Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Η Ν.Δ. προσπαθεί να ξεφύγει από τη Β' Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. προσπαθεί να ξεφύγει από τη Β' Αθηνών

Για καταφυγή “σε χυδαίο δούναι και λαβείν” κατηγόρησε το Μαξίμου τον Κυρ. Μητσοτάκη σχολιάζοντας τον αντιπερισπασμό που επιχείρησε να συσχετίσει την κατάτμηση της Β' Αθηνών, θέτοντας ως προϋπόθεση την ψήφο του απόδημου ελληνισμού.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζουν ότι αυτά τα δύο δεν σχετίζονται. Μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων (πλην Χ.Α.) σε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη για να παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση. Η Ν.Δ. αρνείται, ενώ το Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει με συνολική πρόταση.

"Συμφωνούν ή όχι;"

“Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. συμπεριφέρονται και στο θέμα της κατάτμησης της Β' Αθηνών -όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους- σαν κακομαθημένα παιδιά” ήταν το σχόλιο του Μαξίμου. Επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “συσχετίζει δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα θέλοντας να υποβαθμίσει την πολιτική σε ένα χυδαίο δούναι και λαβείν, όπως εξάλλου έχουν συνηθίσει”. “Το θέμα για τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: συμφωνούν ότι η κατάτμηση της Β' Αθηνών είναι μια αναγκαία δημοκρατική τομή; Εάν ναι, οφείλουν να το πουν” τονίζει το Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι “η άρνησή τους να συμβάλουν σε ακόμη μία αναγκαία μεταρρύθμιση για το πολιτικό μας σύστημα, με όποιο πρόσχημα κι αν εμφανιστεί, θα είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η Ν.Δ. είναι δύναμη βαθιά συντηρητική και φοβική στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις”. “Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο” καταλήγει.

Προσχηματική άρνηση Ν.Δ.

Κύκλοι της Ν.Δ. αρνήθηκαν τον διάλογο: "Μέχρι να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στη σαφή πρότασή μας για τη χορήγηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, είναι προφανές ότι η Ν.Δ. δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε επιμέρους συνάντηση ή συζήτηση όπως αυτή την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ο κ. Σκουρλέτης για επικοινωνιακούς λόγους" υποστήριξε η Ν.Δ..

ΥΠΕΣ: Δεν συνδέονται

Στον αντιπερισπασμό της Ν.Δ. τοποθετήθηκε η Κλαυθμώνος, με συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών να ξεκαθαρίζουν μιλώντας στην “Α” ότι “πρόκειται για δύο ξεχωριστά ζητήματα”. “Η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών της Β' Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής είναι ένα ώριμο θέμα. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από τα κόμματα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να αποτιμηθούν οι δυνατότητες παρέμβασης” εξηγούσαν για να καταλήξουν: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδέονται αυτά τα δύο ζητήματα”.

ΚΙΝ.ΑΛΛ. με συνολική πρόταση

"Καλωσορίζουμε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στις προτάσεις μας για κατάτμηση μεγάλων περιφερειών και ψήφο ομογενών που απέρριπταν" σχολίαζαν συνεργάτες της Φ. Γεννηματά αναφορικά με την πρόσκληση Σκουρλέτη για διάλογο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα καταθέσει στη συνάντηση "συνολική πρόταση" εκλογικού νόμου, την οποία θα παρουσιάσουν στη διαβούλευση η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗ.ΣΥ.) και ο Γ. Αμυράς (Ποτάμι). Δεδομένου ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει ταχθεί κατά της απλής αναλογικής και υπέρ ενός "αναλογικότερου" συστήματος, αλλά και των αποστάσεων που θέλει να κρατά από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δεν θα προκαλέσει εντύπωση εάν αυτή η "συνολική" πρόταση χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για να δικαιολογηθεί πιθανή διαφωνία με την κατάτμηση της Β' Αθηνών ως "αποσπασματική" ρύθμιση.

Η πρόσκληση Σκουρλέτη

Όπως υπενθυμίζει στην πρόσκληση προς τα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών, η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών δεν είναι νέο θέμα. “Στον δημόσιο διάλογο έχουν ήδη κατατεθεί στο απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν προβληματισμοί σχετικά με τη σκοπιμότητα διατήρησης των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως ιδίως η εκλογική περιφέρεια Αττικής και βεβαίως η ‘μεγα-περιφέρεια’ της Β’ Αθηνών” υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Π. Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι η συζήτηση άπτεται της “χάραξης των εκλογικών περιφερειών”, αφού, όπως επισημαίνει, αυτό “αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες κάθε εκλογικού συστήματος και κατ’ επέκταση της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος”.

Ο Χρ. Βερναρδάκης κάλεσε τη Ν.Δ. να πει τι ακριβώς θέλει

"Στρίβειν διά του αρραβώνος" χαρακτήρισε την τακτική Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης, επισημαίνοντας (στον ραδιοσταθμό 24/7) ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν μιλάει για τους ομογενείς ή τους Έλληνες που βρίσκονται κατά συνθήκη στο εξωτερικό.

"Κανείς δεν έχει αντίρρηση" για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό είπε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, αλλά έχει μεγάλες οικονομοτεχνικές δυσκολίες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς να μετακινούνται.

Όπως τόνισε, το ζήτημα που έχει τεθεί είναι η ψήφος της ομογένειας, κάτι το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό, και κάλεσε τη Ν.Δ. να αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλει. "Η ψήφος στην ομογένεια αυτή τη στιγμή δεν συζητείται" σύμφωνα με τον Χρ. Βερναρδάκη, καθώς θα μπορεί να ψηφίσει κάποιος που είναι μετανάστης τρίτης ή τέταρτης γενιάς και δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Άλλα 5 εκατομμύρα ψηφοφόρους θέλει η Ν.Δ.

Βάσει της πρότασης της Ν.Δ. που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο του 2016, προβλέπεται να συμμετάσχουν περίπου 5 εκατομμύρια απόδημοι, δηλαδή σχεδόν άλλο ένα εκλογικό σώμα, ψηφίζοντας για τις περιοχές στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι. Συγκεκριμένα, αφορά όσους διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και τους Έλληνες ναυτικούς, με την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL