Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Συνεργασία για την Κοινωνική Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεργασία για την Κοινωνική Ευρώπη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είχε χθες ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του μετά την απομάκρυνση Ραχόι και την παράδοση της κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα στους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα, προκειμένου Ελλάδα και Ισπανία να συμβάλουν εποικοδομητικά στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, την προώθηση της ατζέντας της Κοινωνικής Ευρώπης, την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και την ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος, ζητώντας τη στήριξή του. Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν στενά και στο πλαίσιο του PES για την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.

Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας αποτελεί έναν ακόμη σύμμαχο της χώρας μας και της κυβέρνησης, με τον Αλ. Τσίπρα να βλέπει ακόμη έναν από τους πρωταγωνιστές της λιτότητας και της εκδικητικής στάσης σε βάρος της Ελλάδας να περνάει στην πολιτική ιστορία. Παράλληλα, ενισχύεται η συμμαχία του Νότου με ακόμη μια προοδευτική κυβέρνηση, ακόμη και εάν εν τέλει το κόμμα των Podemos δεν συμμετέχει σε αυτήν. Άλλωστε, απέναντι στις κακές εξελίξεις στην Ιταλία και την άνοδο ακραίων δυνάμεων στην υπόλοιπη Ευρώπη, η προοπτική για ένα μέτωπο απέναντι στο σκοτάδι που σκεπάζει τη γηραιά ήπειρο περνάει μέσα από αναγκαίες προοδευτικές συμμαχίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL