Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Δεν θα τους επιτρέψουμε να γυρίσουν τη Θεσσαλονίκη στο σκοτάδι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν θα τους επιτρέψουμε να γυρίσουν τη Θεσσαλονίκη στο σκοτάδι"

«Είδαμε μία πλευρά του προσώπου του φασισμού» επισήμανε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος σχετικά με την επίθεση εις βάρος του Γ. Μπουτάρη. Όπως επισήμανε «όλη η δημοκρατική Θεσσαλονίκη θα πρέπει να τοποθετηθεί» και στάθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν «νέες δημοκρατικές πλειοψηφικές στιγμές» στην πόλη, τονίζοντας πως «δεν θα τους επιτρέψουμε να γυρίσουν τη Θεσσαλονίκη στο σκοτάδι».

«Ευτυχώς η πλειοψηφία του κοινωνικού και του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας έχουν καταδικάσει την επίθεση αυτή», τόνισε ο Σ. Φάμελλος σχολιάζοντας την επίθεση που δέχτηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κάνοντας παράλληλα λόγο για μία «φασιστική νοοτροπία, η οποία τροφοδοτεί και στήριξε αυτήν την επίθεση διότι στηρίχτηκε σε μία ημιμάθεια και μισαλλοδοξία αλλά και σε μία άποψη περί καθαρών φυλετικών ή πολιτιστικών ή ιστορικών χαρακτηριστικών».  Η άγνοια και το μίσος που είναι στοιχεία μίας φασιστικής νοοτροπίας, όπως τόνισε «δεν έχουν σχέση ούτε με τον ποντιακό ελληνισμό, ούτε με τη Θεσσαλονίκη».

Σχολιάζοντας την αναφορά πηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «την ώρα που σε όλο τον κόσμο συζητούν για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει κολλημένοι στα τρίκυκλα», ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για «προσβολή της ιστορίας και της πόλης και της χώρας και ιδιαίτερα του φιλειρηνικού κινήματος» και τόνισε πως «αυτό που καταφέρνει η ΝΔ είναι να αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία σχέση με την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, με τις ανάγκες τους και με τα ιδανικά τους». «Τα τελευταία χρόνια κυριάρχησε μία ακροδεξιά αντίληψη στη ΝΔ, και με την διεύρυνση που έκανε με στελέχη του ΛΑΟΣ αλλά και με τις επαφές που είχε με την Χρυσή Αυγή-. Και στην πόλη πολλές φορές στελέχη που ανήκουν ή ανήκαν στον χώρο της ΝΔ τροφοδότησαν με αυτήν την φυλετική εθνικιστική μισαλλοδοξία την παραγωγή πολιτικής που στηρίζεται δυστυχώς και στην ελλιπή γνώση και της ιστορίας και των βασικών στοιχείων του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Στα μεγάλα ερωτήματα δημοκρατίας και ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  ο μικροκομματισμός κονταίνει το βήμα των πολιτικών κομμάτων», τόνισε ο Σ. Φάμελλος απαντώντας στις τοποθετήσεις από την πλευρά της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Επίσης υπογράμμισε πως «σε αυτό τον τόπο γνωρίζουμε ότι η Αριστερά έχει συνδεθεί με τους αγώνες για την ελευθερία και δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» και η Θεσσαλονίκη γνωρίζει καλά «ποιος είναι με την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Επισήμανε δε πως «πότε ο Συνασπισμός, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, η προοδευτική κοινότητα δεν υποστήριξε καμία πράξη βίας. Ποτέ. Αντίθετα τις καταδίκασε ξεκάθαρα όλες».

«Αλλά εδώ δεν μιλάμε για μία απλά για μία πράξη βίας», αλλά «για το πρόσωπο του φασισμού στη Θεσσαλονίκη», συνέχισε και τόνισε πως «πρέπει όλοι να πάρουμε θέση επιθετικά και δημιουργικά. Πρέπει η Θεσσαλονίκη να δημιουργήσει πλειοψηφικές δημοκρατικές στιγμές. Δυστυχώς ένα τόσο αρνητικό γεγονός πρέπει και μπορεί να γίνει αφορμή για να είμαστε όλοι έξω και όχι απλά σπίτια μας. Δεν πρέπει να φοβηθούμε, δεν πρέπει να κάτσουμε ήσυχοι. Πρέπει να τραγουδήσουμε μαζί για μία Θεσσαλονίκη δημοκρατική και προοδευτική που θα δημιουργεί για τα παιδιά της και δεν θα αφήνει τα παιδιά της να πλακώνονται στους δρόμους. Και αυτό αφορά και διάφορα κινήματα εθνοτικής καθαρότητας και μισαλλοδοξίας, ιστορικής άγνοιας ή ακόμα και οπαδισμού. Και η βία στα γήπεδα και η βία στους δρόμους πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να γυρίσουν προς το πρόσωπό της προόδου και της δημιουργίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL