Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Δόγμα εκχώρησης του Δημοσίου από τον Κ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δόγμα εκχώρησης του Δημοσίου από τον Κ. Μητσοτάκη

Στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του κατά του Δημοσίου επέμεινε και χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς, μόλις μερικές ημέρες μετά τους γιατρούς που... “πλεονάζουν”, χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποσχέθηκε ότι “θα προχωρήσει αποφασιστικά” η άλωση του Δημοσίου από τους ιδιώτες με τη μορφή της εκχώρησης υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρείες.

“Πολλές φορές έχω πει ότι το Δημόσιο δεν έχει να φοβάται τίποτα από τη μεγαλύτερη, την εντονότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Έχει μόνο να κερδίσει. Και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο στις υποδομές, αλλά και στις υπηρεσίες και η εκχώρηση δραστηριοτήτων (outsourcing) σε πεδία υποστηρικτικά θα προχωρήσουν αποφασιστικά σε μια δική μας διακυβέρνηση” επισήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας χθες στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) για την ψηφιακή οικονομία. Παράλληλα, επιχειρώντας να “μπλέξει” την υποχώρηση του Δημοσίου και την εκχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες με την μεταρρύθμιση του κράτους, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως την “τελευταία μεγάλη ευκαιρία μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης”. Μάλιστα, επανέλαβε τα περί “κομματικού κράτους” που “θα γκρεμίσει” και ισχυρίστηκε ότι θα “οικοδομήσει ένα νέο κράτος, με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη”. “Είναι προκλητικό να τσακίζει τους Έλληνες στους φόρους και να κόβει τις συντάξεις και να μην προωθεί πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή” τόνισε για την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποσχεσιολογίας συνέχεια

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν παρέλειψε να επαναλάβει και τις αστήρικτες υποσχέσεις του για μείωση της φορολογίας, εξαγγέλλοντας πως θα αλλάξει το “εκρηκτικό κοκτέιλ (sic) αυξημένης φορολογίας και υψηλών ασφαλιστικών εισφορών”. “Ξέρω ότι χάνετε σημαντικά στελέχη που φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν αντέχουν τον συνδυασμό φόρων και ασφαλιστικών εισφορών” επισήμανε μιλώντας στους επιχειρηματίες πληροφορικής - και δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ποιες κατηγορίες θεωρεί ως προνομιακό εκλογικό του ακροατήριο και ποιων τα συμφέροντα επιχειρεί να διασφαλίσει. Πέραν αυτών, απεφάνθη πως “δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε ουραγοί της Ευρώπης στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού”, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος και το κόμμα του “έχουν σχέδιο” επί του θέματος (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 22).

Σημειωτέον ότι, μιλώντας στο εν λόγω συνέδριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε άλλη μία γεύση για το πώς βλέπει τις εργασιακές σχέσεις - και φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή που εγκαλούσε τον Αλ. Τσίπρα για “αριστερές ιδεοληψίες” όταν ο τελευταίος πάλευε να νομοθετηθεί η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και έγινε. “Το κλασικό 'δυτικό' ωράριο '9 με 5', στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτή στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο” επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., που υπερασπίστηκε την περίφημη “flexicurity” (ευελφάλεια) που έχει διαμορφώσει την εργασιακή ζούγκλα σε όλη την Ευρώπη: “Η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης, σε ένα περιβάλλον γήρανσης του πληθυσμού, ιδίως στην Ευρώπη και στις αναπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας” υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Στα επιχειρηματικά συμφέροντα

“Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού προχθές μας πληροφόρησε ότι πλεονάζουν γιατροί στη δημόσια Υγεία, σήμερα (σ.σ.: χθες) υποσχέθηκε την εκχώρηση τομέων του Δημοσίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να κρυφτεί και η μανία του κατά των δημοσίων υπαλλήλων και του Δημοσίου δεν τον αφήνει...” σχολίασε σκωπτικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στις “εξαγγελίες” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τζ. Πάιατ: “Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα”

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε μια άλλη συζήτηση στο προαναφερθέν συνέδριο: ο λόγος για την τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πίστη του ότι ήρθε η ώρα της Ελλάδας. Αφού εξήρε τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα για τη δημιουργικότητά τους, διαβεβαίωσε ότι “στις ΗΠΑ ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της Ελλάδας”. Επίσης, αποκάλυψε πως “τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία ελληνικών εταιρειών που θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με αμερικανικές επιχειρήσεις” και υπογράμμισε με έμφαση ότι “τώρα βρισκόμαστε σε σωστή συγκυρία και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να προχωρά”. “Αυτή είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την ανάκαμψη” κατέληξε ο Τζ. Πάιατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL