Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η όψιμη ευαισθησία Σακελλαρίου για τις διαρροές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η όψιμη ευαισθησία Σακελλαρίου για τις διαρροές

Την παραίτησή του ανακοίνωσε χθες, προβαίνοντας σε διάγγελμα πολιτικού χαρακτήρα μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία, ο, τέως πλέον, πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου. Αν και η θητεία του, λόγω συνταξιοδότησης, έληγε σε ενάμιση μήνα από σήμερα, συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, ο παλαίμαχος δικαστικός που επί ημερών του το ΣτΕ έλαβε αποφάσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του. Το υπουργείο Δικαιοσύνης την έκανε δεκτή χθες το απόγευμα.

Πολιτικό διάγγελμα

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο γραφείο του, η απόφασή του οφείλεται στις διαρροές για τη διάσκεψη ως προς τη συνταγματικότητα διατάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Μίλησε μάλιστα για απαράδεκτη παραβίαση των δικαστικών απορρήτων, κάνοντας λόγο για "καίριο πλήγμα", που δεν του επιτρέπει να ασκεί τα δικαστικά του καθήκοντα "με νηφαλιότητα".

Αφού αναφέρθηκε στην πολυετή διαδρομή του στη Δικαιοσύνη, υποστήριξε πως εκείνος και συνάδελφοί του -"με τις μειοψηφίες μας"- είχαν επισημάνει τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του Μνημονίου με το σύνταγμα. "Είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε καίρια το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε τη συνακόλουθη υποχώρηση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους" σημείωσε ο Ν. Σακελλαρίου.

Στη συνέχεια, μάλιστα, κατακεραύνωσε τον ασφαλιστικό Νόμο Κατρούγκαλου και, εντασσόμενος στο αφήγημα της αντιπολίτευσης, εκτίμησε πως "είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων". "Ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως" συμπλήρωσε ο τέως πρόεδρος του ΣτΕ, εκφράζοντας την ελπίδα "ότι θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της χώρας". "Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας" κατέληξε, με μια έκφραση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πίεση στους δικαστές του ΣτΕ να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

Αιχμές Κοντονή

Με αιχμές έκανε δεκτή την παραίτηση Σακελλαρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. "Η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά τη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτημήματα στους πολίτες" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός. Παράλληλα, καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς "να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως".

"Ηρωική" έξοδος αφού ζήτησε αλλαγή... ψήφου

"Έχουν γνώσιν οι φύλακες" ανέφερε ο Ν. Σακελλαρίου στο διάγγελμα που μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση. Ορθή η επισήμανση του πρώην προέδρου και γι' αυτόν τον λόγο ο τρόπος, ο λόγος αλλά και η συγκυρία της παραίτησης -λίγο πριν τη συνταξιοδότηση- που θυμίζει "ηρωική έξοδο", εγείρουν ερωτήματα και προβληματισμό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Την περασμένη Παρασκευή συνήλθε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ, 12 κατά) απέρριψε τις προσφυγές των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικά ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον Ν. 4387/2016, κατά κόσμον "Νόμο Κατρούγκαλου". Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διέρρευσε στον Τύπο τις επόμενες ημέρες. Ο Ν. Σακελλαρίου συγκάλεσε ξανά τη διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ την Δευτέρα 14 Μαΐου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τα μέλη του ΣτΕ να αλλάξουν τη ψήφο τους, κάτι που θα οδηγούσε στην κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Επιλεκτική ευαισθησία για τις διαρροές

Η συνέχεια είνα πλέον Ιστορία. "Αιφνιδίως", σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνει την παραίτησή του, σε μια συγκυρία που το ζήτημα των συντάξεων αποτελεί τη ναυαρχίδα του αντιπολιτευτικού αφηγήματος, μέσα σε ένα κρεσέντο fake news και κατατρομοκράτησης. Θα μπορούσε, ωστόσο, κανείς να ισχυριστεί ότι η ευαισθησία του Ν. Σακελλαρίου περί διαρροών είναι ελαφρώς επιλεκτική.

"Αν τον κ. Σακελλαρίου τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Οκτώβριο του 2016" σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, αναφερόμενος φυσικά στη διαρροή της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας του πρώτου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Πράγματι, ανατρέχοντας στην ειδησεογραφία εκείνης της περιόδου, ουδεμία ενόχληση -πόσο μάλλον παραίτηση- δεν είχε υπάρξει από τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ. Ούτε όταν πριν από ένα μήνα η γνωστή εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" είχε δημοσιεύσει διαρροή σύμφωνα με την οποία θα έβγαινε αντισυνταγματική η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ.

Την τακτική διαρροών "δικαστικών κύκλων" που προκαταβάλλουν δικαστικές αποφάσεις και διαμορφώνουν πολιτικό κλίμα τη συναντήσαμε ανά τακτικά χρονικά διαστήματα όλα αυτά τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης, αλλά και επί ημερών του Ν. Σακελλαρίου στο ΣτΕ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξαν υπόνοιες για αποκλεισμούς δικαστών από τις συνθέσεις, για τη λειτουργία των ολομελειών, την καταγραφή των μειοψηφιών και άλλα. Για την Ιστορία, υπενθυμίζουμε μερικούς εκ των νόμων που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί κατά την προεδρία Σακελλαρίου: "Νόμος Παππά" για τις τηλεοπτικές άδειες, ο 1738/2017 που είχε ως αποτέλεσμα την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου όπως η λίστα Λαγκάρντ, ο "νυν υπέρ πάντων αγώνας" για την ΚΥΑ που αφορούσε το πόθεν έσχες των δικαστικών και πιο πρόσφατα οι νομοι του υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως "κλονίζουν τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL