιάσουν ως σκάνδαλο και παλαιότερα χωρίς τύχη, ο ίδιος και το κόμμα του μοιάζει να έχουν πάρει όρκο σιωπής. "Η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια στα οποία η Ν.Δ. την καταδίκασε, η υπόθεση Novartis ωριμάζει και εγκυμονεί, ενώ ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του", τόνισε το Μέγαρο Μαξίμου.

Πράγματι, κουβέντα δεν ακούσαμε για τη ρύθμιση του δανείου για τον «Κήρυκα Χανίων», για το πόθεν έσχες, για τις off shore στα νησιά του Παραδείσου. Ούτε για τον "άγνωστο" επιχειρηματία η off shore του οποίου χρηματοδότησε την εταιρία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

"Πού μπορούμε να βρούμε κι εμείς τα κορόιδα, off shore 'αγνώστων επιχειρηματιών', όπως αυτή που χρηματοδότησε με 800.000 ευρώ τη χρεοκοπημένη εταιρεία της συζύγου του, για να μην μπαίνουμε στο κόπο να ρυθμίζουμε, νομίμως, δάνεια που η κρίση μάς δυσκόλεψε να αποπληρώσουμε;" σημείωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα "Παραπολιτικά" με πρωτοσέλιδό της "αποκάλυψε" πως η τεχνική εταιρεία "Δίοδος", των Δημήτρη και Ζανέτ Τσίπρα, ρύθμισε το 2016 δάνειό της με "ευνοϊκούς όρους", σύμφωνα με το δημοσίευμα. Παράλληλα, επιχειρήθηκε να εννοηθεί πως ο αδελφός του πρωθυπουργού είχε καταδικαστεί για πλαστή φορολογική ενημερότητα αλλά αθωώθηκε με τον "νόμο Παρασκευόπουλου".

Πρόκειται, βέβαια, για ένα κατά παραγγελία πρωτοσέλιδο, αφού ήδη από τις 6 Ιουλίου ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής άφησε αιχμές για "δάνεια της οικογένειας Τσίπρα" που έχουν ρυθμιστεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL