Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Η αποκάλυψη της "Α" άνοιξε τον διάλογο / Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις για την κατάτμηση της Β Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αποκάλυψη της "Α" άνοιξε τον διάλογο / Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις για την κατάτμηση της Β Αθηνών

Ευρύτερες συναινέσεις συναντά το ενδεχόμενο να “σπάσει” η εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών σε τρία μέρη, το οποίο αποκάλυψε η "Αυγή" της Κυριακής. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, τουλάχιστον τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και στελέχη της Ν.Δ. (Μάκης Βορίδης), βλέπουν θετικά την πρόταση που εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση χρειάζεται 200 ψήφους στη Βουλή για να εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές.

Αυτό πάντως που σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν στην κυβέρνηση είναι ότι δεν ανοίγει συνολικά θέμα εκλογικού νόμου και επομένως δεν υπάρχει έμμεση πρόταση στο ΠΑΣΟΚ να αναθεωρήσει τη στάση του για τον εκλογικό νόμο. “Όχι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από τη μεριά της κυβέρνησης. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για την απλή αναλογική πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Πολιτικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με δική μας πρωτοβουλία, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν τίθεται θέμα να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο” είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ρ/σ 24/7.

Τρία "ναι"

Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού που δήλωσε (στον ρ/σ 24/7) υπέρ της κατάτμησης της Β' Αθηνών. Το ίδιο έπραξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που είπε (στο Πρακτορείο FM) ότι η κατάτμηση απηχεί “σταθερή θέση του χώρου μας”. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος πρότεινε η κυβέρνηση “να φέρει αυτοτελώς” την ρύθμιση της κατάτμησης. “Είναι ώριμο να γίνει κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Εμπεριέχεται στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής” είπε (στον ΣΚΑΪ) και η βουλευτής του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Άνοιγμα Σκουρλέτη

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επαναφέρει την πρόταση για την απλή αναλογική εμφανίστηκε (στον Real FM) ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. “Έχουμε πει ότι αν έχουν διαμορφωθεί οι όροι που θα οδηγήσουν σε επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν την είχαν υποστηρίξει, πολύ ευχαρίστως να την επαναφέρουμε” είπε, υπενθυμίζοντας ότι “τότε είχαν τεθεί και κάποιες άλλες προϋποθέσεις -ήταν το σπάσιμο της Β' Αθηνών-, μακάρι να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές διασφαλίζοντας 200 ψήφους”.

Όχι "μαγείρεμα"

Τον φόβο του ότι πίσω από την κατάτμηση των περιφερειών κρύβεται επαναπροσέγγιση του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, λέγοντας (στον 24/7) ότι συνδέεται με την εκ νέου πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής για την απλή αναλογική. Όμως και αυτός τάχθηκε υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, αρκεί “να μην υπάρξει 'μαγείρεμα', με διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, αυτοδιοικητικές ενότητες και δήμους που δεν εμπίπτουν στα όρια της μίας ή της άλλης”.

Ναι, αλλά πώς;

Πολιτικές σκοπιμότητες αναζητά και το Ποτάμι, που και αυτό στηρίζει την πρόταση. “Είναι μια πρόταση που είχε κάνει το Ποτάμι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας. Τώρα, όψιμα το ξαναθυμήθηκε και το ερώτημα είναι γιατί άραγε;” δήλωσε ο βουλευτής του Γιώργος Μαυρωτάς.

Κ. Πουλάκης: Τέσσερα κριτήρια

Τα τέσσερα κριτήρια για την αλλαγή προσδιόρισε (στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης: σεβασμός των υφιστάμενων διοικητικών ορίων της Αττικής, όσο δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική και κοινωνιολογική εσωτερική συνοχή, να αποφευχθούν οποιεσδήποτε τοπικές εκλογικές στρεβλώσεις, η Α' Αθηνών να μείνει εκτός μεταρρύθμισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL