Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μαρτυρία για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην περίοδο 2013-2014: / Οι υπουργοί καθόριζαν τις τιμές χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρτυρία για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην περίοδο 2013-2014: / Οι υπουργοί καθόριζαν τις τιμές χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση

Αυθαίρετα οι υπουργοί Υγείας καθόριζαν το 2013 και το 2014 τις τιμές των φαρμάκων, καθώς δεν είχαν εισήγηση της διεύθυνσης του υπουργείου, αποκάλυψε ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ Σταύρος Ευαγγελάτος. Η αποκάλυψη από ένα στέλεχος που διορίστηκε από τη Ν.Δ. στο ΣΕΥΥΠ και το υπουργείο Υγείας προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Ο Στ. Ευαγγελάτος το 2013 μετακινήθηκε από το ΣΕΥΥΠ στο υπουργείο Υγείας, όπου ανέλαβε τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων έως τον Ιούνιο του 2014, οπότε η κυβέρνηση Σαμαρά τον διόρισε επικεφαλής στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Την περίοδο αυτή εξέδωσε δύο δελτία τιμών φαρμάκων.

Και περιέγραψε αδρά πώς γινόταν τότε η τιμολόγηση: «Οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση και σήμερα. Η Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων έχει τον τίτλο ‘Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων’. Η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι πολιτική απόφαση. Είναι απόφαση του υπουργού. Δεν είναι εισήγηση της εκάστοτε υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας». Επεσήμανε ότι στην Υπουργική Απόφαση πουθενά δεν αναγράφεται ότι υπάρχει εισήγηση της Διεύθυνσης Φαρμάκων! Επισημαίνεται ότι από τη σημερινή κυβέρνηση η απόφαση βγαίνει με βάση εισήγηση του ΕΟΦ.

Στη συνέχεια μετέφερε τη δική του εμπειρία: «Σε ό,τι αφορά τη δική μου παρουσία στο υπουργείο Υγείας, στη Διεύθυνση Φαρμάκων, στα σχέδια τα οποία υποβάλλονταν προς υπογραφή, με παρότρυνση του τότε γενικού διευθυντή κ. Γιαννουλάτου -καλή του ώρα-, γράφαμε ότι αυτό το σχέδιο δεν αποτελεί εισήγηση της υπηρεσίας. Όταν βγαίνει μια Υπουργική Απόφαση, λέει: ‘Έχοντας υπ’ όψιν...’. Στην παρουσία μου στο υπουργείο Υγείας, για τις διατάξεις τιμολόγησης είναι: το από τάδε, την από τάδε ημερομηνία εντολή, που είχε μπει πρωτοκολλημένη ή όχι, του υπουργού Υγείας προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων, για να εκδώσει τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση».

«Στον χρόνο που διετέλεσα επιθεωρητής εγώ προσωπικά, δεν αποτελούσαν εισήγηση της υπηρεσίας της Διεύθυνσης Φαρμάκων οι διατάξεις τιμολόγησης» τόνισε ο Στ. Ευαγγελάτος.

Ν. Μηταράκης (Ν.Δ.): Ποιου αποτελούσε εισήγηση;

Στ. Ευαγγελάτος: Του υπουργού, του περιβάλλοντος του υπουργού. Ερχόταν έτοιμη η Υπουργική Απόφαση προς έκδοσή της.

Μάλιστα, κατέθεσε ότι «ερχόταν είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε εγγράφως στη Διεύθυνση Φαρμάκων η εντολή να εκδοθεί η τάδε Υπουργική Απόφαση για διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων, με συγκεκριμένο περιεχόμενο».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος (και υπουργός Εμπορίου έως το 2009) έσπευσε να διευκρινίσει ότι έτσι γίνεται από το 2011 που μεταφέρθηκε η τιμολόγηση στο υπουργείο Υγείας.

Έλεγχος από τη ΓΕΔΔ

Ο Στ. Ευαγγελάτος κατέθεσε ότι «αυτή τη χρονική στιγμή που μιλάμε διενεργείται έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο υπό τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης αναφορικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων. Στο πλαίσιο δε του μεικτού κλιμακίου συμμετέχουν και επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ και αναμένεται στη συνέχεια η έκδοση σχετικού πορίσματος, όπου θα το δείτε αυτό σε πλήρη έκταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL