Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Φρίκη και αποτροπιασμός για τη σφαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φρίκη και αποτροπιασμός για τη σφαγή

Με αποτροπιασμό παρακολουθεί η Αθήνα τη σφαγή δεκάδων και τον τραυματισμό χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζα με αφορμή την προκλητική απόφαση Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, εβδομήντα χρόνια μετά την εκδίωξη 700.000 Παλαιστινίων με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. το 1948. Μια απόφαση που αναγνωρίζει, μονομερώς, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την κατεχόμενη πόλη. Επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, καταδικάζοντας αυστηρά τη βία των ισραηλινών στρατευμάτων.

Τη φρίκη και τον αποτροπιασμό του εξέφρασε στο χθεσινό briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ. Έκανε λόγο για δεκάδες θανάτους και χιλιάδες τραυματισμούς διαδηλωτών στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας "που προκλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ".

Ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για μια "δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ", τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί "με ενότητα και αποφασιστικότητα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας". Αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας, μίλησε για "μονομερείς ενέργειες που σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στην επίλυση των διαφορών Ισραήλ - Παλαιστίνης, οι οποίες πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ". Παράλληλα, κάλεσε την Ε.Ε., τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ να λάβουν άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης

Να προχωρήσει σε κινήσεις για την εκτόνωση της έντασης και την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη ζητά από το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε χθες προς την Επιτροπή και τη Φ. Μοργκερίνι. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου καλεί την Ε.Ε. να καταδικάσει τη σφαγή των Παλαιστίνιων διαδηλωτών και να συμβάλει στην ειρήνευση.

"Η δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών προκαλεί αποτροπιασμό και οργή" τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης, συμπληρώνοντας πως "η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστίνιων και να συμβάλουν στην εκτόνωση της έντασης και της βίας με τρόπο εποικοδομητικό και ειρηνικό". Σε αυτό το πλαίσιο, ρώτησε την επίτροπο Μογκερίνι σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την εκτόνωση της έντασης και την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, καθώς και εάν στηρίζει την επίλυση του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Π. Ρήγας: Έγκλημα

Για "έγκλημα" έκανε λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να συγκαλύπτεται και να αποσιωπάται από τη διεθνή κοινότητα. "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταδικάσει απερίφραστα τα όσα συμβαίνουν και τη στάση των ΗΠΑ, που έδωσαν το πράσινο φως" σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ. "Είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές όταν θα μπορούσε εδώ και χρόνια να έχει δοθεί λύση στις σχέσεις των δύο κρατών" επισήμανε.

Ν. ΣΥΡΙΖΑ: Δίπλα στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων

"Καλούμε τους νέους ανθρώπους να σταθούν δίπλα στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία και αξιοπρέπεια" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Η οργάνωση τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει "άμεσα να πάρει θέση και να καταδικάσει απερίφραστα τις επιθέσεις του ισραηλινού κράτους, που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες", ενώ υπογραμμίζει ότι η ειρήνευση και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, "είναι ο μόνος δρόμος για την αρμονική συνύπαρξη των λαών της Μέσης Ανατολής και για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής".

Πλήρης αποδοκιμασία Βούτση για τη σφαγή

Την πλήρη αποδοκιμασία της Βουλής των Ελλήνων για τη νέα τραγωδία στη Γάζα εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης κατά τα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφίας “WAR S.A. - ΠΟΛΕΜΟΣ Α.Ε.” στο μετρό Συντάγματος. "Γίναμε όλοι μάρτυρες ακόμα μιας σφαγής των Παλαιστινίων από ισραηλινά στρατεύματα με τη χρήση άμετρης, οριακής βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές και δεν μπορώ παρά, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, να εκφράσω την πλήρη αποδοκιμασία όλων μας σε αυτές τις μεθόδους" είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, μίλησε για ακραίο κυνισμό στις διεθνείς σχέσεις, τονίζοντας πως "όσοι δεν θέλουν την ειρήνη και την υπονομεύουν προετοιμάζονται και κάνουν πολεμικές επιχειρήσεις μικρής, μεσαίας, ευρύτερης κλίμακας και αυτή είναι η αλήθεια μπροστά στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας".

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη "να γίνονται σεβαστές από όλους, επί της ουσίας, οι αποφάσεις του ΟΗΕ, να στηρίζουμε έμπρακτα την ειρήνη, την αρμονική συνύπαρξη, τη συνδιαλλαγή και τη συνεννόηση των κρατών", τονίζοντας ότι "αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σε όλα αυτά έχει αναπτύξει, σε γενικές γραμμές, μια σωστή πολιτική για τα θέματα της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή, πλην όμως, στην πράξη είτε μπλοκάρονται οι αποφάσεις της, όπως συνέβη χθες με την απόφαση για την παρέμβαση στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, είτε υπάρχει συμμετοχή σε επιχειρήσεις που γίνονται στην περιοχή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL