Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Κυβέρνηση / Η επόμενη μέρα και το αριστερό αποτύπωμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Η επόμενη μέρα και το αριστερό αποτύπωμα

Μήνας ραγδαίων και αποφασιστικών εξελίξεων είναι ο ερχόμενος Ιούνιος, με την Αθήνα να δρομολογεί το κλείσιμο των κρίσιμων ανοιχτών μετώπων.

Από τη μια, η καθοριστική "σφραγίδα" που αναμένεται να μπει από τους θεσμούς για την ολοκλήρωση του προγράμματος, τη δρομολόγηση του οδικού χάρτη για την έξοδο από τα Μνημόνια και φυσικά η συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Προϋπόθεση αυτών, είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει έως το τέλος Μαΐου και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου, με την εκπλήρωση του Staff Level Agreement.

Από την άλλη, οι εξελίξεις στο μέτωπο της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με την Αθήνα και τα Σκόπια να επιθυμούν τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων πριν από τις 25 Ιουνίου, οπότε και ξεκινά η ενταξιακή διαδικασία. Τις ερχόμενες ημέρες, οι επαφές των δυο υπουργών Εξωτερικών θα πυκνώσουν, με στόχο να υπάρξει νέα συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση να έχει διανυθεί σημαντικό μέρος της απόστασης που χωρίζει τις δυο πλευρές.

Για την επόμενη μέρα και το αριστερό αποτύπωμα

Την ώρα που τα "μεγάλα" μέτωπα κλείνουν, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την επόμενη ημέρα. Κάτι που δεν περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ελευθερίας αλλά και στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα αφήσουν σαφές αριστερό αποτύπωμα στους θεσμούς και στην κοινωνία. Συνταγματική αναθεώρηση, αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού και οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστούν τρία ορόσημα για την κυβέρνηση της Αριστεράς και στόχους για το επόμενο διάστημα.

Θεσμικές τομές...

Τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μάλιστα, ήταν το κεντρικό θέμα στη συνεδρίαση το Σάββατο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητήθηκαν αφενός οι θεσμικές τομές που προωθούνται, αφετέρου η τακτική που θα ακολουθήσουν οι δυνάμεις του κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών σε έναν χρόνο από τώρα. Στόχος, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Κουμουνδούρου, είναι η διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα μετατρέψουν ξανά την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θεσμό συμμετοχής, δημοκρατίας, αποκέντρωσης και ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος, η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του "Κλεισθένη", διαδικασία που παίρνει τις ερχόμενες ημέρες τον δρόμο προς το κοινοβούλιο, έπειτα από πολλούς μήνες διαβούλευσης με τους αιρετούς, τους εργαζόμενους, θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη συγκρότηση στρατηγικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, με προγραμματικές συγκλίσεις που θα διεκδικήσουν τη διοίκηση των δήμων. Εξυπηρετώντας μια άλλη λογική απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα, που κατέστησε την Αυτοδιοίκηση όμηρο των πελατειακών δικτύων, της διαπλοκής και της αποδυνάμωσης του ρόλου της.

...και λαϊκή συμμετοχή

Η μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών έχει στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ, τη δημιουργία και την ενίσχυση των θεσμικών εργαλείων της λαϊκής συμμετοχής στις αποφάσεις της διοίκησης και του ελέγχου τους. Τούτων δοθέντων, η πρόταση, όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα, έχει ως κεντρική της αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής και στους δυο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, ενεργοποιείται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων, που επεκτείνεται, μάλιστα, και στο επίπεδο της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης, πριν την εισαγωγή και την ψήφιση σημαντικών θεμάτων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Κάτι που διευκολύνει τη διαμόρφωση συναινέσεων ως αναγκαίο παράγοντα σε αυτή τη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ενισχύεται και ο έλεγχος της νομιμότητας των ΟΤΑ και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συγκρότηση του "Επόπτη ΟΤΑ" ως αυτοτελούς αποκεντρωμένης υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Προοδευτικές συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν θέση μάχης για μία από τις τρεις κρίσιμες αναμετρήσεις του εκλογικού "σωτήριου" έτους που έρχεται. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα από τον πρωτοποριακό θεσμό των περιφερειακών συνεδρίων, έχουν καταγραφεί συγκλίσεις και συμπτώσεις στη βάση των πραγματικών τοπικών και περιφερειακών ζητημάτων. Έτσι, στόχος του κόμματος είναι στις ερχόμενες κάλπες να εισαχθεί μια νέα λογική, με γνώμονα την αποτελεσματική παρέμβαση και διοικήσεις προς όφελος των κοινωνιών και των τοπικών αναγκών. Αυτό περνάει μέσα από την προσπάθεια για τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες σε προοδευτική κατεύθυνση, με προγραμματικές συγκλίσεις. Κάτι που συζητήθηκε αναλυτικά, χθες, στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής. Άλλωστε ουδείς από την Κουμουνδούρου επιθυμεί να σημειωθεί το αρνητικό αποτέλεσμα του 2014, όταν και με μικρές εξαιρέσεις, με σπουδαιότερη την Περιφέρεια Αττικής, τα σχήματα που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να αντιστοιχηθούν με τη γενικότερη πολιτική επιρροή του κόμματος.

Το προγραμματικό πλαίσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, συμφωνία σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα βασίζεται στα συμπεράσματα και τις προτάσεις των συνεδρίων, μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό, τον φασισμό και τη διαπλοκή, την αλληλεγγύη, την τακτική λογοδοσία, τη διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των βασικών επιλογών ορίζεται το επόμενο εξάμηνο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι παρατάξεις, οι συζητήσεις με τους συμμάχους και τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά η ουσιαστική εμπλοκή των κομματικών οργανώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL