Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Σήμερα ονομαστική ψηφοφορία για το Αρθρο 8 / Συσπείρωση υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα ονομαστική ψηφοφορία για το Αρθρο 8 / Συσπείρωση υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια

Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, αλλά και το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. "Κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά. Όχι άτολμο, ούτε παράτολμο", τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη που ισχυρίσθηκε ότι η ομοφυλοφιλία είναι σαν την παιδεραστία! "Αυτά που ακούστηκαν αν λέγονταν σε άλλη χώρα θα είχαν οδηγήσει σε διώξεις. Είναι όνειδος που ακούστηκαν εδώ", αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας.

Θετική η Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ το άρθρο 8 (για το οποίο διεξάγεται σήμερα ονομαστική ψηφοφορία) ψηφίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Πάντως από τη Ν.Δ. υπήρξαν βουλευτές που μίλησαν θετικά για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια (χθες η Όλγα Κεφαλογιάννη, παλαιότερα η Ντόρα Μπακογιάννη).

Ν. Ηλιόπουλος: Αμήχανη η Ν.Δ.

Την αμηχανία που προκάλεσε στη Ν.Δ. το νομοσχέδιο επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η αμηχανία οφείλεται στο ότι μειώνεται πια ο χρόνος για την υιοθεσία χτυπώντας το σύστημα που λειτουργούσε με βάση τις ανάγκες των ιδρυμάτων και όχι της κοινωνίας.

"Το νομοσχέδιο γεφυρώνει δύο επιθυμίες που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία: την επιθυμία χιλιάδων παιδιών στα ιδρύματα να βρουν μια ζεστή αγκαλιά και ένα σπιτικό να τα υποδεχτεί και την επιθυμία χιλιάδων ζευγαριών και μεμονωμένων ατόμων να την προσφέρουν με τη μορφή είτε της αναδοχής είτε της υιοθεσίας - τεκνοθεσίας", τόνισε η Θ. Φωτίου δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αποϊδρυματοποίησης των παιδιών. Μάλιστα σημείωσε ότι, ενώ σήμερα δεν υπάρχει μηχανισμός να παρακολουθεί την κίνηση των παιδιών, μέσα σε έξι μήνες δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε παιδί στο ιδρυόμενο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων. Η Θ. Φωτίου επεσήμανε ότι η αναδοχή θα τελειώνει σε 8 έως 12 μήνες και η υιοθεσία θα χρειάζεται τη διαδικασία του δικαστηρίου, ενώ ιδρύεται και Εθνικό Μητρώο Γονέων.

Η εξίσωση Κατσίκη

"Η επιχειρηματολογία των θιασωτών της ομοφυλοφιλίας, πως η αγάπη δεν είναι αμαρτία, έχει απάντηση. Φυσικά και δεν είναι αμαρτία η αγάπη. Εξαρτάται, όμως, και το πού κατευθύνεται" ισχυρίστηκε ο Κ. Κατσίκης και εξήγησε τι πραγματικά πιστεύει: "Η αγάπη ενός πατέρα προς την κόρη του, που είναι διαφορετική της πατρικής, είναι ή όχι αμαρτία; Την ίδια αγάπη θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως έχουν και οι παιδόφιλοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αγάπη είναι αμαρτία και μάλιστα τερατώδης! Στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις θεωρείται αθώα αυτή η αγάπη;".

Η ταύτιση της ομοφυλοφιλίας με την παιδεραστία έδωσε δικαίωμα στη Ν.Δ. με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να μιλά για "ακροδεξιό παραλήρημα", που είναι "ίδιο" με της Χρυσής Αυγής, και τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑ Παύλο Χρηστίδη να δηλώνει: "Καμία κυβέρνηση με τσίπα δεν θα δεχόταν να έχει στις τάξεις της έναν βουλευτή, που λέει όσα είπε ο Κ. Κατσίκης. Είναι απαράδεκτα, σκοταδιστικά και εκτός κάθε λογικής".

"Είναι κωμικό και γελοίο στο μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ να μιλούν για 'τσίπα'!", απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου σημειώνοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ "το μόνο 'σπορ' που κατέχουν, εκτός από το να διαπλέκονται με πάσης φύσεως συμφέροντα, είναι να λοιδορούν την αντίθετη άποψη, να την χλευάζουν και να την εκχυδαΐζουν".

"Οι αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στα κόμματα, αντανακλούν και τις αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία", είπε η εισηγητής της Ν.Δ. Κατερίνα Μάρκου αναφερόμενη στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και ζήτησε περισσότερη συζήτηση γιατί "το θέμα είναι περίπλοκο".

Υπέρ Δανέλλης - Θεοχαρόπουλος

"Η δήθεν ψήφος κατά συνείδηση σε νομοσχέδια που αφορούν τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη είναι ψευδεπίγραφη και υποκριτική", σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος της υιοθεσίας σε ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. "Είναι μία αυτονόητη προοδευτική αλλαγή", είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στηρίζοντας το νομοσχέδιο.

Να επιτραπεί η υιοθεσία, αλλά και ο πολιτικός γάμος από ομόφυλα ζευγάρια, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης είναι εξίσου σημαντικός και κρίσιμος με τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, λόγω σεξουαλικού προορισμού. "Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι", είπε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα Στ. Θεοδωράκη στο ΚΙΝ.ΑΛ: "Φοβούνται τους μητροπολίτες" όσοι λένε όχι στην αναδοχή

Κόλαφος ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο επειδή το κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. "Η χώρα δεν θα πάει μπροστά με καπρίτσια και ρεβανσισμούς", τόνισε και επεσήμανε ότι οι βουλευτές "δεν εκλέγονται για να περιμένουν στον πάγκο την καλή κυβέρνηση ή τη δική τους κυβέρνηση". Κατηγόρησε μάλιστα όσους λένε όχι στην αναδοχή για να μην στηρίξουν την κυβέρνηση ότι "λένε ψέματα. Στην πραγματικότητα, δειλιάζουν... Φοβούνται τις αντιδράσεις των συντηρητικών, μητροπολίτες, τα καφενεία, να συγκρουστούν με τις προκαταλήψεις. Και για να μην πάρουν θέση για την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια, το ανάγουν σε μεγάλη πολιτική σύγκρουση".

Καραγιαννίδης σε Παπαρήγα

"Βάλατε ένα δίλημμα, 'οικογένεια - ίδρυμα', που δεν απαντά στη συνθετότητα του προβλήματος", εκτίμησε η πρ. γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υποστηρίζοντας ότι προτάσσονται ταξικά - οικονομικά κριτήρια για την αναδοχή και την υιοθεσία. Ακόμη υποστήριξε την ιδρυματική πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης λέγοντας ότι έτσι λύθηκε το πρόβλημα "νέες γυναίκες, λιγότεροι άντρες" και των μονογονεϊκών οικογενειών που προέκυψε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και απέρριψε τις απόψεις των επιστημόνων.

"Πριν από 150 χρόνια, δύο κύριοι, ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς, κάθισαν στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, και έγραψαν ένα πενηντασέλιδο, το 'Κομμουνιστικό Μανιφέστο'. Ιδιωτικές απόψεις έγραψαν σε αυτό το βιβλιαράκι. Γέννησαν, όμως, το κομμουνιστικό κίνημα αυτές οι ιδιωτικές απόψεις", σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL