Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

* Μ. Κύρκος: "Φώφη Γεννηματά με πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και φίλοι" - Κόλλησε η βελόνα του Π. Χρηστίδη: "Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν", είπε στο Ποτάμι, μετά το αντίστοιχο μήνυμα στους Ευρωσοσιαλιστές...

Το Ποτάμι φαίνεται πως δεν γυρίζει πίσω και η συμπόρευσή του με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. οδεύει προς το τέλος της, με ημερομηνία λήξης την 1η Ιουλίου, οπότε τα στελέχη του Ποταμιού θα κληθούν να λάβουν την τελική απόφαση. Πάντως, η Χαρ. Τρικούπη -ως εάν να προεξοφλεί την εξέλιξη- έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και σε τυχόν αποχώρηση του Ποταμιού, το σχήμα θα συνεχίσει υπό την ονομασία Κίνημα Αλλαγής.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του δεν προσπαθεί να συγκρατήσει το Ποτάμι, αλλά, αντίθετα, ήδη έχει αρχίσει να διαχειρίζεται το παιχνίδι της ευθύνης. Δηλαδή σε ποια πλευρά θα χρεωθεί η διάσπαση. Άλλωστε, όταν η ηγεσία της Σεβαστουπόλεως επικαλείται ως λόγο αποχώρησης τη λειτουργία ενός ανδρός αρχής (μιας γυναικός αρχής, εν προκειμένω) και οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη απαντούν ότι το Πολιτικό Συμβούλιο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι η Φ. Γεννηματά ακούει αλλά δεν δέχεται υποδείξεις, το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να στείλουν το μήνυμα στον Στ. Θεοδωράκη: Έτσι είναι κι άμα σας αρέσει. Ακριβώς επειδή “δεν τους αρέσει”, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν και να είναι εκείνοι που θα “φορτωθούν” τη διάλυση, ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ώστε εάν δεν υπάρχει κάποια ριζική εξέλιξη, την απόφαση της αποχώρησης να λάβουν τα μέλη του Ποταμιού και όχι προσωπικά ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δ . Τσιόδρας επισήμανε ποιο είναι το βασικό πρόβλημα για το Ποτάμι σε σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., παραπέμποντας στο τελευταίο Π.Σ.: “Όταν υπάρχει μια ισοψηφία, όταν υπάρχουν μοιρασμένες απόψεις, προφανώς η γνώμη του προέδρου υπερισχύει. Όταν όμως όλοι είναι αντίθετοι, υπάρχει ζήτημα λειτουργίας, το οποίο έχει εκφραστεί και σε άλλες μείζονες αποφάσεις”. Ο Μ. Κύρκος τόνισε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι δεν πρόκειται για “Κίνημα Αλλαγής” αλλά για “Φώφη Γεννηματά με πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και φίλοι" και ότι “το Κίνημα Αλλαγής, αν δεν μιλήσει πολιτικά, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εκεί πέρα".

Διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης είπε ότι “μια διαφορετική άποψη δεν πρέπει να ποινικοποιείται” και ότι “θέλουμε να προχωρήσουμε όλοι όσοι είμαστε μέχρι σήμερα μαζί και πολλοί ακόμα". Συμπλήρωσε δε ότι στο Π.Σ. έχει ιδιαίτερη σημασία πώς τοποθετείται η αρχηγός και ότι “εμείς ακούμε όλες τις απόψεις, ωστόσο δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν, ούτε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές".

Σταθμός εξελίξεων η 1η Ιουλίου

Παράλληλα, η κατάσταση και εντός του Ποταμιού είναι σε οριακή κατάσταση. Σε αντίθεση με τη ΔΗ.ΣΥ., η απόφαση του Στ. Θεοδωράκη να μην υποχωρήσει από τη θέση αρχής του και να πει “Ναι” στη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων αποσυσπείρωσε την εξαμελή Κ.Ο. του Ποταμιού. Οι Π. Αμυράς, Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης απείχαν από τη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Στ. Θεοδωράκης τη Δευτέρα το απόγευμα για να συζητήσει τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τη σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ.

Σπ. Λυκούδης: Θετική η συμφωνία

Χθες πάντως ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε (ρ/σ Πρακτορείο) ότι "η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τους προσανατολισμούς που είχε η ελληνική πλευρά και κάποτε στο σύνολό του ο πολιτικός κόσμος". Πρόσθεσε ότι εξαρχής δεν έβλεπε με μεγάλη αισιοδοξία τη μακροημέρευση του χώρου.

Κατά πάσα πιθανότητα η 1η Ιουλίου θα αποτελέσει τον σταθμό για ραγδαίες εξελίξεις στο Ποτάμι.

Κλείνει την "αριστερή παρένθεση" ο Γρ. Ψαριανός

Μετά τον Π. Αμυρά, που “φωτογράφισε” τη δρομολόγηση της ανεξαρτητοποίησής του ξαναζεσταίνοντας το φλερτ του με τη Ν.Δ., ο Γρ. Ψαριανός έσπευσε χθες να δείξει ότι μόνο δεδομένη δεν είναι η παραμονή του στο Ποτάμι και να δηλώσει ότι ήδη βρίσκεται εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Χωρίς κάποια προφανή αφορμή, έσπευσε μέσω Twitter να "ανακοινώσει": “Λοιπόν, παραμυθάκια τέλος... Μικρός, ήμουνα προοδευτικός φιλελεύθερος, μετά πέρασα μια αριστερή παρένθεση μισού αιώνα. Την κλείνω τώρα. Χαίρετε!”, “...όσοι με έχουν σε αριστερές λίστες και καταλόγους να με Ζζζβήσουν! Δηλαδή, είμαι με τον Τσώρτσιλ, τον Σκόμπι και τον Τρούμαν. Συνεννοηθήκαμε;”.

Με αναρτήσεις και συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του “ΘΕΜΑτος” έδειξε ότι η παραμονή τον ενδιαφέρει εάν το Ποτάμι παλέψει για “τη συγκρότηση ενός χώρου Μακρόν”. Ότι είναι αντίθετος με τη συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ότι “αν το Ποτάμι θέλει να πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εμένα αυτό το σχέδιο δεν με περιλαμβάνει”. Είπε ότι δεν συμφωνεί με όσους πηγαίνουν το Ποτάμι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι “όταν το Ποτάμι έχει τρυφερές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ είμαι απέναντι” και ότι “όταν με ρωτάνε αν θα πάω στη Δεξιά, εγώ λέω ότι δεν είμαι δεξιός”.

Χωρίς να είναι σαφές τι θέλει να πει, μοιάζει να περιγράφει και να πιέζει προς ένα εγχείρημα συνεργασίας για συγκρότηση μετώπου του εναπομείναντος Ποταμιού (ή όσων από το Ποτάμι το επιθυμούν) με τη Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL