Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Αγκάθι" παραμένουν οι πρόωρες εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αγκάθι" παραμένουν οι πρόωρες εκλογές

“Φρένο” στις σοβαρές πολιτικές διαφωνίες που συνθέτουν εικόνα διάλυσης του Κινήματος Αλλαγής επιχείρησαν χθες να βάλουν η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης, καθώς το αίτημα της επικεφαλής του Κινήματος για “εκλογές εδώ και τώρα” έχει ανοίξει τον εσωκομματικό ασκό του Αιόλου στην Κεντροαριστερά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και ο επικεφαλής του Ποταμιού επιχείρησαν χθες να βρουν κοινό βηματισμό σε συνάντηση που έγινε με φόντο το βαρύ εσωκομματικό κλίμα που προκάλεσε η πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά να αλλάξει γραμμή και να ζητήσει εκλογές χωρίς να έχει αποσπάσει τη συμφωνία των “συνιστωσών” του κόμματος.

Συμφωνίες και ασυμφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης συζήτησαν τρία θέματα και τα βρήκαν στα δύο απ’ αυτά: Συγκεκριμένα φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία στη στάση που θα τηρήσουν για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών οι δύο πλευρές, όπως και στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis. Ενδεικτικό της συμφωνίας Γεννηματά - Θεοδωράκη είναι το γεγονός ότι σήμερα η Ευ. Χριστοφιλοπούλου και ο Γ. Μαυρωτάς αναμένεται να καταθέσουν στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη την ίδια πρόταση.

Ωστόσο οι συμπτώσεις και οι συγκλίσεις τελειώνουν εκεί, καθώς το αίτημα Γεννηματά για εκλογές συνεχίζει να διχάζει την Κεντροαριστερά: είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν βρήκαν χθες κοινή γραμμή ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, που έχει ζητήσει η κ. Γεννηματά και αφορά την οικονομία.

Αμφότεροι, πάντως, συμφώνησαν ότι... αν η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επαναλάβει από βήματος Βουλής το “εκλογές εδώ και τώρα” και ο Στ. Θεοδωράκης, στη δική του ομιλία, πει το αντίθετο, τότε η επίπλαστη ενότητα του κόμματος θα τιναχτεί στον αέρα. Για τον λόγο αυτό οι δυο τους θα συνεχίσουν να ψάχνουν μία κοινή πολιτική φόρμουλα, ώστε να μην φτάσει στη Βουλή και σε επίπεδο κορυφής η διαλυτική εικόνα που αυτές τις ημέρες αντικατοπτρίζει την κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής.

Αναλόγως των ποσοστών...

Εν τω μεταξύ χθες ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης συνέδεσε τη μετεκλογική πολιτική συμμαχιών του Κινήματος Αλλαγής με... τις επιδόσεις του κόμματος στις εκλογές, ενώ έθεσε τον πήχη για τη Φ. Γεννηματά στο “άθροισμα των ποσοστών Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού στις τελευταίες εκλογές”, ήτοι περί το 13%. Επίσης υπογράμμισε ότι, αν το κόμμα έχει κακή επίδοση στις εκλογές, δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση. “Αν ο λαός μας τιμήσει, θα τον τιμήσουμε και εμείς” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι, αν το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής είναι διψήφιο, θα πρέπει να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. πάει ακροδεξιά

Τις εκλογές, πάντως, απέρριψε για μία ακόμη φορά (ρ/σ “Θέμα”) ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης προειδοποιώντας ότι “η έξοδος από το Μνημόνιο δεν μπορεί να περιμένει”. Ο ίδιος εισηγήθηκε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τόνισε με νόημα πως, αν και ο ίδιος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, “δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει μια ρεβανσιστική δεξιά έως ακροδεξιά Ν.Δ. με ένα ανύπαρκτο Κέντρο που παλεύει να βρει την ισορροπία του”. “Δεν είναι ακροδεξιά το σύνολο της Ν.Δ., αλλά οι πολιτικές επιλογές τείνουν προς τα εκεί” κατέληξε ο Σπ. Δανέλλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL