Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Η Ν.Δ. κλείνει το μάτι στον ΣΕΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. κλείνει το μάτι στον ΣΕΒ

Η Ν.Δ. βάζει τους επιχειρηματίες πάνω απ’ όλα και απ’ όλους και δεν το κρύβει: αυτό, άλλωστε, ήταν το χθεσινό κεντρικό μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒ, καθώς, πίσω από τις εξαγγελίες του για... προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. και για ρυθμούς ανάπτυξης που πρέπει “να πλησιάσουν το 4%”, κατέστησε σαφές ότι φιλοδοξία του είναι να συγκροτήσει μία κυβέρνηση - όχημα για τους επιχειρηματίες και εν γένει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του επιχειρείν.

Άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στο χθεσινό Συνέδριο του ΣΕΒ ένα “οριζόντιο πλαίσιο”, όπως το είπε, στο οποίο προβλέπεται ότι η λειτουργία του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμη και θεσμών όπως η Δικαιοσύνη, θα τίθενται στην “υπηρεσία” των επιχειρηματιών. Μιλώντας γι’ αυτό το “οριζόντιο πλαίσιο”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε πως “αυτό αφορά την ίδια τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Αφορά οριζόντια φορολογικά και αδειοδοτικά μέτρα. Αφορά την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Αυτές είναι οριζόντιες πολιτικές”.

Ευχολόγια 100 δισ.

Παράλληλα, καίτοι προφανώς η προσέλκυση των επενδύσεων ή ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν... διατάσσονται, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στον στόχο των 100 δισ. επενδύσεων, που είχε πρωτοαναφέρει στη ΔΕΘ.

“Τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις τον είχα θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα στην ομιλία μου στη ΔΕΘ . Επενδύσεις σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες θέσεις εργασίας. Για να αποκλιμακώσουμε την ανεργία θέλουμε τις επενδύσεις. Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος... Οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να είναι υψηλότεροι. Να πλησιάζουν το 4%” επισήμανε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση πως “δεν έχει τις επενδύσεις ως πρώτη προτεραιότητα”.

“Η χώρα χρειάζεται μία αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση και μία διοίκηση που θα θέτει τις επενδύσεις σε προτεραιότητα” συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης περιέγραψε ως “καλές επιχειρήσεις” εκείνες που “δημιουργούν θέσεις απασχόλησης” και “που προσέχουν το προσωπικό τους”. “Για να ξεφύγουμε από το πλαίσιο της μερικής απασχόλησης χρειαζόμαστε επενδύσεις" τόνισε.

Σταθερότητα μόνο για τη Ν.Δ.

Σημειωτέον ότι, αναφερόμενος στο “παράδειγμα της Κύπρου” και στο πώς στη Μεγαλόνησο υπήρξε “συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο”, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήρε την ανάγκη... πολιτικής σταθερότητας, καίτοι ο ίδιος ζητεί εκλογές από τον Μάιο του 2016! “Αυτό που εγγυάται τη μακροχρόνια εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι η πολιτική σταθερότητα.

Η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα που διαθέτει ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που κινείται στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων, είναι η Ν.Δ. Και γι’ αυτό λέμε ότι ισχυρή Ν.Δ. ισοδυναμεί με πολιτική σταθερότητα. Ισοδυναμεί με ένα περιβάλλον που θα δώσει μακροχρόνια σταθερότητα στους επενδυτές” επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. καθιστώντας σαφές πως όταν είναι άλλοι στην εξουσία ζητεί εκλογές και προκρίνει το ακριβώς αντίθετο για τυχόν μελλοντική κυβέρνηση Ν.Δ.!

Πάντως, δεν παρέλειψε, απευθυνόμενος στους βιομηχάνους, να δεσμευθεί για μειώσεις φόρων, απευθύνοντας ταυτόχρονα... έκκληση να για σεβασμό των εργαζομένων: “Θα μειώσουμε τη φορολογία, θα σας δώσουμε κίνητρα. Περιμένουμε από εσάς να επενδύσετε, να σέβεστε τους εργαζόμενους και το περιβάλλον” τόνισε.

Υποβαθμίζει την ανάκαμψη

Επίσης μέλημα του προέδρου της Ν.Δ. ήταν να αποδομήσει τη νέα εικόνα που παρουσιάζει η χώρα και η οικονομία, “βαφτίζοντας” αναιμική την ανάπτυξη και προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της ανάκαμψης της οικονομίας.

“Δεν υπάρχουν αυτόματα ελατήρια στην οικονομία. Το αυτόματο ελατήριο που βλέπουμε σήμερα είναι μία αναιμική ανάπτυξη από μία κυβέρνηση που συνειδητά υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη, βγάζει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητάνε, για να μοιράζει ψίχουλα και επιδόματα σε αυτούς που θεωρεί εκλογική πελατεία. Αυτό δεν είναι πολιτική" τόνισε, “ξεχνώντας” επιμελώς τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης για πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών

Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ ευαγγελίστηκε για μία ακόμη φορά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους, ενώ ισχυρίστηκε πως “μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία στο 20% εντός δύο ετών και να μειώσουμε τον φόρο στα μερίσματα στο 5% αμέσως”.

“Να χρησιμοποιήσουμε τη φορολογία ως επενδυτικό εργαλείο. Αυτά μπορεί να γίνουν γρήγορα και εύκολα. Δε θα έχουν ουσιαστική δημοσιονομική επίπτωση, γιατί αφορούν μελλοντικές επενδύσεις..." είπε επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για “ασφαλιστικό τριών πυλώνων” με “ένα όριο ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών που δεν μπορεί να ξεπερνάει το 50%” - “γιατί αλλιώς οι ασφαλιστικές εισφορές γίνονται δεύτερη φορολογία”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σκωπτική κυβερνητική απάντηση

“Τα 100 δισ. μέσω της off shore που χρηματοδοτεί Μαρέβα - “Πρώτο Θέμα;”

Το ρεκόρ δεκαετίας το 2017 στις άμεσες ξένες επενδύσεις θύμισαν κυβερνητικές πηγές

Πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν άφησαν ασχολίαστες ούτε τις “εξαγγελίες” για... 100 δισ. επενδύσεων, αλλά ούτε και την παρατεταμένη αφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη αναφορικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Documento”.

“Ο ιεραπόστολος των επενδύσεων, κ. Μητσοτάκης, μοιάζει όλο και περισσότερο με τον καθοδηγητή του, κ. Σαμαρά. Έφτασε να επαναλάβει το ανέκδοτο του 2014, πως θα φέρει επενδύσεις 100 δισ. ευρώ” τόνισαν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας σκωπτικά ότι “η ικανότητά τους να προσελκύσουν επενδύσεις φάνηκε από την απώλεια 25% του ΑΕΠ την περίοδο 2010-2014”.

“Τον ενημερώνουμε ότι το 2017 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις” πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, για να καταλήξουν ως εξής: “Αυτό που δεν διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης είναι εάν τα 100 δισ. επενδύσεις θα έρθουν μέσω της ίδιας off shore που χρηματοδότησε την εταιρεία της συζύγου του και την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL