Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Οριστική λύση στο Eurogroup με βάση τρία κείμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριστική λύση στο Eurogroup με βάση τρία κείμενα

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές αναμενόταν να υπάρξει οριστική λύση για όλα τα ζητήματα: τέταρτη αξιολόγηση, μεταμνημονιακή περίοδος και επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης στις 21 Ιουνίου.

Συνεχίζεται η σεναριολογία για το χρέος

Αυτή τη στιγμή γράφονται τρία επιμέρους κείμενα τα οποία θα προκύψουν στην τελική τους μορφή ως απόφαση από τη συνεδρίαση. Το πρώτο αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τους τρόπους με τους οποίους αυτή θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από έγκυρες πηγές, η λύση που προωθείται κινείται στους εξής βασικούς άξονες: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 131 δισ. ευρώ από τον EFSF, με την επιμήκυνση να «κλειδώνει» μάλλον κοντά στα εννέα χρόνια. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δισ. ευρώ (η τελευταία δόση της τέταρτης αξιολόγησης) και επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ., τα οποία ενδέχεται να επιστρεφούν τμηματικά και συνδεόμενα με κάποιου τύπου προαπαιτούμενα.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον απόλυτα με έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο του Ταμείου, οπότε αυτό θα παραμείνει ως “τεχνικός σύμβουλος”, ενώ μέρος του χρέους (11 δισ.) της Ελλάδας προς αυτό θα εξαγοραστεί από τον ESM, “ρίχνοντας” την επιτοκιακή επιβάρυνση για τη χώρα μας πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες. Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο αναμένεται να δημοσιοποιήσει μια θετική για τη χώρα μας ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίνοντας ένα επίσης θετικό "σήμα" στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη πως θα δοθεί μια "καλή" λύση.

Πρωτογενή πλεονάσματα - κατώτατος μισθός

Το δεύτερο κείμενο θα αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η μεταμνημονιακή επιτήρηση (τρίμηνα και εκθέσεις κ.λπ.), η οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών (Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί, Τσακαλώτος, Κοστέλο κ.ά.), δεν θα περιλαμβάνει νέους όρους και προφανώς δεν θα έχει κάποια σχέση με πρόγραμμα. Σε αυτό το κείμενο είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα γίνεται και αναφορά στη μη αναστρεψιμότητα κάποιων μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό θα υπάρχει και η τήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έως και το 2022, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ και στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να αποσαφηνιστεί πόσο ακριβώς «πάνω, αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ» θα πρέπει να διαμορφώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα έως και το 2060. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος στόχος για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης τίθεται στο 2,6%.

Έκλεισαν 87 προαπαιτούμενα

Αναφορικά με το τρίτο κείμενο, αυτό θα είναι η αποκαλούμενη έκθεση συμμόρφωσης (compliance report), η οποία θα σημάνει και το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μέχρι το πρωί της Πέμπτης θα έχουν ολοκληρωθεί τα 87 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Μόνη εκκρεμότητα αναμένεται να αποτελεί ο ορισμός των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΚΟ. Ωστόσο, και αυτό θα ολοκληρωθεί εντός του μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, η οποία ενδέχεται να φτάσει και τα 15 δισ. όπως προαναφέρθηκε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ - ΓΚΟΥΡΙΑ

Στήριξη ΟΟΣΑ για την ελάφρυνση του χρέους

Την υποστήριξή του σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ πριν κάποιες εβδομάδες στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τον κάλεσε να τοποθετηθεί σχετικά με την επικείμενη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς και γενικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποτιμώντας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα.

Απαντώντας, ο Ά. Γκουρία εξέφρασε την άποψη ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε έχει γίνει πολύ νωρίτερα με την πλήρη στήριξη όλων των χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι τότε υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες που διακρατούσαν ελληνικό χρέος και επέλεξαν να τις προστατεύσουν, δανείζοντας στην Ελλάδα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να ξεπληρώσει το χρέος της προς τις τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος να μετατραπεί σε δημόσιο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο χρέος «ανελαστικό», εξηγώντας ότι ανήκει στο ΔΝΤ και στον ESM και δεν μπορεί να περικοπεί. Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, καθώς θα επιτύχει ανάπτυξη 2% φέτος και 2,3% του χρόνου χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, ο Ά. Γκουρία υπογράμμισε ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία και, παρόλο που δεν μπορεί να γίνει ονομαστική διαγραφή για πολιτικούς λόγους, είναι δυνατό να ληφθούν κάποια μέτρα, όπως η επέκταση των ωριμάνσεων και η μείωση των επιτοκίων, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL